Acasă Politica Primarii Chitic şi Leoreanu luaţi în vizor de prefect

Primarii Chitic şi Leoreanu luaţi în vizor de prefect

1445
0
DISTRIBUIȚI

Prefectura pregăteşte actele pentru debarcarea din funcţii a primarilor din Piatra-Neamţ şi Roman. Pe lângă cei doi ar mai putea apărea şi alte cazuri de aleşi care s-au plimbat de la un partid la altul în cursul anului trecut, după expirarea termenului de 45 de zile oferit de Ordonanţa 55 care a dat voie aleşilor să-şi schimbe taberele politice la sfârşitul anului 2014.

Raţionamentul celor din Prefectură are legătură cu faptul că cei doi primari au ajuns în curtea PNL, cu adeziuni depuse, cu funcţii de şefi de filiale şi anunţaţi drept candidaţi la viitoarele alegeri locale. În 2014, în perioada de aplicare a Ordonanţei „Dragnea“, ei au părăsit PDL şi au optat pentru calitatea de indepenedent (la fel ca majoritatea aleşilor locali ai PDL, de fapt).

Pentru că un articol din Ordonanţa 55 spune că „aleşii pot opta o singură dată“ atunci când îşi schimbă culoarea politică, prefectul consideră că aleşii nu se mai pot înscrie în alt partid fără a a-şi pierde drepturile electorale. Acest lucru este stabilit şi prin legea după care funcţionează administraţia publică locală, ştiut fiind că un ales îşi poate pierde această calitate dacă părăseşte partidul sub sigla căruia a fost votat. Sancţiunea nu se aplică însă şi independenţilor, cărora legea le permite ca, pe timpul mandatului, să se înscrie într-un partid politic.

Aparent legea este clară. Însă, în funcţie de interese ea poate fi interpretată în fel şi chip. Cei din Prefectură par să se agaţe de prevederea din ordonanţă, deşi, în general, se consideră că aceasta viza doar cele 45 de zile de aplicabilitate. Adică în perioada prevăzută de ordonanţă, un ales îşi putea schimba partidul o singură dată. Opinia lor este că prevederea respectivă e valabilă pentru întregul mandat.

În cazul în care prefectul va demonstra că are dreptate, aleşii locali care au optat pentru statutul de independenţi şi ulterior s-au înscris într-un partid politic, îşi pierd drepturile electorale. Şi, potrivit articolelor 9 şi 15 din Statutul Aleşilor Locali, mandatele lor încetează înainte de termen.

În cazul în care interpretarea sa dată legii este cea corectă, prefectul poate emite ordin de încetare a mandatelor celor vizaţi. O altă condiţie importantă pentru succesul demersurilor sale ar fi să deţină probe, adică să pună mâna pe adeziunile lăsate la partide de cei vizaţi. Cel mai uşor prefectul va obţine aceste adeziuni în momentul în care partidele vor depune listele de candidaţi pentru alegerile locale (candidaţii unui partid trebuie să dovedească faptul că sunt membri ai respectivei formaţiuni politice). Pentru asta ar trebui să aibă răbdare până în luna mai.

Interese politice

Prefectul poate să aibă răbdare dar cei din PSD nu! După două încercări eşuate de a-l schimba din funcţie pe Dragoş Chitic din fruntea Primăriei Piatra-Neamţ, pesediştii încearcă acum să-l de-a jos cu ajutorul unor chichiţe legislative. Ca mişcarea să le fie de folos, ar trebui făcută cât mai rapid, pentru a-şi putea impune ei oamenii în poziţiile cheie. Ţinta principală e clar că este Dragoş Chitic. Dacă pe lângă el vor cădea în plasă şi Laurenţiu Leoreanu şi alţi rivali politici, pesediştii vor spune Bogdaproste! Dacă, pentru salvarea aparenţelor, vor fi sacrificaţi şi vreo doi-trei pioni aciuaţi în curtea proprie, aceştia vor fi trecuţi la victime colaterale. Plus că astfel se vor rezolva nişte mici conflicte locale.

Deocamdată, la Prefectură se consultă legile cu înfierbântare. Nefiind o precizare clară în lege, ci doar interpretări şi opinii, este evident că un eventual ordin al prefectului de încetare a mandatelor pe acest motiv (renunţarea la postura de „independent“ şi înscrierea într-un partid) va fi contestat în instanţă. Iar judecarea cauzei se va întinde mult dincolo de data alegerilor locale, iar cei vizaţi vor rămâne în funcţii şi pe perioda campaniei electorale.

Dragoş Chitic: „Un demers pur politic“

„Eu simt că PSD doreşte schimbarea din funcţia de primar, asta după ce au realizat că nu au cum să câştige disputa electorală. Eu am încredere în instituţiile statului, aşa cum am încredere şi în instituţia Prefectului. În cazul în care se va emite un astfel de ordin voi folosi toate pârghiile legale, inclusiv împotriva domnului prefect, personal, pentru a-mi apăra cauza. Dacă este vorba de abuz, voi face plângere. Sunt mii de cazuri similare în întreaga ţară, iar atunci când am trecut la PNL eu m-am consultat cu jurişti care mi-au arătat că în lege nu se menţionează nimic despre cazurile în care aleşii sunt indepenedenţi.“

(Alex NECHITA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.