Acasă Cultura Premii pentru oamenii de cultură din Neamţ

Premii pentru oamenii de cultură din Neamţ

2563
0
DISTRIBUIȚI

Ieri, la Teatrul Tineretului a avut loc prima ediţie a Galei Culturii Nemţene. O manifestare mult aşteptată, care a fost primită cu entuziasm atât de public cât şi de invitaţi.

Evenimentul a fost deschis de Adrian Alui Gheorghe (directorul Bibliotecii „G. T. Kirileanu“), Cezar Asandei (Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est), Constantin Iacoban (preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ) şi Varujan Vosganian (vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor). Discursurile lor, adevărate pledoarii pentru cultură, au fost răsplătite cu aplauze. „Ne-am asumat organizarea acestei gale a Culturii nemţene datorită faptului că bi-blioteca este, prin definiţie, expresia memoriei culturale a unei zone, a unei comunităţi. Vrem să scoatem în evidenţă profesionalismul cultural, să aducem în atenţia publicului din Neamţ şi din ţară modele artistice, personalităţi, evenimente şi instituţii. E un început care trebuie să se transforme în tradiţie“, a declarat Adrian Alui Gheorghe.

Manifestarea prezentată de actorul Daniel Beşleagă a fost presărată cu scurte momente de muzică (susţinute de solişti şi muzicieni de la Academia de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca) şi poezie. Au recitat din opera lui Eminescu actorii: Draga Olteanu-Matei, Nora Covali şi Daniel Beşleagă.

Distincţiile oferite în cadrul Galei Culturii Nemţene au vizat: „Biblioteca. Memoria culturii, cultura memoriei“, Premiul Naţional „Petru Ursache“, ediţia a II-a, „Managementul evenimentelor cultu-rale“, „Arte“ şi „Premii speciale“.

La prima categorie, „Biblioteca. Memoria culturii. Cultura memorie“ au fost premiaţi 11 profesionişti din cadrul bibliotecilor din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu-Neamţ, Bicaz, Tupilaţi, Dulceşti şi Moldoveni, dar şi primarii din Gherăeşti, Tazlău şi Săbăoani, pentru implicarea de care au dat dovadă în dezvoltarea bibliotecilor comunale. La această categorie a fost premiată şi Ana Mihaela Iacob – Voluntarul anului în Biblioteca Judeţeană.

Premiul Naţional „Petru Ursache“ a revenit lui Valentin Ajder, directorul Editurii „Eikon“.

Distincţii au primit şi directorii instituţiilor de cultură din Piatra-Neamţ, pentru modul în care au organizat pe parcursul anului 2015, diverse evenimente, dar şi Florentina Buzenschi – muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ şi Emanuel Bălan organizatorul „Galei Premiilor de Excelenţă «Demostene» din Târgu-Neamţ.

Mult aşteptate au fost premiile acordate pentru domeniile: Lite-ratură, Artă Plastică, Teatru şi Muzică. Dintre câştigătorii acestor categorii, amintim pe: Emil Nicolae, Adrian G. Romila, Mircea Răsvan Ciacâru, Vasile Pleşca, Lucian Tudorache, Maria Huminiuc, Rareş Pîrlog.

Premiul special pentru valorificarea operei lui Aurel Băeşu a fost acordat lui Cornel Agăleanu, cel care, alături de Emil Nicolae a editat un album documentar despre viaţa, personalitatea şi activitatea artistică a pictorului Băeşu.

Pentru Excelenţă în Cultură au fost aplaudaţi şi felicitaţi: Gheorge A. M. Ciobanu, Draga Olteanu Matei, Constantin Tomşa, Mihaela Verzea, Dan Iacob, Ioan Amironoaie şi Constantin Bostan.

Premiul „Viorel Tudose“ pentru pu-blicistică culturală a fost împărţit de jurna-listele Alina Căsăndrescu şi Alina Ferenţ.

Ediţia de anul acesta a Galei Culturii Nemţene s-a încheiat cu un scurt moment artistic care a fost oferit de invitaţii speciali ai manifestării, Vasile Muraru şi Valentina Fătu, actori la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ din Bucureşti.

(S. DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.