-1.5 C
Piatra Neamț
vineri, februarie 14, 2025
AcasăEconomicPregătiri pentru masa de Crăciun

Pregătiri pentru masa de Crăciun

Date:

Pregătirile pentru masa de Crăciun au început deja, primul pas fiind cel al întocmirii listei cu produsele şi ingredinetele care vor da „viaţă“ cârnaţilor de casă, sarmalelor, ciorbelor, caltaboşilor, piftiilor şi piftelelor, salatelor de boeuf, alături de chec, cozonaci şi felurite prăjituri care să completeze tabloul festinului. Şi cum „leguma“ de bază pentru majoritatea preparatelor care se vor regăsi în farfurii, în sărbătorile de iarnă, este carnea, ieri ne-am oprit, preţ de câteva minute, în dreptul galantarelor din Piaţa Centrală, pentru a afla care mai sunt preţurile.

Cum rândurile cumpărătorilor nu erau prea mari, vânzătorii s-au arătat foarte binevoitori în a ne servi şi explica faptul că sunt dispuşi chiar să ne facă oferte, faţă de preţul afişat. Din cele care ne-au trecut pe sub ochi, vă putem spune că preţurile erau, ieri, următoarele: costiţa de porc – 20 de lei kilogramul, pulpa de porc – între 20 şi 26 de lei kilogramul, cotlet sau ceafă de porc – între 22 şi 28 de lei kilogramul, cârnaţi de casă pentru prăjit (amestec vită-porc) – 24 de lei kilogramul, carne tocată (vită-porc) – 12 lei kilogramul, carne pentru rasol – 16 lei kilogramul, burtă – 10 lei bucata, maţele – 10 lei.

Dacă nu vreţi să vă bateţi capul cu prepararea „ciozvârtelor“, atunci aveţi opţiunea de a cumpără semipreparate, apetisante la vedere, dar în acelaşi timp şi mai piperate pentru buzunare. Spre exemplu, un rasol afumat, cu os, costă 21 de lei kilogramul, scăriţa – între 29 şi 31 de lei kilogramul, chişca – 26 de lei kilogramul, muşchiul afumat – între 34 şi 37 de lei kilogramul, toba – 30 de lei kilogramul, cârnaţii picanţi afumaţi – 33 de lei kilogramul, jambonul, pastra şi costiţa, toate afumate – între 35 şi 38 de lei.

Pentru cei care nu se împacă prea bine cu cărniţa de porc, pot foarte bine să o aleagă pe cea de vită, preţurile fiind apropiate: pulpa de viţel – între 23 şi 26 de lei, pulpa de vită – între 20 şi 22 de lei., mugur de viţel – 19 lei kilogramul. Cum postul încă nu s-a încheiat, ne-am abătut şi la tarabele încărcate cu  cele care nu se încadrează în categoria mâncărurilor de frupt: cartofi/ceapă/varză/morcov – 2,5 lei kilogramul, ţelina – 6 lei kilogramul, usturoi – 15 lei kilogramul, fasole – 13 lei kilogramul, gogonelele – 10 lei kilogramul, verdeaţă – 1 leu legătura. (M.T.)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.