l lipsesc manualele pentru clasa a V-a
Cu două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, prefectul judeţului a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean un raport detaliat privind stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru începerea cursurilor. Astfel, până în prezent, din numărul total al clădirilor cu destinaţie şcolară (643) 567 au fost igie-nizate iar 65 au fost reabilitate, fiind executate diverse lucrări (montări şarpante, reparaţii instalaţii electrice, reparaţii instalaţii sanitare, înlocuiri de ferestre şi uşi etc).
„Este important ca pe data de 11 septembrie, unităţile şcolare să fie pregătite pentru începerea noului an de învăţământ şi aici mă refer atât la siguranţa elevilor cât şi la calitatea actului didactic. De aceea le solicit tuturor factorilor implicaţi în sistemul de învăţământ ca în aceste ultime două săptămâni să facă toate eforturile acolo unde mai există situaţii ce trebuie remediate. Îi asigur pe toţi de sprijinul meu instituţional pentru ca procesul educativ să se desfăşoare aşa cum trebuie în toate unităţile de învăţământ“, a declarat prefectul Vasile Panaite.
Cele 141 de unităţi cu perso-nalitate juridică din judeţul Neamţ se clasifică astfel: 40 de licee – din care un liceu special, 91 de şcoli gimnaziale, 1 şcoală postliceală sanitară de stat, 3 CSEI-uri, un palat şi 3 cluburi ale copiilor, un Centru şcolar sportiv şi un Centru judeţean de excelenţă.
În acelaşi timp Inspectoratul Şcolar a solicitat directorilor de unităţi de învăţământ să iniţieze demersurile, acolo unde se impune, pentru reparaţii la centralele termice, sobe, instalaţii de încălzire şi instalaţii electrice şi sanitare şi pentru aprovizionarea cu combustibili pentru sezonul rece. Privitor la măsurile de siguranţă, potrivit raportului, 71 de unităţi de învăţământ sunt asigurate cu pază (64 cu pază proprie, 7 cu pază cu societăţi specializate), iar 137 de unităţi de învăţământ nu beneficiază de astfel de servicii.
Numărul unităţilor de învăţământ preuniversitar dotate cu sisteme de supraveghere video este de 148 (33 în mediul urban şi 115 în mediul rural).
Şi în acest sens reprezentanţii ISJ au recomandat directorilor de unităţi de învăţământ să continue demersurile pe lângă administraţiile publice, în ve-derea rezolvării acestor aspecte, pentru asigurarea condiţiilor de securitate şi siguranţă şcolară. Şi la capitolul „manuale“ se lucrează intens, în momentul de faţă (aproape) toate manualele şcolare fiind ajunse judeţ. „Majoritatea şcolilor au venit la depozit pentru a le prelua, urmând ca puţinele şcoli care nu au făcut acest lucru să finalizeze procesul de preluare în cel mai scurt timp. Singura problemă este la clasa a V-a, dar aceasta este una la nivel naţional“, se precizează în raportul înaintat prefectului.
(Roxana ZAHARIA)