Acasă Administratie Prefectul încearcă să rezolve problema apei menajere deversate în Cuejdi

Prefectul încearcă să rezolve problema apei menajere deversate în Cuejdi

667
0
DISTRIBUIȚI

Din cauză că o parte dintre blocurile din cartierul Dărmăneşti îşi evacuează apa menajeră (inclusiv cea de la toalete) direct în reţeaua pluvială a oraşului, în albia Cuejdiului se scurg ape neepurate care reprezintă un real pericol pentru comunitate.

Analizele afectuate recent de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor indică depăşiri de trei ori a concentraţiilor maxime admisibile de substanţe organice în zona gurilor de deversare a reţelelor pluviale.

Problema, care durează de ani de zile, este totuşi una de sănătate publică şi a intrat în atenţia prefectului judeţului.

„Încă de anul trecut am solicitat conducerii Primăriei Piatra-Neamţ, Gărzii de Mediu, Companiei Judeţene ApaServ, administratorului reţelei de apă menajeră uzată a oraşului şi societăţii Publiserv, cea care administrează reţeaua pluvială, să rezolve problema deversării apelor menajere în pârâul Cuejdi. În urma controalelor întreprinse de Garda de Mediu, au fost stabilite nişte termene şi un set de măsuri de remediere a situaţiei.

Dacă în ceea ce priveşte societatea Publiserv, s-a constatat o oarecare implicare şi mai multe cămine au fost reparate, nu la fel pot spune despre ApaServ, companie de la care mi-aş fi dorit să văd că urmăreşte să îmbunătăţească lucrurile şi să se implice mai activ pentru a duce la îndeplinire măsurile Gărzii de Mediu. Am mers pe teren pentru a verifica punctual situaţia existentă. La o simplă verificare, am constatat că în zonele cunoscute ca fiind cu probleme există pereţi comuni între căminele pluviale şi cele de apă uzată menajeră sparţi intenţionat, ţevi obturate în urma unor lucrări efectuate necorespunzător sau agenţi economici care deversează ilegal ape menajere uzate în reţeaua pluvială.  Am dispus remedierea de urgenţă de către echipe mixte, formate din lucrători de la Publiserv şi ApaServ, a problemelor identificate şi anume blindarea căminelor cu probleme, precum şi curăţarea zonei din albia Cuejdiului pe unde descarcă colectoarele pluviale. Poliţia Locală va acţiona pentru ca agenţii economici să intre în legalitate, iar lucrătorii de la SGA vor lua din nou probe de apă pentru teste, atât din amonte cât şi din aval de punctele de colectare pluvială care descarcă în Cuejdi.

Am solicitat Primăriei Piatra-Neamţ alocarea de sume pentru investiţii, pentru a fi schimbată reţeaua de apă pluvială veche, în zonele cu probleme. De asemenea, Companiei ApaServ i-am solicitat să facă investiţii pe tronsonul cu reţeaua de apă menajeră, unde se înregistrează aceste grave probleme“, a declarat prefectul Adrian Niţă.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.