Acasă Administratie Poliţia a confiscat toate monedele expuse de Varodin

Poliţia a confiscat toate monedele expuse de Varodin

3846
0
DISTRIBUIȚI

Colecţionarul Dumitru Varodin a rămas, cel puţin temporar, fără o bună parte din colecţia cu care se mândrea. Toate cele 427 de monede expuse în ultimele săptămâni la Muzeul de Istorie în cadrul expoziţiei „Istoria monedei în spaţiul carpato-danubiano-pontic“ au fost „indisponibilizate“ de poliţiştii nemţeni care încearcă să stabilească legalitatea provenienţei acestora. Adică, în ce mod au ajuns în proprietatea colecţionarului nemţean, legea fiind foarte strictă. De la sfârşitul săptămânii trecute, când Dumitru Varodin voia să închidă colecţia şi să-şi ia exponatele acasă, poliţiştii au preluat monedele şi au început o anchetă privitoare la săvârşirea de infracţiuni la regimul patrimoniului naţional cultural.

„Împreună cu colegii de la Serviciul de Investigaţii Criminale am procedat la verificări cu privire la aceste monede, în cadrul unui dosar penal aflat în lucru de anul acesta. Ancheta vizează stabilirea legalităţii provenienţei şi deţinerii acestora. În funcţie de rezultatul investigaţiilor, se va da o soluţie prin Parchet. Deocamdată, cele 427 de monede se află în custodia muzeului, deoarece, făcând parte din patrimoniul mobil, nu pot fi ţinute la Poliţie, în Camera de Corpuri Delicte“, a declarat comisarul-şef Vitalie Josanu, şeful Serviciului Patrimoniu din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Monedele verificate de poliţişti au fost emise de coloniile greceşti pontice (Nistru, Callatis, Tomis) din Moesia Inferioră, în colecţie fiind şi monede greceşti, emise de Atena. De asemenea, mai sunt monede care au aparţinut Imperiului Roman, după anul 106, Imperiului Bizantin, principatelor Moldova, Valahia şi Transilvania cât şi Imperiilor Austro-Ungar, Rus şi Otoman, care au emis monede ce au traversat teritoriul ţării noastre. Totodată, mai sunt verificate monede poloneze, sârbeşti, franceze şi alte statelor italiene.

Ele au făcut obiectul unei expoziţii temporare, deschisă la jumătatea lunii trecute la Muzeul de Istorie din Piatra-Neamţ. Printre organizatori, s-au aflat şi Banca Naţională a României şi Societatea Numismatică Română ai căror reprezentanţi au participat, de altfel, şi la deschiderea expoziţiei.

Profesorul Dumitru Varodin, colecţionarul vizat de dosarul penal instrumentat de poliţişti, a declarat că totul este în regulă şi că monedele în cauză le deţine legal. „Nu e ceva clar în această anchetă, e o turnătorie, cineva mi-a făcut o «cheie». Monedele sunt din colecţia privată a bunicului meu, care le-a cumpărat în perioada interbelică.

Toate sunt înregistrate la Bacău, i-am trimis pe poliţişti să verifice. Păi cum să fac expoziţie cu monede pentru care nu aş avea acte?! Dacă era ceva ilegal, le ţineam acasă, nu le scoteam să le vadă toată lumea. Iar poliţiştii ăştia, s-au trezit şi ei să vină după închiderea expoziţiei, ca şi cum până atunci nu aflaseră toţi că sunt expuse în public. Mă acuză acum de tăinuire, că de ce nu am făcut nu ştiu ce anunţ cu monedele. E o prostie, se va vedea“, ne-a declarat Varodin.

În discuţiile purtate înaintea organizării expoziţiei, colecţionarul spunea că această expoziţie va fi ultima în care-şi va prezenta monedele şi, deoarece nimeni din familie nu pare să-i fi moştenit pasiunea, se arăta decis să vândă întreaga colecţie.

Rămâne într-adevăr de văzut care va fi rezultatul verificărilor.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.