-3.2 C
Piatra Neamț
marți, ianuarie 14, 2025
AcasăAdministratiePodul provizoriu de la Girov este tot piesă de muzeu

Podul provizoriu de la Girov este tot piesă de muzeu

Date:

Finalizat în prima săptămână a lunii octombrie 2024, podul provizoriu pe care se va circula cât timp va dura refacerea completă a şubredului pod peste râul Cracău, de pe DN 15, în localitatea Girov, rămâne în continuare piesă de muzeu. Din motive nedezvăluite public, lucrările de reabilitate la podul rutier încă nu au început, aşa că podeţul rutier alternativ, cu o singură bandă de circulaţie auto şi un singur trotuar pentru pietoni, pe care circulaţia vehiculelor se va face alternativ, probabil cu montarea de semafoare la ambele capete ale construcţiei, zace nefolosit.

Cei de la Direcţia Regională Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi nu au precizat nici până azi când se va închide circulaţia pe vechiul pod şi deschisă varianta ocolitoare. Întâzierea demarării investiţiei nu face decât să amâne previzibilele ambuteiaje care se vor forma, la capetele podului provizoriu, pe drumul care face legătura între cele două municipii nemţene, respectiv spre Hanul Ancuţei (E 85).

După demolarea suprastructurii podului vechi, se va trece la consolidarea infrastructurilor, cu lucrări pentru sporirea capacităţii portante a fundaţiilor culeelor şi a pilelor, execuţie blocuri seismice din beton armat, protecţie anticorozivă a suprafeţelor din beton etc.

La nivelul suprastructurii, se va proceda la înlocuirea grinzilor, turnarea plăcii de  suprabetonare, montarea parapeţilor pietonali, aşternerea mixturilor şi montarea rosturilor de dilataţie şi execuţia marcajelor rutiere.

Conform proiectului, în urma lucrărilor, lăţimea podului refăcut va fi de 11,5 metri. Podul va avea două benzi de circulaţie auto, a câte 3,5 metri, şi două trotuare a câte 1 metru.

Pentru aproximativ 16,5 milioane de lei, lucrările vor fi executate de societăţile comerciale Stef Edil CDP, Rutier Conex XXI, Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi şi Drum Construct SRL. Acestea au la dispoziţie cel mult 15 luni, de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, să finalizeze toate lucrările.

Podul vechi de la Girov, a stabilit o expertiză realizată de prof. dr. ing. Claudiu-Cristian Comisu, expertul tehnic la care a apelat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, nu mai poate asigura siguranţa traversării pentru maşinile cu greutate mai mare de 7,5 tone. Totodată, podul poate fi traversat, numai de autoturisme şi autoutilitare uşoare, cu cel mult 30 de kilometri pe oră. Restricţiile au fost instituite în luna iunie 2022, însă nu au fost respectate.

Podul de la Girov a fost dat în exploatare în anul 1968 şi a avut parte doar de lucrări de întreţinere, nu de reparaţii capitale. (Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.