Acasă Social Piese unice la expoziţia „Aurul şi argintul antic al României“

Piese unice la expoziţia „Aurul şi argintul antic al României“

1334
0
DISTRIBUIȚI

Expoziţia itinerantă „Aurul şi argintul antic al României“, care va ajunge la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ pe 21 septembrie, adună peste 1.000 de piese arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică impresionantă. Din descrierea exponatelor, făcută de specialişti, aflăm că, de-a lungul timpului bijuteriile au evoluat atât prin formă cât şi prin complexitate, odată cu înaintaşii poporului român.

„Astfel, primele manifestări ale prelucrării aurului pe teritoriul României se situează în Eneolitic, perioadă în care îl întâlnim deja modelat mai simplu, dar sub o diversitate de forme: discuri, verigi, cercei, ace, perle, pandantive, inele sau brăţări spiralate. Odată cu epoca bronzului se petrec schimbări şi în ceea ce priveşte metalurgia aurului şi argintului. În perioada sa de început, în prima jumătate a mileniului al III-lea Î. H., se constată prezenţa în număr mult mai mare a podoabelor din argint, comparativ cu a celor realizate din aur. Începând însă cu epoca mijlocie a bronzului, creşte în mod considerabil atât numărul pieselor din aur, cât şi diversitatea tipurilor sau frumuseţea obiectelor.  Abundenţa argintului, transformat în piese de prestigiu, tezaurizate, ascunse sau depuse ca ofrande şi apariţia brăţărilor de aur conferă o identitate proprie perioadei geto-dacice clasice, de la sfârşitul secolului al II-lea Î.H., până către sfârşitul secolului I.

Urmează perioada în care se evidenţiază puternicele influenţe ale Imperiului Roman, podoabele epocii fiind, în general, piese de mici dimensiuni. Pe lângă acestea îşi fac apariţia, ca urmare a moştenirilor greceşti, şi artefacte mai elaborate care surprind prin policromia şi abundenţa motivelor decorative vegetale, florale sau animaliere, caracteristice tradiţiilor elenistice. În ceea ce priveşte obiectele lucrate din cele două metale preţioase în Antichitatea Târzie şi Evul Mediu Timpuriu (de-a lungul perioadei cuprinse între secolul al IV-lea şi al VII-lea p.Chr.) implică, în egală măsură, un anume cosmopolitism al formelor“, se arată într-un comunicat de presă al Complexului Muzeal Neamţ.

(Roxana ZAHARIA)

 

Tarifele pentru vizitarea expoziţiei

Consilierii judeţeni se vor întruni pe data de 8 septembrie pentru a stabili taxele şi tarifele pentru vi-zitarea expoziţiei „Aurul şi Argintul Antic al Românei“.

Preţurile de vizitare propuse sunt de 8 lei pentru adulţi, câte 5 lei pentru fiecare persoană din grupuri organizate de peste 10 persoane şi 3 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Taxa pentru a putea face fotografii este de 15 lei, iar pentru a putea filma exponatele este de 20 de lei. (A.N.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.