Acasă Eveniment Petru Paleu a fost condamnat definitiv

Petru Paleu a fost condamnat definitiv

1791
0
DISTRIBUIȚI

Afaceristul pietrean Petru Paleu, care între timp şi-a schimbat domiciliul în judeţul Vaslui, a fost condamnat, ieri, definitiv, de Curtea de Apel Bacău în dosarul „Sala de sport a LPS Piatra-Neamţ“. Magistraţii băcăuani au respins apelul declarat de inculpat împotriva sentinţei prin care Tribunalul Neamţ îl condamnase, în decembrie 2018, la trei ani şi patru luni de închisoare, cu executare.

În acelaşi dosar a fost condamnată şi Marieta Cârligeanu, fosta dirigintă de şantier a firmei Energoterm. În urma judecării apelului, ea a rămas cu pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare. Totodată, Marieta Cârligeanu are de prestat 60 de zile de muncă neremunerată la Primăria Piatra-Neamţ.

Cei doi inculpaţi au fost judecaţi, alături de societatea Energoterm, pentru complicitate la abuz în serviciu şi uz de fals, în dosarul construcţiei sălii de sport a Liceului cu Program Sportiv Piatra-Neamţ. Acuzaţiile aduse de Direcţia Naţională Anticorupţie se referă la faptul că firma lui Paleu a primit bani (1,9 mi-lioane de lei) în condiţiile în care nu a dus proiectul la bun sfârşit.

Prin decizia magistraţilor, firma Energoterm a luat o amendă penală de 24.000 de lei şi are interdicţie de a participa la achiziţii publice timp de doi ani. Inculpaţii trebuie să plătească şi prejudiciul în valoare de 1,9 mi-lioane de lei.

A treia condamnare

Petru Paleu a „bifat“, ieri, a treia condamnare definitivă. Prima condamnare cu executare i-a fost aplicată în 2017. Atunci, Petru Paleu şi fostul primar de Girov, Vasile Olaru, au fost judecaţi pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Ancheta DNA a vizat un contract, încheiat în anul 2007, între Primăria Girov şi Energoterm, pentru lucrări la obiectivul „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov. Procurorii au stabilit că lucrările au fost făcute parţial, iar echipamentele prevăzute în contract, în valoare de peste 943.000 de lei, n-au fost predate primăriei.

Paleu şi Olaru au primit câte doi ani de închisoare, fiind încarceraţi în aprilie 2017 la Penitenciarul Vaslui.

A doua condamnare a fost pronunţată în luna mai 2018, pe când Petru Paleu era închis în Penitenciarul Vaslui, într-un dosar de evaziune fiscală. Tribunalul Neamţ a decis o pedeapsă de 3 ani şi 2 luni închisoare, un an de pedeapsă complementară (interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei principale) şi l-a obligat la plata sumei de 2.232.530 de lei către ANAF. La Curtea de Apel Bacău, pedeapsa aplicată i-a fost majorată la 4 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare. Drept urmare, liberarea condiţionată de care se bucura Paleu la acel moment (fusese eliberat în septembrie 2018, printr-o decizie a magistraţilor din Vaslui) a încetat. Pe 13 februarie 2019, el a fost reîncarcerat la Penitenciarul Vaslui.

Cel mai probabil, ca urmare a noii condamnări definitive, Petru Paleu va cere contopirea pedepselor. Şi va avea de executat pedeapsa cea mai grea (4 ani, 4 luni şi 20 de zile), la care, posibil, va fi adăugat un spor.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.