Redactor: Cum a fost acest an pentru comuna Alexandru cel Bun?
Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun: Anul acesta a fost unul greu, dificil, din cauza ploilor torenţiale care s-au abătut şi asupra comunei noastre în această vară, în lunile iunie şi iulie, care au produs pagube însemnate, de ordinul milioanelor de lei. Aşa că, marile noastre probleme se trag de la inundaţiile care au lăsat dezastru în urmă şi care necesită lucrări foarte scumpe, iar bani nu prea sunt. Ne-a fost alocată o parte din suma stabilită de către comisia de evaluare a pagubelor, toate lucrările sunt urgente şi nu ştim pe care să le facem pentru că, aşa cum am mai spus, nu avem fonduri suficiente. O să vedem care sunt priorităţile şi, în funcţie de acestea, vom trece la treabă. Am avut probleme şi la inundaţiile din luna iunie, dar şi la cele din iulie. Pentru pagubele din iunie am primit puţin peste jumătate din sumă, iar pentru cele din iulie n-am primit, deocamdată, niciun ban. Problema este mult mai mare cu cât oamenii nu au pe unde să circule. Au făcut ei o improvizaţie, dar nu este suficient. Trebuie lucrări bine făcute, consolidate, pentru ca data viitoare, dacă vor mai fi inundaţii, să nu mai avem astfel de pagube. Însă, sunt multe de făcut. Pe lângă faptul că este destul de greu să găsim constructori, trebuie să găsim un specialist care să fie autorizat să facă expertiza terenului. Apoi, trebuie un proiectant care să realizeze proiectul, apoi aprobare de la CFR, atât de la Iaşi cât şi de la Bucureşti, care durează o lună şi jumătate. Fără acestea nu se poate face nimic. Bani au fost alocaţi, însă nu cât ne trebuie. Facem cât şi cum putem. Apărările de maluri, digurile, costă foarte mult, pentru aceste lucrări valorile sunt mari. Dar şi acolo trebuie proiecte, aprobări şi altele. Ca şi pentru celelalte comune, şi pentru noi anul acesta nu a fost unul foarte bun, însă ne-am descu-rcat cum am putut. Poate că anul viitor va fi mai bun. Inundaţiile ne-au ţinut în loc investiţiile.
Red.: Cum a început noul an şcolar în şcolile din Alexandru cel Bun?
I.R.: Noul an şcolar a început în şcoli curate, igienizate, pentru că prioritare pentru noi au fost cele două şcoli – Vaduri şi Bistriţa. Elevii au condiţii optime pentru a învăţa. Pentru mine, Şcoala şi Sănătatea sunt cele mai importante. Avem copii pe care îi aducem cu microbuzul din Tarcău, din Pângăraţi la Şcoala Vaduri, ceea ce spune multe despre calitatea învăţământului de la noi din localitate şi condiţiile oferite. Sistem „After school“ nu mai avem, pentru că nu mai sunt cereri. Am implementat acest sistem la cele două şcoli, din Vaduri şi Bistriţa, însă părinţii nu au mai avut bani. Plăteau părinţii o parte, iar noi susţineam o parte, dar acum nu mai este această posibilitate. Grija mea este ca toţi copiii să meargă la şcoală, să înveţe să scrie, să citească, pentru că, în ultima perioadă, sunt foarte interesaţi de calculatoare, ori în viaţă au nevoie de mai mult de atât. În urmă cu câţiva ani am implementat un proiect care înlesneşte comunicarea localnicilor care nu au calculatoare acasă, cu rudele din străinătate prin intermediul internetului. Proiectul merge foarte bine şi în acest moment, însă, aşa cum spuneam, copiii sunt mai interesaţi să se joace pe calculator. Aşa că, am impus o regulă: o jumătate de oră se joacă pe calculator şi o altă jumătate de oră citesc. Fără educaţie nu putem să evoluăm.
Red.: Ce investiţii aţi reuşit să realizaţi?
I.R.: O investiţie foarte importantă pe care am realizat-o în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ este reabilitarea drumului spre Spitalul Bisericani, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. Investiţia a însumat peste 12,5 milioane de lei şi a presupus reabilitarea, supralărgirea, cu elemente de protecţie şi siguranţă, a acestui drum de importanţă pentru localitatea noastră. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră a comunei, foarte curând o să începem asfaltarea a trei străzi. În vară, constructorii nu au putut lucra din cauza ploilor, apoi au avut alte lucrări mai mari, şi au rămas să vină în această toamnă şi la noi pentru a asfalta trei străzi, la una având o problemă foarte delicată. Viiturile au spart tot asfaltul de acolo şi se circulă foarte greu. Sper ca săptămâna viitoare să ne apucăm de lucrări, să betonăm strada pentru ca, pe viitor, să reziste, să nu mai avem probleme cu viiturile. De altfel, majoritatea drumurilor din comună, din zonele acestea în care au fost probleme cu inundaţiile, au fost construite din beton, cum e strada Caişilor, strada Zarzărelor, cu pod peste pârâu, strada Valea Mare, unde s-a lucrat foarte bine, iar până la finele anului, conform contractului, constructorul va termina lucrarea. În total, în comună, 50 la sută din drumuri sunt asfaltate. Am fi vrut să mărim acest procent, în sensul continuării programului de asfaltare, dar avem un alt program, pe care îl vom începe anul viitor.
Red.: Despre ce este vorba?
I.R.: Este vorba despre programul de canalizare în întreaga comună, dar şi de extinderea reţelei de alimentare cu apă în zonele în care nu este. Odată finalizate aceste lucrări vom putea să trecem şi la asfaltarea străzilor respective. Ar fi o pierdere de bani să asfaltăm, apoi să tăiem în bucăţi drumul pentru aceste lucrări, ca să-l asfaltăm din nou. Până nu terminăm cu canalizarea, nu putem face nimic. Aşa cum am mai spus, lucrările la canalizare vor începe anul viitor. Mai mult, tot de anul viitor vom extinde reţelele de gaze naturale şi electricitate acolo unde nu există. Sunt străzi unde nu avem curent electric, nici stradal, nici industrial. Am cheltuit foarte mulţi bani pe proiecte care vizează drumurile, gazul, electricitatea, iar de anul viitor vom putea să începem lucrările. De asemenea, tot în 2019 vom construi şi un cămin cultural în Viişoara. Am avut unul, dar reabi-litarea acestuia costa mai mult decât construirea unua nou, care să corespundă şi cerinţelor actuale. Astfel, am luat decizia de a construit o nouă clădire. Totodată, anul acesta, am accesat, prin GAL, fonduri pentru achiziţionarea unui utilaj în caz de incendii păşuni – pe care l-am şi plătit. Este dotat cu rezervoare de apă, remorcă, tot ce trebuie. Am reabilitat şi clădirea pentru situaţii de urgenţă, însă trebuie să o dotăm, pentru că nu au reuşit să achiziţionăm chiar toate cele necesare.
Red.: Aţi făcut investiţii importante şi la Spitalul de Pneumo-ftiziologie Bisericani…
I.R.: Am reuşit să transformăm spitalul într-o unitate de elită la nivel naţional, şi vom continua să investim. Anul acesta am reabilitat pavi-lionul de la farmacia spitalului. Luna viitoare vrem să reabilităm pavilionul de la laboratorul de analize. Sper să ne ajute şi Consiliul Judeţean cu jumătate din sumă, ca să finalizăm lucrările şi la acest laborator.
Red.: Comuna Alexandru cel Bun este în topul preferinţelor turiştilor români şi străini, atât datorită peisajului deosebit, cât şi celor două monumente istorice, Mănăstirea Bistriţa şi Mănăstirea Bisericani. Cum s-a dezvoltat loca-litatea din acest punct de vedere?
I.R.: Suntem vizitaţi din ce în ce mai mulţi turişti, iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru noi. Anul acesta a fost unul foarte bun din acest punct de vedere, încât s-a ajuns să nu mai avem locuri de cazare pentru oaspeţii noştri; şi sunt destule pensiuni… Toate au avut clienţi până la refuz, ceea ce înseamnă că turismul în Alexandru cel Bun se dezvoltă.
Red.: Cum va marca Primăria Alexandru cel Bun împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire?
I.R.: Acest eveniment foarte important nu are cum să treacă neobservat de comunitatea noastră. Prin urmare, vom marca împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire printr-un spectacol de amploare pe care îl vom organiza împreună cu Şcoala Vaduri şi cu Liceul Particular „Aurora Ouatu“. Îi vom avea alături şi pe artiştii de la „Floricică de la munte“ ai Centrului de Cultură şi Artă „Carmen Saeculare“ din Piatra-Neamţ. Totodată, îi vom avea ca invitaţi pe cei şase veterani din comună. Şi dacă tot vom organiza această manifestare, vom invita şi familiile care, anul acesta, împlinesc 50 de ani de căsătorie. În Alexandru cel Bun sunt 12 astfel de familii. Vom organiza această manifestare pe data de 10 noiembrie, în preajma sărbătoririi Marii Uniri.
(Natalia RÎŞTEI)
Dar curatenia in comuna n-are nici o valoare.E o mizerie in comuna asta…