l în urmă cu aproape cinci ani, CMI Urban a făcut un credit la Banca Transilvania, de aproape 1.500.000 lei, gajat cu Piaţa Centrală l acum, clădirea rămasă în picioare e încă ipotecată şi primăria nu poate să o ia în proprietate
Dosarul de finanţare şi reconstrucţie a Pieţei Centrale din Piatra-Neamţ este blocat, în acest moment, din cauza unei ipoteci constituite de CMI Urban în favoarea Băncii Transilvania. În urmă cu aproape cinci ani, CMI Urban a contractat un împrumut la bancă, în valoare de 1,5 milioane de lei, pentru care a pus gaj clădirea Pieţei Centrale „Sfântul Gheorghe“. Aceasta a ars în incendiul din noaptea de 19 spre 20 iulie 2014 şi a mai rămas în picioare doar o parte laterală. Această construcţie, ce a rezistat focului, a rămas în continuare gajată la bancă şi din acest motiv Primăria Piatra-Neamţ nu şi-o poate însuşi din proprietatea Urban-ului, pentru a o preda Ministerului Dezvoltării, ce va acorda finanţarea pentru reconstrucţie şi organizează licitaţia pe lucrări. Autorităţile locale caută tot felul de soluţii ca să negocieze cu Banca Transilvania ridicarea ipotecii de pe Piaţa Centrală (clădirea rămasă în picioare), pentru că de această mişcare depinde, acum, obţinerea finanţării de 18 milioane de lei de la Ministerul Dezvolării, prin Compania Naţională de Investiţii. Iniţial, CNI a probat finanţarea pentru Piaţa Centrală, până s-a descoperit că o porţiune din ea a rămas în picioare şi deci încă e sub ipotecă la bancă. Clădirea trebuie trecută în proprietatea primăriei, dacă banca va accepta soluţiile găsite de autorităţile locale. Două din acestea ar fi să anunţe la bancă că firma reasiguratoare confirmă că va acorda despăgubirea către CMI Urban pe Piaţă, sau banca să-şi însuşească contractul de spaţii verzi pe care îl are Urban încheiat cu primăria pietreană, deci toate încasările să fie virate pentru plata împrumutului făcut. CMI Urban mai are de plată 1,3 milioane de lei din cei 1,5 contractaţi. Dacă se rezolvă problema cu banca, primăria ar urma să primească mai puţin din finanţarea promisă de Ministerul Dezvoltării, adică aproximativ 17,5 milioane de lei din peste 18 milioane, pentru că s-ar scădea valoarea clădirii rămasă în picioare.
„În ce înseamnă procedura pentru obţinerea finanţării, în acest moment există o problemă pentru care căutăm o soluţie de câteva luni. Pentru obţinerea finanţării de la Ministerul Dezvoltării, prin CNI, e nevoie ca în protocolul de predare al obiectivului pe care urmează să fie reconstruită Piaţa Centrală, terenul şi clădirea rămasă trebuie să fie în proprietatea primăriei. Impedimentul e legat de partea de construcţie rămasă în picioare, ce trebuie să treacă în proprietatea primăriei şi în cartea funciară a primăriei, ca, apoi, noi să predăm totul la Bucureşti. Sperăm să rezolvăm săptămâna viitoare această problemă. Problema e o ipotecă a unei bănci pe un împrumut de acum 4 – 5 ani, contractat de Urban. Avem câteva variante şi săptămâna viitoare sperăm să avem ridicată ipoteca. În ce priveşte calitatea betoanelor şi a structurii metalice, pe 30 decembrie am primit expertiza de la Urban, iar noi am trimis-o proiectantului pe 5 ianuarie pentru a ne spune dacă mai trebuie făcute modificări. Dar nu mai trebuie. Sperăm să rezolvăm şi această ultimă piedică şi în ianuarie să reuşim, prin documentaţia proiectului, să intrăm în Consiliul Tehnico-Economic şi să obţinem, parţial, finanţarea“, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică.
Există posibilitatea ca întreaga sumă ce va fi încasată de la asigurator să meargă direct la banca creditoare. Creditul de 1,5 milioane de lei a fost făcut de CMI Urban în anul 2009, luna septembrie, pentru a-şi acoperi necesarul de bani pentru rularea activităţilor curente, în condiţiile în care se cheltuiau mai mulţi bani decât se încasau.
(Ioana CALIŢCHO)
incet,incet incompetenta iese la iveala.intai a venit stefan barosanul care spunea prostimii’de ziua nationala a romaniei,adica 1 decembrie 2014.vom avea piata noua”nici atunci nu am crezut cum nici in aceasta poveste nu cred.din start nu s-a dorit rezolvarea serioasa a problemei.nimeni nu a fost vinovat,nimeni nu a fost sanctionat sau schimbat din functie.in prim plan a aparut anonima simionica,cateodata insotita de fitarau(propagandistul)si au inceput a vorbi ore in sir fara a spune nimic.acum a mai aparut si interimarul chitic ne povesteste si el.cat de nepregatit trebuie sa fii ca sa nu stii ca ipotecare unui imobil nu inseamna transmitere de propietate ci infiintarea unei sarcini.nu cred ca simionica nu stie regimul juridic al ipotecii sa accepte asemenea povesti.toate societatile de pe langa primaria p.neamt au luat credite aiurea pentru a intra in insolventa.cei ce au aprobat si cheltuit aiurea nu au nici o raspundere.raspunderea este a cetatenilor din p.neamt care au ales consilierii locali si primarul.oricat se incearca musamalizare prin implicarea cu bani a lui arsene si psd neamt orasul este pe chituci.pana nu se vor recupera sumele date parandarat nimeni nu mai vine cu bani.noua cetatenilor nu ne convine ca cei ce au furat de la buget cu aprobari legale sa ne rada in nas.daca tot am inlocuit comunismul cu capitalismul haideti sa o terminam cu gestiune comuna unde unii fura dar platesc toti.