Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în baza căreia încetează de drept raporturile de muncă ale salariaţilor instituţiilor publice care cumulează pensia cu salariul, a lovit puternic în organigrama Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ.
Într-o singură zi, 5 februarie, 16 angajaţi ai instituţiei au fost nevoiţi să-şi înceteze activitatea, 7 dintre aceştia fiind medici care profesau în cadrul laboratorului de analize.
„Această decizie ne-a dezechilibrat complet. Noi avem 87 de posturi aprobate, din care 6 sunt vacante. Pe 5 februarie au plecat la pensie 16 angajaţi dintr-un foc. Problema cea mai gravă este că am pierdut 7 medici din cadrul laboratorului de analize, inclusiv şefa de laborator. Pe virusologie, de exemplu, mi-au plecat ambii medici.
Am transferat de la alt compartiment doi salariaţi la laborator, dar nu sunt specializaţi şi trebuie să urmeze nişte cursuri. Din această cauză, deja trimitem probele primite pentru analiză la laboratoare din alte judeţe.
Riscul cel mai mare este să pierdem acreditarea RENAR (fără de care niciun laborator de analize, umane sau animale, din România nu poate funcţiona – n.r.). Ar fi trebuit să fim vizitaţi pentru reacreditare în luna martie, dar am amânat evaluarea până în septembrie în speranţa că vom completa posturile de specialişti.
Am solicitat Autorităţii Naţionale să ne aprobe să scoatem la concurs măcar trei posturi. O altă variantă ar fi să luăm medici prin transfer, de la alte instituţii“, a precizat dr. Ovidiu Boşteanu – directorul executiv al DSVSA Neamţ.
Cu un laborator de analize nefuncţional, DSVSA ar pierde o importantă sură de venituri. Anul trecut, de exemplu, doar din analize de laborator (virusologice, bacteriologice, serologice, parazitologice), instituţia a încasat circa 700.000 de lei.
(Liviu ILIE)