10.1 C
Piatra Neamț
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăSocialPentru Bicaz, acesta este anul investiţiilor importante

Pentru Bicaz, acesta este anul investiţiilor importante

Date:

Micul oraş de sub baraj are şansa de a fi revitalizat, în acest an, prin intermediul implementării unor proiecte capitale, care ajung la investiţii totale de 45,4 milioane de lei. Un mic record am putea spune, mai ales că cea mai mare parte din aceşti bani – 38,2 milioane de lei, reprezintă sume nerambursabile provenite, după caz, din fonduri europene, fonduri ale unor programe naţionale sau fonduri româno-elveţiene. Un câştig enorm pentru o comunitate în care lista priorităţilor începe şi se termină, în cele mai multe situaţii, cu capitolul infrastructură. În discuţie intră 10 proiecte, aici fiind incluse şi cele finanţate de la bugetul local, care urmăresc tocmai rezolvarea acestui aspect. De altfel, planurile ce urmează a fi, în curând, puse în practică reprezintă o provocare şi pentru autorităţile locale. Nu numai prin numărul lor, ceea ce reprezintă o premieră pentru Bicaz, comparativ cu ultimii ani, dar şi prin consistenţa lor şi efectele po-zitive ce se vor vedea pe viitor.

Totuşi, pentru un oraş de talia Bicazului, puterea de a susţine cu forţe proprii partea de cofinanţare a proiectelor câştigătoare este una limitată. Pentru a nu pierde sume importante de bani, autorităţile au luat decizia de a contracta un împrumut, ce va putea asigura be-neficiile de pe urma demersurilor amintite.

„Până acum, am depus documentaţie completă pentru cinci proiecte. Pentru două dintre ele urmează a se emite contractele de finanţare, la alte două realizându-se analiza în totalitate a documentaţiei, vizita la faţa locului şi obţinerea unor punctaje mari. Respectiv, cel legat de reabilitarea clădirilor Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ierarh Nicolae“ , care a primit 82,5 puncte (din 100 – n.red.) şi celălalt, cu reabilitarea clădirilor de la Liceul „Carol I“, unde s-au obţinut 78,5 puncte. Aşteptăm să se epuizeze perioada de contestaţii, apoi urmează perioada de precontractare, şi sperăm şi contractare. Pentru fiecare dintre acestea, avem obligaţia de a pune la bătaie cota de cofinanţare. Având în vedere că este un număr consistent de proiecte şi ţinând cont că mai urmează să mai depunem documente pentru încă alte trei proiecte, doar din surse proprii nu putem acoperi aceste sume necesare cofinanţărilor.

Tocmai datorită acestui aspect, încă din toamna anului trecut, am început demersurile şi am obţinut avizul favorabil şi în Consiliul Local, pentru angajarea unui  credit care să ne permită să acoperim în integralitate aceste cote de cofinanţare. Documentaţia este aproape 100% elaborată şi cu această documentaţie urmează să ne prezentăm în faţa Comisiei de avizare a împrumuturilor locale“, a explicat ing. Nicolae Sălăgean, primarul oraşului Bicaz.

Împrumutul pe care autorităţile locale încearcă să-l contracteze este de 7,2 milioane de lei şi, dacă lucrurile vor merge aşa cum ele au fost planificate, creditul ar urma să fie rambursat în interval de 15 ani. Cu menţiunea că, s-a cerut o perioadă de graţie de doi ani pentru a putea, până atunci, achita un alt împrumut angajat la nivelul Bicazului, la începutul anului 2012. Edilul Bicazului este de părere că acest împrumut nu va pune în pericol proiectele ce ar putea apărea în anii următori, tocmai datorită perioadei de rambursare. Mai mult, angajamentul ce urmează a fi făcut cu privire la noul credit scoate la iveală avantajele pe termen lung.

„Creditul pe care vrem să-l angajăm are în vedere toate proiectele pe care le-am depus şi  urmează să le mai depunem. Aici avem în vedere proiectul cu reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Orăşenesc, pe lângă celelalte trei depuse pe Programul Operaţional Regional şi cel cu granturi elveţiene, plus cel prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. De asemena, avem în vedere şi finanţarea unor proiecte, din bugetul local. Este vorba despre proiectul cu extinderea gazului metan, în cartierul Capşa, reabilitarea străzii Bistriţa etc. Unele sunt cu finanţare integrală din bugetul local, altele au cote de finanţare de 2%, cum sunt cele derulate prin Programul Operaţional Regional şi, respectiv, Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi 15% la sută, pentru proiectul pe care-l vom derula în cadrul finanţării prin granturi eleveţiene, referitor la eficientizarea sistemului de iluminat public“, a adăugat primarul Sălăgean.

Investiţiile  s-au lăsat aşteptate

„Singurul proiect, din ultimii ani, care a fost derulat şi finalizat cu fonduri europene, la nivelul Primăriei Oraşului Bicaz, a fost cel legat de Centrul de Informare şi Promovare Turistică. Noi, de-abia din a doua jumătate a anului 2016, am început să lucrăm pentru elaborarea întregii documentaţii şi să constituim în totalitate dosarele pentru a putea absorbi fonduri europene. Se pune întrebarea de ce doar la respectivul moment? Pentru că de-abia în acel moment au început să se deschidă ghidurile cu privire la finanţarea proiectelor cu fonduri europene, pentru perioada 2014-2020. Ori, neavând ghidurile, nu aveam de unde să ştim care sunt cerinţele pentru întocmirea documentaţiei. Dacă ele ar fi fost lansate în 2014, aşa cum era de aşteptat, la ora asta poate că cea mai mare parte din proiectele pe care le-am gândit ar fi fost implementate“, – a mai spus edilul Bicazului.

Lista proiectelor

  1. „Eficientizarea energetică a clădirilor „Liceului Carol I“ (proiect cu fonduri europene) – prevede lucrări de proiectare, asistenţă tehnică, consultanţă, lucrări de construcţii, instalaţii şi dotări aferente investiţiei. Valoarea totală a proiectului este de 8.101.771 de lei, valoarea estimată a contribuţiei primăriei fiind de 356.636 de lei.
  2. „Eficientizarea energetică a clădirilor Spitalului „Sfântul Ierarh Nicolae“ (proiect cu fonduri europene) – prevede lucrări de proiectare, asistenţă tehnică, consultanţă, lucrări de construcţii, instalaţii şi dotări aferente investiţiei. Valoarea totală a proiectului este de 13.439.878 de lei, valoarea estimată a contribuţiei primăriei fiind de 1.005.250 de lei.

Celor două proiecte menţionate, vor contribui la gestionarea inteligentă a energiei şi vor duce la creşterea eficienţei energetice. În acelaşi timp, se vor reduce şi cheltuielile de întreţinere, deoarece vechiul sistem este uzat.

  1. „Eficientizarea sistemului de iluminat public“ (proiect cu fonduri româno-elveţiene) – în cadrul acestui proiect, vor fi înlocuite sistemele de iluminat cu incadescenţă cu altele cu eficienţă energetică ridicată, se va instala un sistem de telegestiune şi va fi extinsă reţeua de iluminat public local. Beneficiile constau într-o reducere semnificativă a costurilor, dar şi o protecţie a mediului, conform normelor europene. Valoarea totală a proiectului este de 5.273.594 de lei, va-loarea estimată a contribuţiei primăriei fiind de 841.648 de lei.
  2. „Modernizare reţea stradală şi pod din beton armat peste râul Bicaz“ (fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală) – proiectul constă în: modernizarea reţelei stradale pe străzile Energiei, Uzinei, Muncii, Aleea Dorului, Crăsniţei, în lungime totală de 2,81 kilometri şi realizarea unui pod din beton armat în lungime totală de 32,10 metri. Valoarea totală a proiectului este de 6.999.733 de lei, valoarea estimată a contribuţiei primăriei fiind de 611.098 de lei.
  3. „Extinderea reţelei de distribuţie a gazului natural, în cartierul Capşa“ – este vorba despre o lungime totală de 5,737 de kilometri de conductă. Valoarea necesară proiecţiei şi execuţiei, aşa cum a fost ea estimată, este de 908.707 de lei.
  4. „Îmbrăcăminte asfaltică uşoară“ – strada Bistriţei, pe o lungime de 1,275 kilometri. Valoarea necesară asfaltării a fost estimată la 972.161 de lei.
  5. „Lucrări de reabilitare şi dotare Ambulatoriu Integrat şi compartiment de recuperare al Spitalului „Sf. Ierarh Nicolae“ – este vorba despre lucrări de tecuieli, refacere a instalaţiilor electrice, sanitare şi alimentare cu apă, instalaţii gaze naturale şi încălzire şi dotare cu aparatură şi mobilier. Valoarea necesară realizării proiectului a fost estimată la 1.537.000 de lei.
  6. „Lucrări de execuţie a instalaţiei de fluide medicale“ – se referă la realizarea unei instalaţii de oxigen, care să asigure garanţie în desfăşurarea actului medical, întrucât cea existentă are o vechime de peste 30 de ani. Valoarea necesară realizării proiectului a fost estimată la 565.000 de lei.
  7. „Lucrări de reamplasare a generatoarelor de curent electric, reparaţii firide generator şi sistem paratrăsnet“ – urmăreşte achiziţia unui grup electrogen propriu pentru asigurarea continuităţii activităţii în cazul întreruperii distribuţiei energiei electrice. Valoarea necesară realizării proiectului a fost estimată la 55.000 de lei.
  8. „Lucrări de branşare a rezervorului de apă potabilă şi P.S.I., cu staţie de pompare şi reţea de apă“ – lucrări pentru asigurarea unei rezerve de apă, pentru consum menajer şi în caz de incendiu. Valoarea necesară realizării proiectului a fost estimată la 350.000 de lei.

Mare parte dintre proiectele destinate reabilitării şi modernizării Spitalului Bicaz reprezintă cerinţe ce trebuie îndeplinite pentru obţinerea acreditării.

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.