Acasă Administratie Pe lângă chiriile mari, utilităţile îi bagă în faliment pe comercianţii de...

Pe lângă chiriile mari, utilităţile îi bagă în faliment pe comercianţii de la piaţă

2607
1
DISTRIBUIȚI

După o întreagă epopee care a durat luni de zile, legată de momentul deschiderii Pieţei Centrale din Piatra-Neamţ, după o „bătălie“ pe viaţă şi pe moarte pentru administrarea obiectivului între firme motivate de diverse interese, problemele la cea mai mare hală agro-alimentară din municipiu trenează.

Nu mai este o noutate faptul că mulţi dintre comercianţi sunt nemulţumiţi de chiriile mari pe care trebuie să le plătească lună de lună, cum nu mai este o noutate nici faptul că administratorul – CMI Urban – a cerut în mai multe rânduri Consiliului Local să aprobe organizarea unei noi licitaţii – cu preţuri de pornire mai mici. Ori, din cauză că aleşii PSD-ALDE s-au împotrivit fără a-şi explica atitudinea, proiectul de hotărâre a „căzut“ de fiecare dată.

De parcă nu ar fi fost de ajuns chiriile prea mari, facturile pe care le achită comerciaţii sunt încărcate şi de preţul utilităţilor – care, în unele cazuri, ajunge şi la 600 de lei pe lună, după cum a declarat, disperat, unul dintre comercianţii de la etajul clădirii.

„Am lăsat munca pe TIR şi am venit aici, să-mi ajut nevasta în afacerea asta, dar am făcut mare greşeală. Tocmai ce mi-au adus factura la utilităţi pentru bucăţica asta de spaţiu unde vând şi eu ce vedeţi (n.r. – prosoape, lumânări etc) şi era să fac infarct. 600 de lei trebuie să achit! Pentru ce, că nu am înţeles? Câtă apă consum, de câte ori mă duc la toaletă, câte ore stă becul ăla în funcţiune, cât gunoi produc, de trebuie să plătesc 600 de lei! Nu îmi vine să cred! Am lăsat un salariu de 13.000 de lei şi am venit acasă, ca să stau lângă familie, dar ăştia mă alungă înapoi! Vă daţi seama câtă marfă trebuie să vând ca să plătesc 600 de lei numai utilităţile!“, a spus cetăţeanul.

Un alt exemplu este un spaţiu de nici mai mult nici mai puţin de 1 metru pătrat, pentru care agentul economic chiriaş în piaţă a declarat că plăteşte 43 de lei lunar, doar utilităţile.

În aceste condiţii administratorul special al CMI Urban a explicat că „are mâinile legate“ şi nu poate nici măcar să compenseze utilităţile scumpe cu ieftinirea chiriilor, tocmai din cauză că se izbeşte de fiecare dată de refuzul consilierilor despre care am amintit anterior.

Urban dă în judecată municipalitatea

Deoarece refuzul de a aproba scăderea chiriilor e de neînţeles, şi costurile cu utilităţile completează disperarea pieţarilor, este important să expunem situaţia aşa cum e văzută prin ochii celor care administrează complexul.

„Calculul utilităţilor se face după o regulă. Ele se împart la comercianţi în funcţie de suprafaţa închiriată de fiecare în parte. Noi nici măcar nu putem achita o parte din ele, deşi am fi dispuşi, deoarece am avea probleme cu Curtea de Conturi. Au existat precedente şi ei s-au sesizat“, a declarat Ruxandra Bosovici, administratorul special al CMI Urban.

Aceasta a mai explicat că va încerca în fiecare lună să-i convingă pe consilierii locali să reia licitaţia pentru toate spaţiile comerciale din hală, astfel încât să crească gradul de ocupare (care în prezent este puţin peste 50%); astfel, a explicat Ruxandra Bosovici, utilităţile s-ar împărţi la mai mulţi comercianţi şi, evident, costul lor va fi mai mic.

„Pentru că ne tot lovim de refuzul consilierilor respectivi, am decis să acţionăm în judecată Consiliul Local şi municipiul. Şi reprezentanţii Curţii de Conturi, cu care am discutat, ne-au sfătuit să insistăm. Poate în acest mod îi vom convinge pe aleşi că nu dorim decât funcţionarea optimă a pieţei şi, desigur, binele comercianţilor. Trebuie să se înţeleagă că noi, ca administratori, nu avem nimic de câştigat“, a mai precizat şefa CMI Urban.

(R.C.)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.