Acasă Administratie Patru primari au fost amendaţi de Tribunal

Patru primari au fost amendaţi de Tribunal

3102
2
DISTRIBUIȚI

l edilii au fost sancţionaţi judiciar pentru că nu au respectat indicaţiile transmise de magistraţi

În ultimii doi ani, patru primari ai comunelor din judeţul nostru au fost amendaţi judiciar de magistraţii Tribunalului, pentru că au ignorat solicitările făcute de judecători în diverse procese civile sau penale. „Campionul“ amenzilor este, conform portalului instanţelor de judecată, Marcel Prună, primarul comunei Pipirig. El a fost sanţionat prima dată cu 50 de lei, iar ulterior, într-un alt proces, cu 500 de lei. O sancţiune judiciară tot de 50 de lei i-a fost aplicată şi primarului de Bîra – Dănuţ Petraru. De asemenea, Vasile Dragoş Ungureanu, edilul localităţii Făurei, a fost nevoit să scoată din buzunare tot 500 de lei, ca urmare a unei amenzi aplicată de Tribunal. Cu o sumă similară a fost taxat şi primarul comunei Crăcăoani – Petru Zamfir. Cei patru edili au încasat amenzile deoarece, la repetatele solicitări ale instanţei în procesele în care era nevoie de diverse acte sau informaţii de la Primărie, edilii respectivi nu au răspuns solicitărilor instanţei de judecată. După mai multe termene şi amânări, pentru că nu au transmis relaţiile solicitate, primarii au fost amendaţi judiciar.

Conform articolului 283, din Noul Cod de Procedură Civilă, abaterile săvârşite în cursul procesului se sancţionează cu amendă judiciară de la 100 la 1.000 de lei. Printre aceste abateri sunt menţionate şi următoarele: „neîndeplinirea în mod nejustificat sau îndeplinirea greşită ori cu întârziere a lucrărilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum şi a oricăror alte lucrări, dacă prin aceasta s-au provocat întârzieri în desfăşurarea procesului penal; împiedicarea în orice mod a exercitării, în legătură cu procesul, a atribuţiilor care revin organelor judiciare, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, experţilor desemnaţi de organul judiciar în condiţiile legii, agenţilor procedurali, precum şi altor salariaţi ai instanţelor şi parchetelor; neîndeplinirea de către orice persoană a obligaţiei de prezentare, la cererea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată, a obiectelor ori înscrisurilor cerute de acestea, precum şi neîndeplinirea aceleiaşi obligaţii de către reprezentantul legal al persoanei juridice sau de cel însărcinat cu aducerea la îndeplinire a acestei obligaţii“.

După ce au fost amendaţi, primarii au avut posibilitatea ca, în termen de zece zile de la primirea sancţiunii, să ceară anularea ori reducerea amenzii. Aşa cum prevede legea, dacă cel amendat justifică de ce nu şi-a putut îndeplini obligaţia, instanţa poate dispune anularea ori reducerea amenzii.

(Mihai SAVA)

2 COMENTARII

  1. […] În ultimii doi ani, patru primari ai comunelor din judeţul nostru au fost amendaţi judiciar de magistraţii Tribunalului, pentru că au ignorat solicitările făcute de judecători în diverse procese civile sau penale. „Campionul“ amenzilor este, conform portalului instanţelor de judecată, Marcel Prună, primarul comunei Pipirig. Detalii pe Realitatea Media. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.