Acasă Economic Pârjol în judeţ

Pârjol în judeţ

1469
0
DISTRIBUIȚI

Opt incendii s-au petrecut pe parcursul zilei de 19 aprilie în judeţul nostru, evenimentele soldându-se cu pagube de mai multe mii de lei. Prima alarmă a fost dată pe la ora 8.40, din comuna Poienari. Acolo, din cauza jarului căzut dintr-o sobă, a luat foc locuinţa unui sătean. Trei echipaje de pompieri romaşcani şi o ambulanţă SMURD (pentru orice eventualitate) au intervenit cu trei autospeciale. Totuşi, au ars bunurile aflate într-o cameră (mobilierul, două paturi şi aproximativ 100 de kilograme de materiale textile), plus documentele de identitate ale proprietarului.

Dezastru la Făurei

La ora 11, aşa cum am relatat şi în ediţia precedentă, din cauza unui frigider al cărui motor s-a supraîncălzit (de la termostatul defect) a izbucnit al incendiu la Făurei. La locul intervenţiei s-au deplasat cinci echipaje de pompieri cu patru autospeciale, o ambulanţă SMURD şi o autospecială de comandă, plus zece voluntari, cu un buldoexcavator. Până la sosirea forţelor a explodat o butelie de aragaz, fără a răni însă pe nimeni. „La sosirea colegilor, flăcările se manifestau cu violenţă la o fânărie, un grajd de animale, un depozit de cereale, o magazie şi la acoperişul casei. În urma evenimentului, au ars acoperişul locuinţei şi de la două anexe gospodăreşti, alte trei anexe cu amprenta la sol de aproximativ 800 de metri pătraţi, circa 500 de kilograme de porumb, o tonă de lucernă, doi căţei şi trei găini. Salvatorii romaşcani au reuşit să salveze alţi doi căţei aflaţi în interiorul anexelor“, a declarat sublocotenentul Adrian Rotaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“.

Gater mistuit

Pe la 13, în aceeaşi joi, pompierii târgnemţeni (din cadrul Gărzii II Poiana Teiului) au intervenit cu două echipaje şi tot atâtea autospeciale, plus şase voluntari cu alte două maşini, în satul Pârâul Pântei (din Borca).

Acolo luase foc hala unui gater, din cauza unui muncitor care a lăsat nesupravegheat un aparat electric folosit la ascuţirea pânzelor pentru tăiat butuci. Au ars 50 de metri pătraţi din acoperişul halei, 60 mp de pereţi despărţitori, două polizoare, un ascuţitor, un motor de 7,5 KW şi mai multe scule. Pericolul a fost foarte mare întrucât în hală era depozitată o cantitate impresionantă de cherestea, iar dacă flăcările ar fi ajuns la aceasta, cu greu ar mai fi putut fi stinse. O jumătate de oră mai târziu, alt incendiu a apărut, de la un focar nesupravegheat, la un depozit de furaje din Sofroceşti (Trifeşti). Pentru stingere s-au deplasat două echipaje de pompieri romaşcani. Au ars vreo două tone de lucernă sub formă de baloţi, o tonă de coceni şi s-a degradat, pe o suprafaţă de 4 mp, acoperişul unei anexe.

Şi la Trifeşti, tot de la un focar nesupravegheat, a luat foc altă anexă gospodărească, în aceeaşi după-amiază de joi. La locul indicat de apelant s-au deplasat patru echipaje de pompieri romaşcani cu trei autospeciale şi un autocamion. S-au mistuit aproximativ trei tone de lemne de foc, 500 de kilograme de rumeguş şi s-a degradat acoperişul magaziei pe o suprafaţă de 30 mp.

Seria evenimentelor incendiare a continuat cu un foc izbucnit la ora 16.30, într-o casă din Dreptu (Poiana Teiului), unde au intervenit trei echipaje de pompieri târgnemţeni du două autospeciale şi o ambulanţă. Au ars bunurile aflate într-o cameră (un frigider, un dulap, câteva produse textile, un televizor) şi s-au degradat pereţii pe 50 de metri pătraţi, plus tâmplăria. Cel mai probabil, focul a plecat de la un contact electric improvizat. Cam pe la aceeaşi oră, s-a dat din nou alarma la Vânători-Neamţ, unde au ars două tone de gunoi menajer de la un focar nesuprave-gheat. Ultimul incendiu de joi s-a întâmplat la ora 17, în Trifeşti, şi a fost provocat intenţionat de o persoană neidentificată deocamdată. Pentru stingere au intervenit trei echipaje de pompieri cu două autospeciale şi un autocamion, iar în spijin au venit trei localnici voluntari. Au ars cinci tone de deşeuri menajere şi resturi vegetale.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.