11.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăAdministratieO nouă vizită ministerială: Ministrul Mediului, mulţumit de gestionarea deşeurilor din Neamţ

O nouă vizită ministerială: Ministrul Mediului, mulţumit de gestionarea deşeurilor din Neamţ

Date:

l cu toate acestea, oficialul a dat câteva ultimatumuri autorităţilor locale şi judeţene

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a făcut o vizită de lucru în judeţul nostru, a treia dintr-o serie care vizează identificarea problemelor de mediu din mai multe judeţe ale Moldovei. Pe lângă reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean, la întâlnirea cu oficialul au fost prezenţi şi şefii instituţiilor de profil – Garda de Mediu, Agenţia de Protecţia Mediului, Direcţia Silvică dar şi primarii municipiilor Piatra-Neamţ şi Roman.

În urma discuţiilor purtate cu aceştia, ministrul s-a declarat mulţumit de cum se prezintă judeţul nostru în ceea ce priveşte implementarea Sistemulului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) – aspectul principal pe care l-a avut în vedere în timpul vizitei.

„În ultima perioadă am încercat să fiu prezentă în cât mai multe dintre judeţele din România, acolo unde sunt probleme de mediu, şi în special probleme care sunt în procedură de infrigement pe domeniul deşeuri sau probleme care s-au ivit în anumite cazuri – de exemplu anumite de-pozite de de-şeuri municipale care sunt neconforme şi care nu au reuşit, conform autorizaţiei să sisteze activitatea. Astăzi îmi închei misiunea la Neamţ şi am lăsat la urmă judeţul Neamţ, deoarece, comparativ cu celelalte judeţe în care am fost în această săptămână (Iaşi şi Suceava), ca problematică de mediu, acest judeţ fi-gurează pe locul trei, cu mai puţine probleme; aceasta pentru că aici s-a reuşit, totuşi, să se rezolve probleme pe care alţii nu numai că nu au început să le pună în implementare dar poate nici nu s-au impus suficient. În Neamţ nu avem, aşadar, depozite neconforme care să fie pe lista trimisă la Comisia Europeană în procedură de infrigement“, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu.

Există şi minusuri: staţiile de sortare

Deşi stăm bine la capitolul colectare-depozitare deşeuri, ministrul Gavrilescu a găsit unele sincope pe care autorităţile locale şi judeţene trebuie să le rezolve pe cont propriu: procesul nu este complet din cauză că în judeţ funcţionează o singură staţie de sortare.

„Există nişte disfuncţionalităţi privind staţiile de sortare din interiorul SMID-ului, care nu funcţionează în totalitate, ci doar una singură, şi astăzi le-am explicat factorilor de decizie de la nivel judeţean că există posibilitatea să facă investiţiile pentru reglementarea acestor situaţii (fie Consiliul Judeţean, fie primăriile) după care, prin procedură de depunere prin fonduri europene, să se poată recupera banii aşa cum s-a mai întâmplat în alte situaţii, astfel încât procesul să poată funcţiona în integralitatea lui“, a completat ministrul.

În acelaşi timp, ministrul a atras atenţia că nu va mai fi îngăduitor în ceea ce priveşte situaţia platformelor temporare de depozitare a deşeurilor (precum cele din Roman şi Târgu-Neamţ) care trebuie închise pentru evitarea sancţiunilor Comisiei Europene.

„Aceste platforme au, conform autorizaţiei de mediu, un timp de viaţă de un an şi trebuie să fie închise, iar deşeurile trebuie relocate la depozitul mare de la Girov. Le-am transmis colegilor din judeţ că trebuie să analizeze foarte bine situaţia (…) Ţin să menţionez că această decizie, de a depune deşeuri municipale pe platforme temporare, a fost luată de comun acord prin negociere cu Comisia Europeană, iar obligaţia ca aceste deşeuri să fie relocate în depozitele nou construite trebuie îndeplinită“, a mai precizat Graţiela Gavrilescu.

„Plăteşti cât arunci“

În timpul vizitei ministrul Gavrilescu a mai amintit că la sfârşitul acestui an la nivel naţional se va emite o Hotărâre de Guvern ce va permite posibilitatea aplicării unui nou instrument economic, care are la bază principiul „Plăteşti pentru cât arunci“.

Potrivit autorităţilor, instrumentul este deja implementat de mare parte dintre statele europene şi are scopul de a încuraja reciclarea deşeurilor, acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului. Aplicarea acestui instrument are drept scop reducerea cantităţii de deşeuri care ajunge la depozitare şi creşterea ratei de reutilizare/reciclare.

(Roxana CHIRILĂ)

Ultimele știri 🗞

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.