O nemţeancă, de profesie avocat, a făcut o pasiune pentru cultivarea roşiilor. Tomatele Claudiei Rugină cresc în cuiburi de busuioc, sunt udate cu ceai de urzici şi stropite cu lapte şi cenuşă. Atunci când se coc sunt livrate, în cutii, celor care doresc să mănânce legume crescute bio. Şi nu sunt deloc puţini.
Claudia Rugină are 27 de ani şi a început să cultive roşii în urmă cu trei ani, cu o investiţie minimă. Spune că a impulsionat-o dorinţa întoarcerii la gustul roşiei de odinioară şi, iniţial, a gândit totul ca pe un proiect experimental. Avea deja terenul, 500 de metri pătraţi, într-un sat din zona Târgu-Neamţ aşa că mai avea nevoie doar de seminţe.
„Soiurile de roşii le-am cumpărat de la fermieri englezi şi americani autorizaţi, sunt cultivatori care alimentează toate băncile de seminţe din lume. Roşiile sunt crescute cu ceai de urzică. Adică, las urzicile la macerat timp de 10 zile, iar în bidonul cu apa din care sunt udate roşiile se pune infuzia respectivă, zeama pe care o lasă urzicile. Apoi plantele sunt protejate împotriva bolilor cu lapte de vacă, bicarbonat de sodiu şi cenuşă din lemn. Le stropim preventiv pentru ca ele să nu se măneze, principala cauză a îmbolnăvirii roşiilor. Soiurile sunt crescute în cuiburi de busuioc şi gălbenele, iar grădina este irigată cu un sistem pe care l-a creat tata cu mâinile lui. Printre soiurile pe care le cultiv, cele mai cunoscute sunt prunişoarele roşii, portocalii, inima de bou, San Marzano din care fac italienii faimosul lor sos, goldie, am şi hâda, aşa am botezat-o eu, dar este mai cunoscută la noi ca bărcuţa. Dar am şi un soi care nu se cultivă în România, Montserrat, specific Bar-celonei şi zonei catalane“, a spus Claudia Rugină.
Şi-a botezat grădina Buniol
Roşiile din grădina pe care Claudia a numit-o „Buniol“ sunt livrate în cutii din carton de câte patru kilograme. Preţul unui astfel de pachet este 50 de lei, iar în cutii soiurile sunt amestecate, fiind livrate roşiile care se coc în acel moment în grădină. „Eu le promovez ca fiind frumuseţea imperfecţiunii, pentru că roşiile din grădina mea nu sunt perfecte, au micile lor defecte. Sunt şterse, fiecare în parte, de praf, verificate, căci dacă o singură plantă ţi se îmbolnăveşte, îţi omoară toată cultura, în câteva ore“, a mai spus Claudia. Tânăra a expus cele 25 de soiuri de roşii pe care le cultivă la RuralFest, sărbătoarea satului românesc, manifestare ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti.
(Sabina DAMIAN)
cum as putea sa fac rost de seminte pentru ca am un teren de 500mp in com Cornu prahova si as vrea sa produc si eu rosiile Dvs Cu multumiri. As pute a chiar sa cumpar de la Dvs .