Acasă Economic Noul mandat la Piatra-Neamţ începe cu buzunarele goale: Datoriile primăriei: 262 de...

Noul mandat la Piatra-Neamţ începe cu buzunarele goale: Datoriile primăriei: 262 de milioane de lei

1650
0
DISTRIBUIȚI

l lunar, primăria virează băncilor trei milioane de lei

 

Primăria Piatra-Neamţ este într-o situaţie financiară dificilă, după cum a afirmat primarul Dragoş Chitic într-o conferinţă de presă ţinută miercuri la se-diul primăriei. El a prezentat totalul datoriilor pe care primăria trebuie să le plătească băncilor, sau mai degrabă pe care trebuie să le achite pietrenii în următorii zece ani. Totalul datoriilor, credite la bănci plus dobânzi, ajunge în acest moment la 262 de milioane de lei, aproximativ 58 de milioane de euro. „E suma pe care Primăria Piatra-Neamţ o datorează la acest moment. Dacă reuşim să obţinem un răspuns pozitiv pentru rambursarea cre-ditului către Alpha Bank, se vor mai adăuga aproximativ 500.000 lei/lună. Datoria lunară se ridică la 2,9 milioane lei. E o sumă mare dar a fost luată în calcul pentru stabilirea activităţii primăriei şi putem asigura funcţionalitatea instituţiei plus a serviciilor publice. Nu înseamnă că nu m-aş fi bucurat să am aceşti bani în cont şi să-i foloses la investiţii, dar luăm situaţia ca atare şi sunt încrezător, căci simt o creştere a încasărilor la bugetul local. Execuţia bugetară pe acest an, la sfârşitul anului, cred că va fi mai mare de 167 milioane de lei. Se observă o creştere a autorizaţiilor de construire, ceea ce înseamnă că oraşul se dezvoltă, se construieşte. Un exemplu este şi mall-ul de la Foresta, ce va aduce la bugetul local aproximativ 300.000 euro/lunar, iar pe lângă taxe şi impozite plătite, va veni şi TVA-ul, plus impozitul pe venit al persoanelor ce vor lucra acolo. Resursele financiare asigură funcţionalitatea primăriei, realizarea de servicii pu-blice şi întreţinerea patrimoniului municipiului dar nu permit realizarea de investiţii majore, pentru acestea vom utiliza fondurile europene şi guvernamentale“, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Potrivit primarului, în acest moment, primăria are un credit la BCR făcut în 2005, din care au mai rămas de plătit 131.690.000 de lei şi are scadenţa în septembrie 2025; un alt credit la BCR din 2007 la care trebuie plătit restul de 68.166.000 de lei până în iunie 2027; un credit la CEC din 2012, cu care s-a asigurat cofinanţarea proiectelor europene, din care au mai rămas de plată 3.291.000 de lei până în septembrie 2022, iar rambursarea începe în septembrie 2016.

În total fac 202.500.000 lei, la care se adaugă şi creditul făcut de Perla la Alpha Bank, în 2007, ce a ajuns la plată la primărie şi e în valoare de 42.421.490 de lei. Pentru acesta din urmă condu-cerea primăriei poartă discuţii cu banca să-i plătească eşalonat, câte 500.000 lei/lună timp de opt – zece ani. Mai este şi datoria către E.On, ce a rămas la 14.040.000 lei, se încheie în august 2018. Se adaugă şi 2.317.000 lei către Ministerul Dezvoltării, acordaţi primăriei în 2011 pentru ca Locato să-şi plătească facturile la gaz, dar a plătit şi altele pe lângă. În urma unor controale s-a impus rambursarea datoriei, în zece tranşe, a câte 200.000 lei/lunar, iar scadenţa e în martie 2017.

Primăria cere ajutor la Consiliul Judeţean şi la Guvern

La aşa datorii, făcute în cele două mandate şi jumătate ale fostului primar Gheorghe Ştefan, nu e de mirare dacă unii chiar ar numi dezastruoasă situaţia municipiului Piatra-Neamţ, mai ales că a depăşit gradul de îndatorare cu trei procente, este 33%, şi accesarea altor credite nu mai poate fi adusă în discuţie. Din acest motiv, primăria cere ajutor Consiliului Judeţean dar şi Guvernului să-şi plătească din datorii. N-ar fi prima oară când cere şi primeşte (în decembrie 2014 a primit 26 milioane lei pentru plata datoriei către E.On). „E nevoie de sprijin financiar şi lansez o rugăminte către Consiliul Judeţean şi Guvernul României, unde am făcut o adresă în urmă cu două săptămâni pentru a primi 30 milioane de lei şi în care am menţionat toate aceste aspecte. Sper ca toţi politicienii din Neamţ să susţină acest demers pentru a depăşi situaţia dificilă în care ne aflăm. Din punctul meu de vedere e o situaţie dificilă, dar nu catastrofală. Nu am ascuns niciodată acest fapt, dar căutăm soluţii pentru un echilibru al cheltuielilor dar şi pentru o creştere a încasărilor, prin gestionarea foarte bună a patrimoniului local. Un exemplu în acest sens e Forum Mall, ce înainte a fost administrat de Urban şi era nerentabil, iar acum, cu Locativ Serv, a adus la bugetul local 50.000 lei. A se vedea şi redevenţele plătite de celelalte servicii, pentru parcările publice, sau Ştrandul Municipal“, a declarat primarul Dragoş Chitic.

(Ioana CALIŢCHO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.