Acasă Social Nori negri deasupra Liceului Horia: Directoarea şi-a dat demisia, procurorii şi poliţiştii...

Nori negri deasupra Liceului Horia: Directoarea şi-a dat demisia, procurorii şi poliţiştii anchetează

1686
0
DISTRIBUIȚI

 

Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia traversează o perioadă extrem de puţin fastă. Singura unitate de învăţământ liceal din judeţ, care deţine tristul record ca în trei din ultimii patru ani (2011, 2012 şi 2014) să înregistreze promovabilitate zero la Bacalaureat va avea un nou director şi constituie subiect a două anchete derulate de procurori, poliţişti şi de o echipă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

Gabriela Samson a închis ochii la ilegalităţi

Invocând „motive perso-nale“, profesoara Gabriela Samson şi-a înaintat demisia din funcţia de director al Liceului Tehnologic  „Ion Ionescu de la Brad“. Ea a venit personal la secretariatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ pentru a depune şi înregistra demisia, şi a avut o discuţie lămuritoare cu inspectorul şcolar general Viorel Stan. „Doamna director se simte responsabilă pentru situaţia apărută ca urmare a unor sesizări – care s-au dovedit reale -privind înscrierea în anul şcolar 2012-2013 a unei eleve în clasa a X-a de seral deşi respectiva fusese declarată repetentă la sfârşitul clasei a IX-a. Pe atunci, tot Gabriela Samson era director şi a cunoscut acest caz. De fapt, în acest moment 15 profesori din şcoală sunt urmăriţi penal sub acuzaţia de abuz în serviciu şi fals intelectual. Se vorbea despre mai mulţi elevi înscrişi fictiv în cataloage pentru a avea, în acte, o clasă întreagă şi pentru a mări astfel numărul de norme din şcoală, însă ancheta derulată de colegii mei a confirmat un singur caz. Rămâne însă ca oamenii legii să facă lumină în acest caz. Profesoara Gabriela Samson gestionează în conti-nuare activitatea din liceu, urmând ca, în cel mult două săptămâni, să numim un alt director“, a declarat inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Fraudă cu fonduri europene

În luna februarie a acestui an, o echipă de inspectori din cadrul Departamentului pentru Lupta  Antifraudă a Guvernului României (DLAF) – instituţie care colaborează cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) – a descins la Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia. Vizita, care n-a fost deloc una de complezenţă, a vizat un proiect de mobilitate Leonardo da Vinci, cu finanţare europeană, derulat în urmă cu câţiva ani de liceul din Horia. Inginerul Liviu Ciubotaru, care la data derulării proiectului a deţinut calitatea de manager de proiect, este cercetat pentru o posibilă utilizare incorectă sau chiar fraudare de fonduri europene.

Inspectorii de la Antifraudă au solicitat şi ridicat de la Liceul „Ion Ionescu de la Brad“ o serie întreagă de documente legate de derularea proiectului „Dezvoltarea şi diversificarea competenţelor profesionale a tinerilor, pentru dezvoltarea durabilă a economiei din zona rurală“ – în baza căruia unitatea de învăţământ îşi propunea ca numeroşi  elevi ai liceului să facă stagii de practică în cadrul unei ferme zootehnice proprii (şi aceea construită cu bani europeni) şi să participe la stagii de pregătire în străinătate. Se pare că aceste „puncte“ din proiect nu au fost bifate aşa cum trebuie, iar elevii care apar scriptic drept beneficiari ai pregătirii precum şi fostul ma-nager de proiect au dat şi încă mai dau declaraţii celor de la Antifraudă.

Şi în acest caz, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a cerut profesoarei Gabriela Samson o notă explicativă pe marginea acţiunii DLAF.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.