-4 C
Piatra Neamț
miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăSocialNesimţire la Billa

Nesimţire la Billa

Date:

l casierele trimit clienţii la alţi comercianţi ca să „schimbe banii“, motivând că ele nu au bani mărunţi în casă l dacă aveţi 50 de lei în buzunar şi faceţi cumpărături de 10 lei este bine să optaţi pentru alt magazin, doar pentru a nu vă enerva

Salariatele de la magazinul Billa, din incinta complexului comercial „Petrodava“, au atins apogeul în ceea ce priveşte nesimţirea cu care tratează clienţii însemnatului retailer pe plan internaţional. Acestea au trecut de la faza cu rotunjirea restului în favoarea lor, practică incorigibilă din câte se pare, la „nu avem bani mărunţi“, trimiţând clienţii să schimbe bancnotele cu valori mai mari de 10 lei pe la alţi comercianţi din complexul Winmarkt. Şi dacă nu reuşesc sau li se pare nefirească această atitudine, atunci clienţii trebuie să renunţe la cumpărături. Se mai întâmplă şi-n alte locuri ca la o casă să se isprăvească bancnotele cu valoare mică; aici însă casierele nici măcar nu se deranjează să obţină bani mărunţi. Şi uite aşa, la Billa te confrunţi cu situaţii similare celor de la magazinul de la colţul blocului, unde, din cauza vânzărilor mici, clienţii au de negociat până obţin restul. Mai rămâne să se încetăţenească şi la Billa practica vânzării pe caiet.

Evident, cozile la casele de marcat sunt şi ele pe măsura timpului în care clienţii caută cu disperare să-şi schimbe banii la co-mercianţii alăturaţi. Întrebată de ce îşi bate joc de oameni trimiţându-i să schimbe banii, una dintre casiere a răspuns obraznic că nu e treaba ei să aibă bani mărunţi şi că dacă omul nu are suma exactă pentru a-şi achita cumpărăturile, n-are decât să plece în altă parte. Asta în timp ce un bătrân, după ce a făcut un veritabil tur al complexului Winmarkt pentru a schimba 50 de lei ca să-şi achite cumpărăturile aflate pe banda de lângă casa de marcat, a ajuns în cele din urmă la casieră şi şi-a achitat bunurile alese cu suma fixă de pe bon. După bătrân, la casă i-a venit rândul unei tinere care, în momentul în care i-a întins casierei 100 de lei, aceasta a răbufnit: „Nu, dar daţi-mi mărunt! Aţi văzut deja că nu am bani mici în casă“. Femeia a scos 50 de lei, gândindu-se că aşa sare în ajutorul impertinentei casiere, însă nici de data aceasta nu a fost cu folos.

Casierele de la Billa, cel puţin cele care lucrează la magazinul din Winmarkt, au devenit legendare pentru atitudini de acest gen, impertinenţa acestora şi lipsa de profesionalism fiind de acum de notorietate. Noi am scris în mai multe rânduri despre faptul că la casieriile Billa clienţii nu primesc restul potrivit pentru că angajatele nu sunt niciodată pregătite cu suficienţi bani mărunţi. În schimb, rotunjesc sumele în favoarea lor.

Salariatele spun degajat că ele nu lucrează cu monede de 1 bănuţ şi întreabă aproape fiecare client dacă nu cumva are prin portofel 10, 20 ori 50 de bani pentru că ele nu au „mărunt“. Au ajuns la redacţia noastră clienţi scoşi din sărite de faptul că mereu sunt puşi să caute mărunţiş prin buzunare pentru doamnele care ar trebui să se îngrijească să aibă în case monede şi bancnote de toate va-lorile.

Cetăţenii s-au obişnuit cu restul rotunjit în favoarea comercianţilor, însă nu şi în marile ma-gazine, acolo unde se presupune că legislaţia este respectată. Salariatele de la Billa trebuie să ştie că sunt obligate să aibă suficienţi bani de toate valorile şi să ofere clienţilor restul până la ultimul bănuţ, nu să rontujească sumele în favoarea lor ca şi cum bănuţul nu ar avea nicio valoare. Moneda de 1 ban este mijloc de plată şi se află în circulaţie încă din anul 2005 ca subdiviziune a leului, an în care moneda naţională, leul, a fost denominată. 1 ban echivalează cu 100 de lei vechi, 5 bani cu 500 de lei vechi, 10 bani cu 1.000 de lei vechi, iar un leu cu 10.000 de lei vechi.

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

7 COMENTARII

  1. Nici la magazinul Orion de la piata Bistrita lucrurile nu sunt diferite. Doar ca acolo una care se numeste “Sefa” este ceva mai impertinenta decat toate casierele la un loc. Te trimite la ora 7 dimineata “in spate” sa faci rost de ceva maruntis. Acriturile astea cred ca ar fi trebuit trimise la cules de… catina de exemplu. Daca nu gresesc eu ele traiesc din adaosul comercial, adica din banii celor pe care ii umilesc. Eu de ceva timp nu mai intru in pravalia aia. Imi e teama ca s-ar putea ca intr-o buna zi sa iau si cateva peste ochi. Ca doar n-o sa-mi permita la infinit sa nu ma duc cu banutii potriviti la casa.

  2. Tot la magazinele ORION din oras preturile sunt puse aiurea si unele langa altele sau peste altele si nu intotdeauna produsul costa cat scrie deasupra lui ca pretul e pus la “nimereala” de angajate…chiar va rog sa mergeti la aceste market uri si sa verificati concret ce am zis mai sus….in special la produsele de igiena.cosmetica.curatenie etc…

  3. Eu nu cumpar de unde nu.mi place cum sunt tratat. Si sunt un “domn” cand sunt calcat pe bombeuri…schimb vocabularul si maresc volumul…si sunt solidar cu cei aflati in situatii “dificile” nu tac ca porcul in porumb pe principiul “bine ca nu mi s.a intamplat mie”…nu, nu…ma inscriu in “cor”…bariton. La magazinul Orion din cartierul Speranta am trimis casiera sa se spele pe maini inainte de a pune mana pe produsele mele si am cerut condica de reclamatii…se jucase cu un caine si uitase sa mearga la baie…hai (r)Romania 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.