Acasă Economic Nemţenii s-au întrecut în excese 613 oameni au cerut ajutor, de Paşte,...

Nemţenii s-au întrecut în excese 613 oameni au cerut ajutor, de Paşte, la Ambulanţă

1216
0
DISTRIBUIȚI

 

Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost solicitat să intervină de peste 600 de ori, în zilele de Paşte. Potrivit dr. Dorice Albu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, în perioada 10-14 aprilie, echipajele medicale au acordat asistenţa medicală de urgenţă pentru 613 cazuri, în 68 de situaţii fiind vorba de urgenţe medico-chirurgicale majore, încadrate la cod roşu, 433 de urgenţe medicale de gradul unu, restul fiind cazuri mai uşoare. Echipajele medicale au intervenit pentru foarte multe cazuri în care nemţenii, mai ales cei cu boli cronice, au avut suferinţe pentru că nu au respectat indicaţiile terapeutice în această perioadă. Cadrele medicale au fost solicitate să intervină şi pentru foarte multe persoane care au suferit sindroame dureroase abdominale: colici biliare, abdominale ori apendiculare. „În topul solicitărilor au fost urgenţele cardiovasculare – 111, urmate de urgenţe respiratorii -102 şi traumatismele – 84. În 70 de cazuri echipajele au intervenit pentru persoane care au reprezentat urgenţe digestive, iar în 65 de cazuri – afecţiuni neurologice. Au existat şi cazuri de intoxicaţii, psihiatrice, alergii, ori alte cauze“, a declarat dr. Dorice Albu, şefa Ambulanţei.  Asistenţa medicală de urgenţă a fost asigurată pe ture de câte 12 ore, în medie de 28 de echipaje medicale în întreg judeţul, solicitările fiind mai multe în această perioadă cu 30 la sută decât în restul anului. Şi pentru următoarea perioadă, echipajele de la Salvare sunt pregătite să intervină şi se aşteaptă ca numărul celor care apelează pentru asistenţă medicală de prim-ajutor să fie în mare.

Fetiţă în convulsii, tineri înjunghiaţi, adulţi cu arsuri

Dacă pe perioada sărbătorilor pascale, cadrele medicale au intervenit mai mult pentru cei care au făcut excese culinare, cu o zi înainte de Paşte, echipajele au transportat către spitale cazuri de altă natură. Printre acestea, cel al unei fetiţe de doi ani, din Roman, care a fost diagnosticată cu convulsii febrile, traumatism cranio cerebral acut, fractură de coloană, contuzie frontală. Fetiţa s-a ales cu astfel de suferinţe în momentul în care a căzut pe gresia din baie în timpul convulsiilor. Micuţa a fost transportată de urgenţă cu ambulanţa la Spitalul Roman, iar de aici, dat fiind starea agravată, medicii au decis transferarea fetiţei la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu“ din Iaşi.

În aceeaşi seară, alte persoane, victime ale agresiunilor, au necesitat îngrijiri medicale. Niciunul dintre cei care au ajuns cu traumatisme nu a necesitat intervenţii chirurgicale. Printre cei implicaţi în scandaluri a fost şi un băiat în vârstă de 14 ani, din localitatea Ţibucani. Minorul a fost transportat la Spitalul Târgu-Neamţ, unde a fost internat după ce medicii i-au stabilit diagnosticul „plagă înjunghiată penetrantă hemitorace stâng“. Aproape în aceeaşi situaţie a fost adus cu ambulanţa la Spitalul Judeţean şi un tânăr de 17 ani, din comuna Mărgineni care a fost diagnosticat cu plagă înjunghiată în umărul drept.

Cu arsuri au fost transportaţi la unitatea sanitară din Târgu-Neamţ un bărbat în vârstă de 63 de ani, din Târpeşti, şi un altul din Păstrăveni (în urma unui incendiu).

81 internaţi din cei 400 ajunşi la Spitalul Judeţean, de Paşte

Şi personalul medical de la Unitatea Primiri Urgenţe, aflat de gardă în zilele de Paşte, a lucrat la foc continuu. Excesele culinare, alcool peste măsură şi nerespectarea recomandărilor terapeutice în perioada sărbătorilor pascale au făcut ca tot mai mulţi nemţeni să ajungă la camera de gardă. Potrivit cadrelor medicale, patologia a fost specifică acestei perioade, predominând afecţiunile digestive, cele cardiace dar şi alte afecţiuni cronice acutizate de excesele alimentare şi de alcool. Potri-vit asistentei şefe de la UPU, din cei 404 bolnavi care au ajuns în triajul Unităţii Primiri Urgenţe (UPU) 81 au necesitat internare în secţiile de spital după ce starea lor s-a agravat de sărbători, pentru că au făcut abuz, ori nu au respectat regimul alimentar, respectiv medicaţia prescrisă de medici.

„Nu numai primele două zile de Paşte a fost aglomerat, ci şi cu o zi înainte de sărbători. Au fost urgenţe cu adevărat grave. Mă refer la persoane care au ajuns cu atacuri vasculare, cardiace şi insuficienţe respiratorii care s-au acutizat în aceste zile. Şi în continuare este foarte aglomerat. Au fost şi colici biliare cauzate de abuzul alimentar, cât şi persoane cu etilism. Dacă s-ar ţine cont de acele sfaturi care se dau în fiecare an, mulţi nu ar petrece sărbătorile în spital“, ne-a spus asistenta şefă de la UPU – Gabriela Chitoşcă.

Potrivit cadrelor medicale, încă de ieri, la UPU a început să crească numărul celor cu afecţiuni cronice decompensate, tot din cauza exceselor alimentare şi a nerespectării indicaţiilor medicilor curanţi. Unii dintre cei care au solicitat ajutor au fost persoane care aveau probleme ce ţineau de competenţa medicilor de familie sau din ambulatoriul de specialitate.

Cei care au mâncat prea mult în zilele de Paşte, acum ar trebui să facă repaus alimentar. Potrivit medicilor, să consume alimente cât mai uşoare, ori dacă se va continua cu friptură, aceasta va trebui consumată cu mai multe legume cât mai puţin preparate termic. Nelipsite la masă să fie salatele proaspete, fructe, sucuri de fructe, pentru a se reface suplimentul de vitamine, spun medicii, care ţin să amintească că e nevoie şi de mişcare. De asemenea, medicii recomandă să nu se combine mâncărurile grele cu dulciuri, alcool, pentru că acestea vor afecta cu siguranţă bila şi pancreasul.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.