An de graţie pentru elevii care au reprezentat judeţul nostru la Olimpiada Naţională de Fizică, găzduită, în perioada 24-29 aprilie, de municipiul Târgu-Jiu: 15 dintre cei 16 tineri nemţeni au obţinut premii din partea Ministerului Educaţiei, medalii sau diplome de onoare din partea Societăţii Române de Fizică. Este cea mai bună performanţă reuşită de elevi la acest nivel al competiţiei, în ultimii ani. De fapt, cu excepţia lotului (mult mai numeros) al munici-piului Bucureşti, lotul nemţean s-a clasat pe primul loc la nivel naţional ca palmares – un premiu I, un premiu II, patru menţiuni, trei medalii de aur, patru medalii de argint, cinci medalii de bronz şi trei diplome de Onoare.
Sebastian Leontică – în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Fizică
Din lotul judeţului a făcut parte şi Sebas-tian Leontică, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ, un ve-teran al competiţiilor la această disciplină. Recompensat cu o menţiune din partea Ministerului Educaţiei şi cu medalie de aur din partea Societăţii Române de Fizică, Sebastian a obţinut cel mai mare punctaj la proba teore-tică. Graţie acestor rezultate, el a participat la o probă de baraj, în urma căreia s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Fizică. Este a doua oară când elevul pregătit de profesorul Dorel Haralamb reuşeşte această performanţă! Prima dată s-a calificat în lotul lărgit anul trecut, la Timişoara, la finalul etapei naţionale a olimpiadei de profil. Şi în 2016, Sebastian a primit medalia de aur din partea Societăţii Române de Fizică şi o menţiune din partea Ministerului Educaţiei.
George Chiriac – locul I pe ţară
Un rezultat de excepţie a reuşit şi elevul George Chiriac, de la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman, pregătit de profesorul Romeo Merfea. El a câştigat competiţia elevilor de clasa a VIII-a, obţinând premiul I pe ţară şi medalie de aur!
Premiul al II-lea şi medalie de aur, a obţinut, la clasa a VI-a, elevul Alexandru Apostol, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ (pregătit de profesorul Cristinel Secară).
Ministerul Educaţiei a răsplătit, cu menţiuni, alţi patru elevi: Mihnea Buţiurcă (clasa a VI-a, Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman), Flavia Cristiana Pascal (clasa a VII-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ), Daniel Manole (clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ) şi Sebastian Leontică. Toţi cei patru au obţinut medalii de argint din partea Societăţii Române de Fizică.
Din partea aceleiaşi organizaţii, medalii de argint a mai primit Mircea Matei Verdeanu (clasa a VI-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ), iar medalii de bronz – Theodor Mihai Lupaşcu (clasa a VI-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ), Matei Buzdea (clasa a VII-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ), Mihai Cosmin Cosniceanu (clasa a VIII-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ), Andra Elena Spiridon (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ) şi Andrew Hiroaki Okukura (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman).
Alţi trei olimpici au primit diplome de onoare: Iancu Matei Scurtu (clasa a VI-a, Liceul „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ), Petru Cosmin Teacu (clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ) şi Raluca Andreea Miron (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ).
Din lot a mai făcut parte şi Maria Raluca Ghilea (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Ca-listrat Hogaş“ Piatra-Neamţ.
„Felicitări elevilor pentru performanţele obţinute – rezultatul orelor petrecute în faţa culegerilor de fizică, în laboratorul de fizică, desluşind şi descoperind frumuseţea acestei discipline, profesorilor care i-au îndrumat, precum şi părinţilor pentru suţinere!“, a spus profesorul Cristinel Secară – inspector şcolar de fizică în cadrul ISJ.
Anul trecut, judeţul a fost reprezentat la Olimpiada Naţională de Fizică de 14 elevi. Atunci, lotul a obţinut trei menţiuni din partea Ministerului Educaţiei, precum şi zece medalii din partea Societăţii Române de Fizică.
(Liviu ILIE)