Ieri, în Rezervaţia Cheile Şugăului – Munticelu, a fost inaugurat oficial cel mai lung traseu de via ferrata din România. Realizat de alpinistul Ticu Lăcătuşu – administrator al rezervaţiei – în colaborare cu HeidelbergCement Taşca, via ferrata din Cheile Şugăului – Munticelu este un traseu spectaculos care oferă o extraordinară pri-velişte asupra văii Bicazului şi pereţilor defileului croit în munte de pârâul Şugău.
Traseul principal este destul de dificil şi se adresează persoanelor care au mai făcut trasee de via ferrata sau care sunt însoţite de ghizi. Există însă încă patru variante ale acestui traseu, cu un redus grad de dificultate, ideale pentru începători.
Rezervaţia naturală Cheile Şugăului – Munticelu este situată la limita nord-estică a munţilor Hăşmaş, la nord de cariera de calcar de la Bicaz-Chei.
Chiar înainte de a se vărsa în râul Bicaz, pârâul Şugău a ferăstruit un canion spectaculos, lung de 350 de metri. În zonă găsim o mare varietate de fenomene carstice: pereţi verticali şi surplombanţi, turnuri şi ace calcaroase, vârfuri stâncoase, lapiezuri, creste, şei carstice, grohotişuri, chei, marmite de eroziune, doline, peşteri, izvoare petrifiante cu depuneri de tuf calcaros şi travertin. Întreaga rezervaţie este şi o minune floristică.
De altfel, via ferrata de la Munticelu a fost botezată „Astragalus“ după cosaciul bicăjean (Astragalus pseudopurpureus), o floare care a fost identificată aici pentru prima dată, rezervaţia găzduind peste 95% din exemplarele existente în lume.
Via ferrata se găseşte într-un abrupt de stâncă, care se numeşte Turnul Negru. Traseul este amenajat cu cabluri metalice pentru asigurare şi cu scoabe metalice pentru a putea urca cu lejeritate.
Amenajarea este destul de confortabilă. Sunt însă şi pasaje mai dificile, unde fiecare participant la tură va trebui să se folosească de propriile forţe. Mare atenţie la urcare să nu daţi cu pietre pe coechipierii care se găsesc sub voi, în special în perioada de primăvară când stânca este mai friabilă.
Via ferrata Astragalus are cinci variante cu diferite grade de dificultate. Pentru a vă familiariza cu solicitările, este recomandabil să faceţi mai întâi traseul mai uşor
Traseul principal are o diferenţă de nivel de 300 de metri şi o lungime de 700 de metri (450 metri la urcare, 250 metri la coborâre).
Durata de parcurgere: în funcţie de numărul de participanţi la tură şi gradul de experienţă a acestora, parcurgerea traseului poate să ţină între 1.30 – 2.30 ore.
Parcurgerea traseului de via ferrata de la Munticelu este indicat să se facă de către persoane care au peste 16 ani. Pentru copii, traseul este destul de greu.
Nu duceţi copii cu voi decât dacă există un adult experimentat în această activitate care poate să-l asigure suplimentar.
Traseul are multe puncte în care vă puteţi trage sufletul şi care vă oferă o perspectivă extraordinară asupra împrejurimilor. Nu ezitaţi să vă odihniţi şi să admiraţi peisajul.
Pentru a umple ziua puteţi parcurge şi traseele de vizitare a rezervaţiei, puteţi traversa şi peştera tunel şi vizita peştera Ghiocelul (este amenajată), după care vă puteţi întoarce la maşină.
Acces:
Cu maşina dinspre Bicaz, pe DN 12C (20 km). Puteţi parca maşina în dreptul intrării în rezervaţie. Poteca porneşte chiar din parcare, pe lângă pârâul Şugău, şi, după un urcuş de 10-15 minute ne duce la cabana Ecolog.
Pe traseu, o mică abatere spre stânga faţă de sensul de urcare, ne permite accesul spre un balcon natu-ral din care poate fi văzută strânsoarea cheilor Şugăului. De la cabana administraţiei rezervaţiei, puteţi închiria echipamentul necesar şi apoi, după încă trei minute de urcuş, intraţi în traseul de via ferrata.
Echipament:
Sunt obligatorii casca, hamul de escaladă/alpinism, lonjele de via ferrata.
Dacă nu aveţi carabiniere speciale pentru via ferrata se mai pot folosi carabiniere cu siguranţă tip pară. Atenţie, carabiniera trebuie să fie suficient de mare încât să încapă pe cablul metalic montat pe stâncă.
Lonjele de via ferrata sunt special confecţionate astfel încât în caz de căzătură să poată atenua cât mai bine şocul. Este total interzisă folosirea buclelor de chingă drept lonje.
Atenţie şi la tipul de încălţăminte cu care intraţi în traseu. Este recomandată folosirea bocancilor de trei sezoane cu talpă aderentă la stâncă. Pentru protecţia mâinilor vă puteţi lua la voi mănuşi.
Pentru hidratare şi nutriţie, puteţi lua la voi apă şi dulciuri. Pe parcursul traseului este indicat să se facă pauze de rehidratare.
Tehnica de parcurgere la traseele de via ferrata
Traseele de via ferrata au avantajul că sunt mai puţin dificile decât cele de alpi-nism şi pot fi parcurse de turişti amatori care nu este obligatoriu să aibă cunoştinţe tehnice avansate.
Deşi via ferrata oferă o alternativă mai accesibilă celor care vor să se caţere pe stâncă, regulile de siguranţă sunt la fel de stricte. Nu este recomandabil să intraţi în traseu dacă nu aveţi experinţă avansată în parcur-gerea unor astfel de trasee. Nu subestimaţi dificultatea traseelor de via ferrata.Dacă nu aţi mai parcurs astfel de trasee este bine să ştiţi că cel mai important aspect se referă la siguranţa participanţilor. Ţinând cont de echipamentul utilizat în tehnica de via ferrata, participanţii trebuie să fie tot timpul asiguranţi în cel puţin una din lonje, având carabiniera închisă. Utilizând piesele metalice montate pe traseu, va trebui să urcaţi pe acestea, fiind asiguraţi tot timpul în cablul ce urcă paralel cu scoabele metalice. Mişcarea este asemănătoare urcării pe o scară abruptă.
(Natalia RÎŞTEI)