Acasă Social „Movila Unirii“ a împlinit 160 de ani

„Movila Unirii“ a împlinit 160 de ani

909
0
DISTRIBUIȚI

Puţină lume ştie că în curtea Seminarului „Veniamin Costachi“ Vânători-Neamţ există o movilă ridicată, în urmă cu 160 de ani, de foştii seminarişti – care, în acest fel, marcau împlinirea unui an de la Mica Unire de la 1859. O movilă în jurul căreia, an de an, generaţiile succesive de elevi ai seminarului au încins hore care au readus în actualitate evenimentul al cărui protagonist a fost domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Scenariul s-a repetat şi în acest an, seminariştii organizând şi o suită de manifestări dedicate Unirii.

Profesoara Marcela Bălău le-a vorbit tuturor despre domnia lui Alexandru Ioan Cuza, care a reprezentat o perioadă importantă pentru modernizarea statului român, şi a reamintit ceea ce Mihail Kogălniceanu spunea atât de frumos: „atât cât va avea ţara aceasta o istorie, cea mai frumoasă pagină va fi cea a lui Alexandru Ioan Cuza“.

Arhimandritul prof. dr. Mihail Daniliuc a evidenţiat figura domnitorului, precizând că ar trebui să fie un model pentru conducătorii noştri actuali, dar şi pentru tineri. Părintele profesor a reliefat şi importanţa doamnei Elena Cuza, care l-a susţinut mereu pe domnitor. Apoi elevii seminaristi au susţinut un scurt program artistic, ce a constat într-o dramatizare şi recitare de poezii dedicate domnitorului. Tot în cadrul activităţii a fost organizată şi o expoziţie de desene dedicată Micii Uniri, coordonată de profesora Oana Grădinaru. În final, toţi cei prezenţi s-au prins în horă în jurul „Movilei Unirii. (Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.