Primarul municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani în formă continuată. Sentinţa a fost dată de magistraţii Completului 14 din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României, după o şedinţă de judecată care a început la ora 17.00 şi s-a sfârşit în noaptea de marţi spre miercuri, pe la ora 03.00. În acelaşi dosar au mai fost încarceraţi preventiv Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea), fostul ministru Gabriel Sandu şi afaceristul Dumitru Nicolae. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată la Completul de cinci judecători al ÎCCJ.
În referatul prin care au cerut şi obţinut arestarea primarului de Piatra-Neamţ, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descris, pe aproximativ 50 de pagini, detaliat, faptele de care este învinuit Ştefan, prezentându-le judecătorilor declaraţiile mai multor martori, un denunţ, precum şi probe care să susţină măsura încarcerării. Prezentăm în cele ce urmează câteva din argumentele DNA, care l-au trimis pe Ştefan după gratii.
Cum au ajuns banii la primar
DNA arată că cei aproximativ patru milioane de euro care i-ar fi fost daţi lui Ştefan au ajuns în contul unei firme care este administrată de un apropiat al primarului. În schimbul banilor, primarul „a pus o vorbă bună“ în afacerea Microsoft.
„În anul 2009, perioadă în care exercita funcţia de primar al municipiului Piatra-Neamţ, în baza înţelegerii prealabile cu Dorin Cocoş, inculpatul Gheorghe Ştefan a pretins şi primit de la X şi Y suma de 3.996.360 euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul Ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de X adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd – firmă aparţinând lui X, persoană ce face parte din cercul relaţional al inculpatului Gheorghe Ştefan şi care a acceptat tranzacţionarea acestei sume prin contul DD Land Oil Corporate Ltd la solicitarea lui X, un alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ştefan. La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani“, precizează DNA.
Denunţul şi martorii
În sprijinul afirmaţiilor incriminatoare, procurorii anticorupţie au prezentat următoarele probe: un denunţ şi declaraţiile mai multor martori. Una din declaraţii a fost dată pe 10 octombrie, iar din cuprinsul acesteia au rezultat următoarele: „În primăvara anului 2009, urmare a discuţiilor purtate cu X, s-a deplasat la biroul lui Dorin Cocoş pentru a discuta cu acesta posibilitatea reînnoirii contractului de licenţiere şi a constat că aici îl aşteptau Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi ministrul comunicaţiilor – Gabriel Sandu. Martorul susţine că, în perioada următoare, a avut mai multe întrevederi cu aceştia, în cadrul cărora au fost formulate anumite pretenţii băneşti, pe care trebuia să le onoreze în situaţia în care dorea să obţină încheierea contractului pentru încheierea de licenţe. Martorul susţine că pentru efectuarea plăţii sumelor pretinse de Cocoş Dorin – circa 9.000.000 de euro, Sandu Gabriel – 2.700.000 euro, Gheorghe Ştefan – 3.996.360 euro a înfiinţat firma Barringwood Investment Limited, în contul căreia D.Con.Net.Ag a virat toate sumele menţionate“.
Uşi deschise la mai multe ministere
Alt martor, în declaraţia dată la DNA, susţine că „Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocoş şi-au exercitat influenţa asupra miniştrilor Gabriel Sandu, Valerian Vreme şi respectiv Petru Funeriu, pentru a sigura asocierii având ca lider firma D-Con.Net, iar după cesionarea contractului către X, D-Con.Net a încasat preţul şi a plătit mita cerută de oficialităţi prin intermediul unor societăţi de tip off-shore“. Pe 28 iulie, un alt martor a dat cu subsemnatul la DNA: „X a intermediat legătura dintre Y şi Dorin Cocoş, în perioada respectivă fiind organizate diverse întâlniri între X şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii“. Martorul a declarat că aceste întâlniri au fost intermediate de Dorin Cocoş, la unele dintre acestea participând şi Gheorghe Ştefan, «despre care se discuta că avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu». Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net, Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd, printre beneficiarii acestor sume regăsindu-se Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plata au fost indicate lui X de fiecare dintre persoanele mai sus menţionate, la fel şi persoanele de contact“.
Fost consilier la Primărie luat în vizor
Totodată, încă două declaraţii date de martori la DNA explică rolul lui Ştefan în această mega-afacere, precum şi felul în care „mulţumirile“ financiare pentru influenţa exercitată la ministere au ajuns în contul unei societăţi la care primarul avea acces. „X beneficia de sprijinul ministrului Gabriel Sandu ca urmare a relaţiilor cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. Licitaţia din anul 2009 a fost organizată pentru a se crea o aparenţă de legalitate şi întrucât «Y nu a reuşit să determine primul-ministru de la acea vreme să aprobe încredinţarea directă a acestui contract către firma D.Con-Net» (…) Martorul a acceptat ca tranzacţiile cu firma Barringwood Investment Ltd. să se realizeze prin firma DD Land Oil Corporate Ltd la solicitarea lui X, un apropiat al lui Gheorghe Ştefan, fost consilier al acestuia la Primăria Piatra-Neamţ“, este precizat în referatul DNA.
Ştefan a cerut să fie confruntat cu unul din martori
Referatul care l-a trimis pe primar după gratii precizează, la mijloace de probă, şi faptul că Ştefan a cerut să fie confruntat cu unul din martorii a căruia declaraţie l-a incriminat: „Procesul-verbal de confruntare dintre inculpatului Gheorghe Ştefan şi martorul X, cu precizarea că această confruntare a fost efectuată la solicitarea inculpatului“.
Tranzacţii cu apartamente
Procurorii mai arată că societatea care a fost folosită pentru primirea celor aproape patru milioane de euro (DD Land Oil Corporate Ltd) este acţionar, cu 40%, la SC Authentic Travel & Management SA cu sediul in Cipru, firmă care administrează telegondola din Piatra-Neamţ. DNA a mai detaliat şi alte aspecte referitoare la firma DD Land Oil Corporate Limited, arătând că aceasta a fost înfiinţată în septembrie 2009, alături de compania Explorer Corporate Ltd Belize.
„Barringwood Investment Limited, reprezentată prin X, a încheita cu DD Land Oil Corporate Ltd un contract de consultanţă şi suport tehnic pentru perioada august 2009 – decembrie 2012, cu referire la contractul din data de 09.09.3004 încheiat de D-Con Net AG cu Ministerul pentru Societatea Informaţională. Valoarea contractului este de 3.996.360 euro, iar preţul trebuie achitat în două tranşe: până la data de 10.11.2009 suma de 1.996.360 euro, până la data de 20.11.2009 suma de 2.000.000 de euro. DD Land Oil Corporate Ltd a emis către Barringwood Investment Ltd două facturi, în valoare de 2.332.260 euro şi 1.664.100 euro“. Anchetatorii mai explică cum, după ce în contul firmei din Cipru au fost viraţi banii promişi, trei apropiaţi ai primarului au primit procuri pentru a opera la această firmă, apoi au fost cumpărate apartamente la preţuri mici şi revându-te la sume de trei ori mai mari. Tranzacţiile urmăreau crearea legalităţii folosirii banilor primiţi şi ajungerea acestora la alte persoane din anturaj.
Cu titlu de exemplu, în referatul DNA apar următoarele tranzacţii: „La data de 16.12.2009, DD Land Oil Corporate Ltd a încheiat un contract de serviciu cu Lightson Industries Limited, în baza căruia la data de 29.12.2009 trebuia achitată suma de 370.000 de dolari într-un cont la Baltic International Bank. La data de 20.11.2009, DD Land Oil Corporate Ltd a virat suma de 300.000 euro în contul Hypros Accounting Limited. De asemenea, DD Land Oil Corporate Ltd a achiziţionat de la SC Stedax International SRL un apartament pentru care a achitat 55.930 euro. Apartamentul este situat în Piatra-Neamţ (…) Firma Explorer Corporated Limited a cumpărat de la SC Stedax Internaţional SRL apartamentul situat în Piatra-Neamţ, pentru care a achitat suma de 104.720 euro. Acest apartament a fost vândut către X pentru suma de 40.000 de euro“.
„Arestarea răspunde cerinţelor de actualitate“
Judecătorii ÎCCJ au luat în considerare referatul DNA şi au apreciat că se impune arestarea preventivă a lui Ştefan şi a celorlalţi trei inculpaţi, argumentând măsura astfel: „Din probele cauzei rezultă că privarea inculpaţilor de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. (…) Este cert că inculpaţii au pretins şi primit comisioane pe contractele derulate de Guvernul României, fapt ce explică preţul achitat de Guvern pentru aceste licenţe. În absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare, lăsarea în libertate a inculpaţilor acuzaţi de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de acelaşi gen. Arestarea inculpaţilor răspunde cerinţelor de actualitate, oportunitate şi proporţionalitate a arestării preventive, având în vedere că nicio altă măsură nu ar îndeplini scopul urmărit de legiuitor. (…) Analiza acestei condiţii în raport cu gravitatea faptelor săvârşite, persoana şi conduita inculpaţilor, reacţia opiniei publice, rezonanţa şi gravitatea faptelor, denotă că în speţă sunt îndeplinite exigenţele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate“. (Mihai SAVA)
Si datoriile primariei cui au ramas?
Noua, cetatenilor!