Acasă Economic Moneda de 1 ban, refuzată categoric de vânzătoare

Moneda de 1 ban, refuzată categoric de vânzătoare

5388
6
DISTRIBUIȚI

 

Cetăţenii se confruntă, de o bună perioadă, cu un fenomen absolut aberant, acela de a fi refuzaţi să îşi plătească achiziţiile cu monede de 1 ban. Unele vânzătoare de la diferite magazine din judeţ refuză categoric să primească de la clienţi astfel de monede şi, totodată, oferă restul rotunjit în detrimentul cumpărătorilor. Monedele de 1 ban sunt eliberate, în general, în marile magazine, unde clienţii primesc restul până la ulti-mul bănuţ. În schimb, în alte magazine, fie că sunt situate în centrul oraşelor sau în cartiere, vânzătoarele nu doar că nu recunosc această monedă ca având vreo valoare ci, pe un ton aspru, le spun clienţilor să caute „bani mai mari“ pentru că nu au ce face cu cele de 1 ban. Mai mult, oamenilor li se oferă informaţii eronate despre faptul că aceste monede sunt utile numai acolo de unde le-au pri-mit. Practic, clienţilor li se dă de înţeles că moneda de 1 ban este valabilă într-un circuit închis, în acest caz, doar în marile magazine, nu şi în cazul lor.

Unele vânzătoare nici nu vor să audă sau să vadă că vreun client are de gând         să-i ofere unul sau câţiva bănuţi ca parte din preţ, răspunsurile lor fiind absolut uluitoare în momentul în care clienţii le întind micile monede: „Vai, dar nu-mi daţi bani din ăştia că nu am ce face cu ei!“, „Nu sunt buni, eu nu-i primesc! Căutaţi bani mari“ sau „Duceţi-vă şi daţi-i acolo de unde i-aţi primit, eu n-am ce face cu ei!“, „Dacă nu aveţi bani mai mari, îmi aduceţi altă dată, de ăştia să nu văd!“. Cu astfel de răspunsuri şi clienţilor le vine greu să mai scoată din portofele bănuţii ca să nu mai audă vânzătoarele căinându-se că le fac un deserviciu. Unii au renunţat să mai folosească aceşti bănuţi la magazinele în care sunt refuzaţi, alţii încă se încăpăţânează să îşi achite achiziţiile adăugând la „banii mari“ şi astfel de monede. Comercianţii, fie că vor sau nu, sunt obligaţi să primească monede de 1 ban de la clienţi atâta timp când sunt puse în circulaţie, acestea fiind valabile fără echivoc.

„Comercianţii sunt obligaţi să primească moneda de 1 ban“, spun autorităţile

Refuzul vehement al vânzătoarelor de a primi monede de 1 ban a ajuns şi la urechile autorităţilor care vor descinde, în aceste zile, în magazinele reclamate de consumatori şi nu numai. Comisarii pentru protecţia consumatorilor au primit sesizări din partea cetăţenilor cu privire la acest prost obicei al anumitor negustori şi vor lua măsurile care se impun, în funcţie de atribuţiile pe care le au. La rândul lor, inspectorii antifraudă vor avea în vedere şi această practică ilegală când îi vor controla pe comercianţi.

„Nu este normal să nu accepte bani de la un client, fie că este un leu sau o subdiviziune a acestuia. Comercianţii sunt obligaţi să primească banii, indiferent de valoarea acestora, atâta timp cât sunt puşi în circulaţie. Şi noi am fost sesizaţi cu privire la această neregulă şi vom efectua controale în acest sens. Probabil că salariaţilor le este greu, ca să spun aşa, să facă monetarul la finalul zilei având monede de câte un ban şi atunci le refuză. Consumatorii care întâmpină astfel de probleme se pot adresa instituţiei noastre“, a declarat comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Natalia Hruşcă.

Moneda de 1 ban este mijloc de plată şi se află în circulaţie încă din anul 2005 ca subdiviziune a leului, an în care moneda naţională, leul, a fost denominată. 1 ban echivalează cu 100 de lei vechi, 5 bani cu 500 de lei vechi, 10 bani cu 1.000 de lei vechi, iar un leu cu 10.000 de lei vechi.

(Natalia RÎŞTEI)

6 COMENTARII

  1. Peste tot pe unde am fost in tarile civilizate vanzatoarele ami dadeau restul pana la ultimul ban fara sa faca grimase, la fel cand plateam eu cu bani marunti. Noi avem inca acel complex de inferioritate, stupid, demonstram ca banii, munca noastra, de fapt, nu prea au valoare. Cine munceste cu adevarat, eficient, cunoaste valoarea, chiar si a ultimului banut si va intelege si valoarea acelui “1 ban”. Veti observa ca majoritatea magazinaselor de cartier nu dau restul pana la ultimul ban dar, daca vreti sa cumparati ceva si nu aveti acel “1 ban” nu va vor servi sau, dac-o fac va vor da peste nas.

  2. Mai oameni buni, moneda de 1 ban a fost inventata de marii retaileri special pt pretul psihologic, vrajeala care si acum pacaleste o gramada de oameni. Mi se pare normal ca acesti bani sa se intoarca la ei si nu la vreun magazinas de cartier unde o amarata e obligata sa ii numere si sa tina lumea la rand pt. ca niste rautaciosi vor sa faca rau. Aaaa, nu-i primesti? ???Reclamatie!!! Pe bune?? De ce ii adunati in borcane si sosete ca niste chitrosi ce sunteti? De ce vreti doar sa-i schimbati si nu sa cumparati de ei? Mai avem multe de invatat.

    • Du-te ba si culca-te ca esti prost.Sau daca vrei sa demonstrezi ca nu esti prost,spune o singura țara in care este refuzata moneda nationala,indiferent de valoarea ei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.