l procesele-verbale ale şedinţelor de consiliu din mediul rural conţin rezumatul unor adevărate piese de teatru, cu interpelări comice şi replici spumoase ale participanţilor
Legea Administraţiei Publice Locale nr. 215 / 2001 prevede, la capitolul III, articolul 42, punctul 7, că în trei zile de la terminarea şedinţelor de consiliu, procesul-verbal întocmit trebuie afişat la sediul instituţiei şi, după caz, pe pagina de internet.
În judeţul nostru, din toate cele 83 de primării care şi-au făcut site, numai câteva au completări pe anul 2017 la această secţiune, şi puţine sunt „la zi“ cu procesele-verbale.
Ca să vă faceţi o idee privind atmosfera din aceste şedinţe şi ce probleme mai discută consilierii locali din diverse comune, vă vom prezenta câteva aspecte din procesele-verbale ale şedinţelor de consiliu de la primăriile care au făcut publice respectivele informaţii. Multe dintre ele sunt de tot râsul, dacă nu ar fi de plâns gândindu-ne că acei consilieri au fost votaţi să decidă spre binele comunităţii, nu să se certe pe nimicuri. Şi mai sunt şi plătiţi pentru asta.
Deoarece spaţiul nu ne permite, redăm în mai multe episoade năzbâtiile consilie-rilor locali din judeţ. Astăzi, aflaţi ce pro-bleme s-au dezbătut la şedinţele de anul trecut ale Consiliului Local Bicaz.
S-au dat prea mulţi bani pentru maidanezi şi patinoar
În şedinţa din 23 februarie 2017, consilierii de sub Baraj au discutat mai multe probleme, cele mai „aprinse“ privind alocarea banilor pentru organizarea unui concurs de şah, prinderea câinilor vagabonzi şi patinoarul care a funcţionat în iarnă.
Privitor la suma necesară pentru organizarea competiţiei de şah (care nu este la prima ediţie), consilierul Mihăiţă Istrate le-a explicat colegilor că nu se pot da bani decât după aprobarea bugetului local pe 2017, dar proiectul a trecut în cele din urmă, cu condiţia ca bugetul să fie adoptat până la data concursului.
Când s-a ajuns la problema maidanezilor care îi terorizează pe cetăţeni, primarul Nicolae Sălăgean i-a informat pe consilieri că se are în vedere capturarea, transportul şi cazarea în adăposturi a 100 de câini comunitari, pentru care trebuie alocaţi bani, însă consilierul Istrate a replicat că suma propusă este prea mare. După mai multe discuţii, s-a ajuns la înţelegerea să fie capturaţi şi cazaţi în adăposturi doar maidanezii bolnavi, femelele şi cei agresivi. Restul… pe altă dată. O altă problemă ridicată la respectiva şedinţă a fost necazul patronului magazinului „Silky Market“ (Grădinaru) care are în faţa firmei un semn cu „Parcarea interzisă“, fapt care-i dimi-nuează vânzările. El a cerut schimbarea acestui semn rutier, însă a fost trimis să se adreseze Comisiei de circulaţie şi Poliţiei Rutiere.
La final, consilierul Viorel Ursu a punctat problema amenajării patinoarului din oraş, care a costat foarte mult, în opinia respectivului. Iată discuţiile pe marginea acestui subiect aşa cum au fost notate în procesul-verbal al şedinţei de atunci: „Arată că este de părere că s-au cheltuit prea mulţi bani cu patinoarul, iar domnul primar îi răspunde că şi activităţile de recreere şi petrecerea timpului liber sunt la fel de necesare cetăţenilor oraşului ca şi alte activităţi educative, şi că, parte din cheltuieli s-au întors la bugetul local, din încasarea banilor pe biletele de acces la patinoar“.
Piaţa „incendiară“
La şedinţa de pe 15 martie anul trecut, când s-a discutat despre modernizarea pieţei agroindustriale din urbea bicăjeană, iar consilierul Claudiu Mărăscu a cerut detalii, primarul Sălăgean a făcut referire la „defuncta“ Piaţă centrală din municipiul Piatra-Neamţ, care a fost mistuită în incendiu: „Clădirea va fi construită după modelul Pieţei Centrale de la Piatra-Neamţ. În interior vor exista tonete, chioşcuri private şi publice, amenajări pentru comercializarea peştelui, a brânzeturilor etc. La etaj vor exista co-mercianţi privaţi cu diferite articole, aşa cum era amenajată Piaţa centrală din Piatra-Neamţ, înainte de incendiu“.
Ţiganii, gunoaiele şi ApaServ
O altă şedinţă de consiliu interesantă a avut loc la Primăria Bicaz pe 30 martie 2017; în cadrul acesteia consilierii punctând mai multe aspecte, după cum urmează. Consilierul Istrate s-a interesat cum se face tarifarea gunoiului la cei care au contract cu firma de colectare a deşeurilor, iar viceprimarul Nicu Butnaru i-a răspuns că e 7,5 lei/ metrul cub de gunoi la persoanele fizice şi 3 lei/ tonă la cele juridice, însă mai există un tarif pentru rural, ca la Potoci, unde se percep 2 lei / tonă pentru firme. În acel moment, primarul a ridicat problema că, „în Dodeni, familiile de romi iau alţi romi din alte localităţi în spaţiu şi, implicit, nu există nicio dispoziţie legală prin care să se poată stopa acest fenomen“. Tot la sfârşit de martie anul trecut s-a discutat şi despre compania Apa Serv care, după ce face diverse lucrări stricând carosabilul, nu mai astupă găurile create. Pe acest subiect, viceprimarul a fost de părere că „această companie ar trebui atât amendată cât şi obligată să refacă asfaltul în urma acestor intervenţii, ar trebui să i se impună aviz de săpătură, cât şi constituirea unei garanţii băneşti, într-un cont bancar, în favoarea Primăriei Bicaz, în caz că nu va reface asfaltul să i se reţină acea garanţie“.
De asemenea, la aceeaşi şedinţă, consilierul Viorel Ursu era preocupat de „sancţionarea scoaterii pe domeniul pu-blic a animalelor de companie fără ca persoanele însoţitoare ale acestora să poarte măturică şi găleată, în caz că aceste animale, din necesităţi fiziologice, ar putea murdări spaţiul public“; viceprimarul a fost de părere că „ar trebui montate camere video pe străzi pentru a supraveghea păstrarea curăţeniei oraşului“ (dar i s-a explicat că asta ţine de educaţia fiecăruia); consilierul Dragomir Oprea a semnalat că scările de la piaţă sunt stricate, iar „drapelele arborate la unele instituţii publice sunt deteriorate şi trebuie înlocuite cu altele noi“, iar consilierul Constantin Claudiu Mărăscu a spus că „trebuie instalate toalete publice în diferite zone din oraş„. Aici primarul
i-a răspuns că „acesta este un deziderat al conducerii“. S-a mai discutat de asemenea despre „piraţii“ auto care continuă să-şi facă de cap şi despre faptul că, deşi există un avizier în zona centrală, „acesta nu e folosit şi apar anunţuri diverse lipite pe stâlpi“.
Nepoata viceprimarului
Unele dintre şedinţele Consiliului Local Bicaz au fost animate, la secţiunea „întrebări interpelări“ de prezenţa (aproape constantă) a localnicului Viorel Olaru, care a semnalat mai multe aspecte „ciudate“, cum ar fi cele punctate la întrunirea din 27 iulie 2017. Aşadar, Olaru s-a arătat nemulţumit că apare ca semnatar al unei petiţii referitoare la accesul pe un pod (pe care l-ar fi construit cu banii lui); că i s-au tăiat nişte copaci pe care el i-a plantat şi
l-a acuzat pe viceprimar că are mai multe necazuri, „care vin din partea finei şi nepoatei domnului viceprimar, pentru care acesta face orice să o ajute“. În replică, viceprimarul Butnaru „a negat ca-litatea de fină şi nepoată a doamnei Cibea Elena Gabriela, invitându-l pe domnul Olaru Viorel să facă investigaţii mai aprofundate în legătură cu această afirmaţie“, este consemnat în procesul-verbal al acelei şedinţe.
Pe 31 august anul trecut, la o altă întrunire a aleşilor bicăjeni, când s-a discutat despre Ziua Marinei, consilierul Viorel Ursu a avut următoarea nedumerire: „De ce doamna senator Emilia Arcan, de «Ziua Marinei», a făcut apel la tineri să se întoarcă în ţară, din moment ce situaţia economică nu s-a îmbunătăţit?“, moment în care primarul Sălăgean i-a răspuns „că Guvernul are în vedere ca în viitor să acorde unele facilităţi financiare pentru promovarea de către aceşti tineri a unor planuri de afaceri în ţară.“…
În ediţia următoare aflaţi cum s-au certat consilierii locali din Bicazu Ardelean şi Bodeşti, pe tema locuinţelor de serviciu, a sporurilor de iradiere şi a stâlpilor pentru telefonia mobilă. (Mihai SAVA)