Preotul Hrisostom Filipescu, egumenul schitului de la Ţibucani, psiholog clinician şi psihoterapeut sistemic de familie, angajat al Centrului de Recuperare de la „Păstrăveni“, un om care, prin felul lui de-a fi, a atras simpatia a zeci de mii de persoane şi aprecierea celor care i-au ascultat predicile şi i-au citit cărţile publicate pare să nu fie nici acum de găsit, după aproximativ două săptămâni de la ultima sa apariţie în public. Reamintim că, în paginile ziarului nostru, am relatat despre „fuga“ acestuia, însă nici până la această oră părintele nu s-a mai arătat pentru a spune unde este şi de ce a părăsit schitul. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) spun că egumenul nu a anunţat pe nimeni înainte de a pleca, dar că a fost localizat în Franţa şi în Germania. Pe pagina de Facebook a părintelui „fugar“ apar mai multe postări (print screen-uri), considerate de mulţi ca nefiind autentice, rezultate din unele discuţii telefonice pe care le-ar fi purtat cu ierarhi sau preoţi (Pr. Mihoc, PS Timotei Prahoveanu, Pr. Narcis Axinte, PS Calinic Botoşăneanul, diaconul Sorin Mihalache, Pr. Casian Huncă. Aceştia au primit mesaje în care călugărul aminteşte cazul fostului episcop Corneliu (implicat într-un proces în care este acuzat că a întreţinut relaţii se-xuale cu elevi de la seminarul din Huşi – n.red.) şi îndeamnă la scoaterea homosexualilor din Sinod şi a colaboratorilor cu securitatea. El mai susţine că se fac presiuni ca să se „potolească“, pe motiv că ar fi înnebunit. Dacă o parte din cei care l-au cunoscut personal nu pot admite că aceste postări de pe Facebook sunt distribuite de pr. Hrisostom, purtătorul de cuvânt al Mitropoliel Moldovei şi Bucovinei, pr. Constantin Sturzu, este de părere că aceste mesaje ar putea fi un semn al unei boli care a recidivat. „După episodul din 2011, când a fost internat la Socola, aveam toate motivele să spunem să fie un simplu monah şi atât. Totuşi, omul acesta a fost pus egumen. S-a crezut în reabilitarea lui prin faptul că tratamentul a dat roade, i s-a dat toată încrederea, a fost învestit acolo, a avut activitate acolo. Chiar cu câteva zile (înainte de dispariţia preotului Hrisostom- n.red) a fost numit protosinghel. Faptul că dânsul are postările pe care le are, nici nu ştim, sunt, nu sunt ale lui, dar oricum e clar că omul trece printr-o suferinţă grea“, a explicat pr. Sturzu.
Dispariţia preotului naşte speculaţii de tot felul
De unde se ştie că acest om suferă? La această întrebare, purtătorul de cuvânt al MMB a povestit că anumite informaţii, din conversaţiile telefonice pe care le-a purtat cu diverse persoane, pot fi probate, până la un punct, când după aceea „le amestecă“. „Iniţial, avea ceva programat la Bucureşti. Din momentul în care a plecat, nu ştim ce s-a întâmplat, lucrurile au luat-o razna. El a ajuns iniţial la Paris, unde a fost văzut de cineva. După care avem mărturie că a fost în Germania, s-a găsit hotelul unde a fost cazat, dar părinţii (preoţii – n.red.) nu l-au găsit pe dânsul. A avut intercaţiune cu cineva de acolo. Dincolo de „check-in“-ul pe care şi-l dă pe Facebook şi spune exact unde este, pur şi simplu a interacţionat cu cineva de acolo. Avem mărturie de acolo, de la un cleric. A fost categoric în Franţa, a fost categoric în Germania. Acum, nu mai ştim dacă este în Germania, nu mai ştim exact unde este, dar în aceste două ţări a fost. Nu ştim dacă a fost sau nu la Viena, că nu suntem SRI să urmărim omul. Ceea ce am putut afla este că el pe unde a mai ajuns a mai contactat pe câte unul şi pe câte altul. În Franţa a contactat un cleric, în Germania un laic. În Germania nu a fost găsit la hotel. Apărea numele lui la cazaţi, dar nu a fost găsit fizic. Noi nu am reuşit să luăm legătura cu el. A trimis nişte mesaje foarte ciudate. Faptul că este dânsul şi nu este altcineva rezultă şi din faptul că din anumite mesaje, dânsul vorbeşte despre lucruri pe care le ştia doar el şi cel căruia i se adresează. Chiar dacă cineva îi lua telefonul, nu avea de unde să ştie toate aspectele vieţii lui. Şi sunt mai multe persoane care dau mărturie că au primit mesaje ciudate de la el, dar în care el invocă şi informaţii reale. Aşa le amestecă omul când are o criză de genul acesta. Pleacă de la o realitate şi spune ce spune“, a adăugat pr. Sturzu.
La Centrul de Recuperare Păstrăveni, de altfel, foarte apreciat şi acolo, se ştie doar că părintele Hrisostom, care este angajat al acestei instituţii începând cu 2013, este în concediu de odihnă, fiind depusă şi o cerere în acest sens. „Părintele şi-a luat concediu de odihnă de pe data de 29 octombrie 2018, şi are 19 zile. Ultima dată, pe 26 octombrie, a fost prezent la Centrul Păstrăveni la sfinţirea unei biserici de acolo, la care a fost prezent şi Mitropolitul Teofan“, a declarat Magda Vasilache, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
În mediul online şi nu numai, plecarea părintelui de la schitul Ţibucani este inclusiv un subiect speculat de o intervenţie pe care călugărul ar fi avut-o împotriva preoţilor nepomenitori de la Rădeni. Totodată, există şi surse care susţin că motivul pentru care părintele ar fi fost internat în trecut la un spital de psihiatrie a fost legat de o tentativă de suicid. În aceste momente, reprezentanţii MMB solicită tuturor celor care-l întâlnesc pe pr. Hrisostom să discute cu el şi să-l ajute. Între timp, aşa cum a declarat Georgiana Moşu, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, oamenii legii s-au autosesizat şi-l caută pe călugărul Hrisostom.
(T. MARIAN)