Acasă Administratie Mii de profesori, obligaţi să facă dovada că nu-s pedofili

Mii de profesori, obligaţi să facă dovada că nu-s pedofili

1053
0
DISTRIBUIȚI

Cei aproape zece mii de salariaţi ai unităţilor de învăţământ din judeţ (profesori, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic), în calitate de persoane care intră în contact cu minorii, vor fi obligaţi, probabil chiar de la începutul anului şcolar viitor, să depună la secretariatele şcolilor aşa-numite „certificate de integritate comportamentală“. Adică nişte adeverinţe din care să rezulte că nu au săvârşit infracţiuni cu caracter sexual, ori infracţiuni din sfera traficului sau exploatării de persoane.

Obligaţia a fost introdusă de Legea 118/2019 – privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Intenţia legiuitorului, de a elimina din sistemul de învăţământ persoanele care au avut de-a face cu Justiţia pentru infracţiuni împotriva minorilor, este lăudabilă. Mai puţin lăudabil este sistemul de aplicare. Normal ar fi ca şcolile să ceară direct serviciilor de cazier judiciar (sau, pe viitor, serviciului specializat care va fi înfiinţat la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie) să precizeze dacă salariaţii lor au fost cercetaţi/judecaţi/condamnaţi pentru infracţiuni cu ca-racter sexual, ori infracţiuni din sfera traficului sau exploatării de persoane. În loc de asta, s-a ales varianta obligării fiecărui salariat în parte să-şi procure certificatul de integritate comportamentală. Şi nu o singură dată pe durata cât lucrează la o anumită şcoală, ci de două ori în fiecare an! Pentru că certificatul este valabil numai şase luni.

Nu doar angajaţii şcolilor sunt vizaţi

Potrivit articolului 18 din Legea 118/2019, „instituţiile din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligaţia de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală“.

Ce înseamnă asta? Că vor fi obligaţi să facă dovada că  nu-s pedofili/traficanţi de persoane şi salariaţii anumitor secţii ale spitalelor, salariaţii centrelor de îngrijire şi asistenţă a copiilor, salariaţii căminelor de bătrâni, mai toţi salariaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi protecţia copilului, ba chiar şi salariaţii/voluntarii asociaţiilor neguvernamentale care derulează proiecte în domeniul social. Alte câteva mii de persoane.  (Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.