Acasă Administratie Micul pod de la Piaţa Centrală – deschis circulaţiei

Micul pod de la Piaţa Centrală – deschis circulaţiei

272
0
DISTRIBUIȚI

De ieri dimineaţă a fost deschisă circulaţia auto şi pietonală pe noul pod rutier de la Piaţa Centrală din Piatra-Neamţ, construit în cadrul proiectului pentru coridorul de mobilitate bulevardul 9 Mai – strada Dimitrie Leonida.

Micul pod peste Cuejdi (are numai o bandă de circulaţie şi un trotuar cu lăţimea de doi metri) a preluat traficul autoturismelor, autovehiculelor de transport marfă şi maşinilor de transport în comun care vin de pe strada Dimitrie Leonida spre bulevardul 9 Mai.

Imediat ce a fost deschis noul pod, constructorul (firma Danlin XXL) a închis circulaţia pe o jumătate (partea dinspre calea ferată) din podul cel vechi şi surpat. Acum, pe acest pod circulă numai vehiculele care vin dinspre Gara CFR.

Podul vechi a fost construit în 1965 (are, aşadar, 58 de ani) şi nu a „beneficiat“ de nicio reparaţie capitală în tot acest interval. Numai cârpeli, fie că a fost vorba despre turnat asfalt sau despre montat pavele ori întărit balustradele. Doar norocul a făcut ca, în vara anului 2021, când o porţiune a trotuarului pietonal s-a păbuşit, pe pod nu era niciun trecător.

Zona Pieţei Centrale este una propice producerii de ambuteiaje rutiere, mai ales în cursul zilei.

„Principala chestiune care determină scăderea fluenţei traficului şi strangularea circulaţiei este podul de peste pârâul Cuejdi, pod cu două benzi care scade din capacitatea de preluare a traficului care se desfăşoară pe strada Dimitrie Leonida pe patru benzi de circulaţie (…) Un alt aspect care determină scăderea vitezei de circulaţie este frecvenţa ridicată a trecerilor de pietoni, pe o distanţă de 450 de metri fiind amplasate trei treceri de pietoni“, se arată în raportul care a stat la baza întocmirii proiectului care prevede lărgirea podului vechi peste Cuejdi şi construirea unuia nou.

La finalizarea lucrărilor, podul vechi va avea trei benzi de circulaţie auto şi trotuare pie-tonale; primele două benzi dinspre calea ferată vor fi pentru un sens de circulaţie (către Bacău), iar a treia, alături de banda auto a noului pod – pentru celalalt sens.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.