0.3 C
Piatra Neamț
joi, martie 20, 2025
AcasăSocialMărfuri periculoase

Mărfuri periculoase

Date:

Comercianţii scot la vânzare, în fiecare zi, sute de produse pe care cumpărătorii le achiziţionează cu convingerea că sunt sigure. De câţiva ani, însă, piaţa produselor nealimentare este sufocată de mărfuri care, dacă nu sunt depistate şi retrase rapid de către autorităţi, pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa cumpărătorilor. În această categorie intră şi autovehiculele la care, după fabricaţie, sunt descoperite diferite probleme. Cele mai frecvente produse periculoase sunt fabricate în China, însă autorităţile nu cunosc, în general, producătorii, pentru că, de cele mai multe ori, aceştia sunt de negăsit.

Comercianţii nu sunt interesaţi să afle dacă produsele pe care le vând fac parte din categoria celor care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor atâta timp cât ei le pot vinde şi pot scoate profit.

Singurii care se pot feri de aceste mărfuri sunt cetăţenii, astfel că, pentru a fi convinşi că un produs pe care doresc să-l cumpere este sigur, pot consulta lista produselor periculoase identificate pe piaţă, ce este publicată zilnic în sistemul de alertă Rapex. În acest fel, oricine poate verifica ce mărfuri nu ar trebui să vândă comercianţii şi de ce ar trebui să se ferească în momentul în care găsesc în comerţ anumite produse, cu excepţia alimentelor, dispozitivelor medicale şi farmaceutice, care au alte sisteme de alertă.

Cerneală pentru machiaj permanent cu … naftalină

Haine, încălţăminte, mobilier pentru copii, led-uri, antigel şi multe aparate electronice şi electrocasnice sunt considerate periculoase, iar în acest context autorităţile trebuie să ia măsuri rapide pentru a nu ajunge în mâinile consumatorilor. Dacă unul sau mai multe din produsele cu risc major de îmbolnăvire au „scăpat“ în comerţul local, atunci trebuie duse imediat la comercianţi care au sarcina de a le distruge. Până când autorităţile vor face acest lucru, indicat este ca cetăţenii să ocolească produsele care le pot afecta sănătatea.

Sistemul Rapex a alertat, la finele săptămânii trecute, consumatorii cu privire un produs extrem de periculos pentru micuţi. Este vorba despre pantofii pentru fetiţe „Chetto“, care conţin prea mult crom, ce poate declanşa reacţii alergice. Cerneala pentru tatuaje şi machiaj permanent „Arcane Pigments/Alla Prima“ este, de asemenea, considerată pe-riculoasă pentru sănătatea consumatorilor, produsul conţinând naftalină. Autorităţile au constatat că periculos este şi un lot de antigel, marca „Highspeed Group“, ce conţine un nivel ridicat de etilen glicol, toxic pe cale orală, producătorul neavertizând consumatorii asupra pericolului, prin etichetare.

Aparate ce provoacă şocuri electrice

Autorităţile avertizează consumatorii şi asupra pătuţului pentru copii „HomCom“, cu defecte de fabricaţie, fapt care ar putea duce la accidentarea micuţilor, prin prinderea degetelor sau a membrelor. Cu grad de periculozitate este şi o mască de tip Halloween, marca „HM“. S-a constatat că acest produs este inflamabil, astfel că utilizatorul, aflat lângă o sursă de foc, ar putea suferi arsuri pe faţă, din cauza aprinderii măştii. Consumatorii sunt avertizaţi şi asupra cămăşuţelor pentru băieţi „Young dimension“ , ce conţin piese mici, care se desprind şi astfel copiii le pot băga în gură şi se pot sufoca.

Sistemul Rapex avertizează şi asupra mai multor aparate cu care utilizatorii se pot electrocuta. Spre exemplu, în această categorie intră sonarul „Lowrance“, dar şi placa pentru întinderea părului „Gemei“. Învelişul cablului de alimentare se rupe uşor, lăsând cablul descoperit, ceea ce poate duce la electrocutare. În plus, conductorii sunt prea subţiri şi se supraîncălzesc. Aceeaşi problemă o are şi sandwich maker-ul „Nikai Japaiv“, izolaţia electrică fiind inadecvată. Nici lămpile de podea „GTV“ nu sunt mai sigure, autorităţile constatând în cazul unui produs că nu are proiecţie suficientă, fapt care ar putea permite pătrunderea apei în jurul cablului de alimentare şi în interiorul lămpii.

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.