l consilierii PSD au încercat schimbarea din funcţie a viceprimarului (PRU) l motivaţia dată în plen: „schimbarea ar favoriza comuna în obţinerea de fonduri de la Consiliul Judeţean“
Nu mai este o noutate faptul că, fără afinităţi politice, nimic nu mişcă în ţară: nu tu investiţii, nu tu bani la bugetele primăriilor, nu tu dotări prin şcoli sau spitale. O situaţie care vine să confirme această idee e prezentată de un grup de „consilieri-fantomă“ din comuna Ţibucani (îi numim astfel deoarece nu au semnat cu nume şi prenume epistola trimisă redacţiei, dar pesemne e vorba despre liberali). Pe scurt, aceştia acuză tabăra PSD de „malversaţiuni politice rurale sub umbrela factorilor de partid judeţeni“. Pe larg, cei şase aleşi relatează modul în care s-a derulat şedinţa extraordinară din data de 4 octombrie, pe a cărei ordine de zi principalul subiect a fost schimbarea din funcţie a viceprimarului Costel Rusu (din partea Partidului România Unită) şi înlocuirea acestuia cu social-democratul Ioan Rusu. Până aici nimic ieşit din comun, dacă luăm în considerare faptul că întotdeauna iţele politicului se încurcă cu cele administrative. Mai interesant, însă, e modul în care s-au derulat discuţiile în timpul întrunirii. Potrivit celor menţionate de grupul de aleşi, primarul comunei (PNL) ar fi susţinut iniţiativa PSD-ului şi chiar i-a adus reproşuri vicelui care urma să fie schimbat. Iar cireaşa de pe tort – înlocuirea cu un pesedist a fost motivată de atragerea mai facilă a fondurilor de la Consiliul Judeţean.
Procesul verbal al şedinţei
Pe lângă relatarea consilierilor reclamanţi, din procesul verbal al şedinţei cu pricina reiese că, într-adevăr, candidatul propus pentru funcţia de viceprimar a afirmat în timpul şedinţei următoarele: „Am discutat şi cu domnul primar şi cu factorii responsabili de la judeţ şi este necesară această schimbare pentru atragerea de noi fonduri pentru investiţii. (…) Sunt sigur că voi obţine fonduri. Nu am nimic personal cu activitatea domnului viceprimar, dar asta este noua configuraţie politică“, a spus Ioan Rusu. Cu alte cuvinte, social-democratul a recunoscut făţiş că dacă PSD nu are viceprimar la Ţibucani – adio bani pentru investiţii!
Potrivit aceluiaşi proces verbal, în timpul şedinţei, primarul Petru Butnariu i-a găsit el însuşi nod în papură viceprimarului, deşi ulterior a negat o implicare în subiect: „Unde a greşit viceprimarul? De exemplu, la stabilirea salariilor. (…) aţi sunat consilierii locali să nu voteze salariile aşa cum au fost ele stabilite. Eu credeam că suntem o echipă, uniţi, şi vorbim aceeaşi limbă“, a fost reproşul edilului.
„Sunt manevre politice“
Din spusele celor şase aleşii, dar şi din procesul verbal nu reiese decât un singur lucru: acela că primarul PNL Petru Butnariu ar fi negociat cu PSD schimbarea viceprimarului. În încercarea de a afla de la domnia sa cum au decurs lucrurile în şedinţa cu pricina, Petru Butnariu a spus că „Sunt manevre politice. Este dreptul oricărui consilier, indiferent de partid, să iniţieze un astfel de proiect, dacă domnia sa crede că poate contura o majoritate în jurul său. Acum, iniţiatorii schimbării vicelui au fost cei de la PSD şi era dreptul lor. Că «mutarea» nu le-a ieşit, deoarece era nevoie de două treimi din voturi, e altă discuţie. Eu nu am nicio implicare şi nici nu am dreptul legal să mă implic în astfel de decizii“.
Manevra nu a mers, adio fonduri
Revenind la şedinţa din 4 octombrie, finalul s-a dovedit aşadar în favoarea actualului viceprimar, care a rămas pe funcţie datorită necesarului de două treimi din voturi. În final, concluziile pot fi următoarele: „malversaţiunile“ reclamate de consilierii-fantomă ar putea avea un sâmbure de adevăr, iar faptul că un primar PNL ar fi înduplecat să susţină alegerea unui vice PSD contra unor promisiuni de investiţii de la judeţ nu este imposibil; greu de crezut, însă, pare modul în care se pune problema taman în plenul şedinţelor de Consiliu Local: pe şleau, fără ocolişuri şi fără ezitări. Totuşi, va fi interesant de urmărit câţi bani va primi pe viitor comuna Ţibucani din fondurile guvernamentale.
(Roxana CHIRILĂ)