15.7 C
Piatra Neamț
marți, iunie 17, 2025
AcasăEconomicMafia robineţilor

Mafia robineţilor

Date:

Poliţiştii de la Combaterea Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT au făcut, ieri, 19 percheziţii (din care zece la sediul unei firme pietrene, punctele de lucru ale acesteia din mai multe oraşe, alte câteva societăţi comerciale şi nouă la persoane fizice din mai multe judeţe), în dosarul unor escroci care falsificau produse industriale.

Acţiunea a vizat în principal firma Robmet din municipiul Piatra-Neamţ şi societăţi din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea şi Bucureşti. Reprezentanţii SC Robmet SRL nu au răspuns ieri la apelurile noastre, persoanele din conducerea firmelor având telefoanele închise.

Dosarul este constituit pentru infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, concurenţă neloială şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Falsificau seriile pieselor industriale

Oamenii legii au stabilit că mai multe persoane s-au asociat cu scopul de a falsifica marcajele de pe produsele industriale şi comercializarea acestora, prin inducerea în eroare cu privire la calitatea şi provenienţa lor, grup la care ulterior au mai aderat şi alţii.

„Începând cu anul 2014 şi până în prezent, reprezentanţii unei societăţi comerciale au achiziţionat din spaţiul asiatic cantităţi semnificative de robineţi de diverse dimensiuni şi tipuri, produse ce nu sunt certificate în vederea comercializării în Comunitatea Europeană, pe care le falsificau prin aplicarea de serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantităţi mici. Ulterior toate componentele de instalaţii erau vândute ca provenind din spaţiul comunitar, fiind certificate prin utilizarea de documente false.

De asemenea, ofertele comerciale prezentate, care conţineau datele tehnice ale unor robineţi din Comunitatea Europeană, erau nereale şi susţinute de documente care să ateste în fals că respectivele componente corespund din punct de vedere tehnic şi calitativ.

Prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii de bună credinţă au fost induşi în eroare cu privire la provenienţa robineţilor, caracteristicile tehnice ale acestora (materialul din care era fabricat, presiunea la care putea fi exploatat în siguranţă cât şi perioada de exploatare a acestor piese. Totodată, componentele în cauză au fost comercializate ca fiind produse în Comunitatea Europeană, la preţuri mult mai mari decât produse similare fabricate în spaţiul asiatic“, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.

30 de persoane au fost duse pentru interogare la sediul DIICOT Neamţ, urmând a fi audiaţi şi reprezentanţii celor 106 societăţi comerciale din întreaga ţară care au cumpărat robineţi contrafăcuţi. (Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.