10.9 C
Piatra Neamț
vineri, martie 28, 2025
AcasăSocialLupte fratricide în şcoli: Vineri este termenul limită pentru stabilirea concedierilor din...

Lupte fratricide în şcoli: Vineri este termenul limită pentru stabilirea concedierilor din şcoli

Date:

l angajaţii vor fi disponibilizaţi după o perioadă de preaviz, cel mai probabil, începând cu 1 martie

„Frate, frate, dar brânza-i pe bani“ spune un proverb care din păcate este de mare actualitate în această perioadă în multe dintre şcolile din judeţ. Ameninţaţi de spectrul şomajului, mulţi dintre salariaţii care fac parte din categoriile de personal auxiliar ori nedidactic merg în audienţe la directori şi încearcă să obţină clemenţă. Managerii ridică din umeri; spun că încearcă să salveze cât mai multe locuri de muncă fără de care şcolile nu pot funcţiona optim. O centrală termică nu poate funcţiona fără fochist autorizat, o cantină – fără un bucătar cu atestat, o bibliotecă – fără bibliotecar şi tot aşa.

Toată această nebunie a fost iscată de necesitatea ca şcolile să se încadreze în cheltuielile de personal care le-au fost aprobate în urma alocărilor financiare rezultate prin aplicarea finanţării per elev. La nivel de judeţ ar trebui reduse 280 de norme. Dar 280 de norme nu înseamnă 280 de posturi, pentru că în general personalul didactic auxiliar şi, mai ales, cel nedidactic lucrează cu jumătate de normă. Altfel spus, cel puţin 300 de salariaţi vor fi disponibilizaţi. Câţi oameni şi de la care şcoli vor intra în şomaj, vom afla la finele acestei săptămâni. „Le-am explicat directorilor că trebuie să se încadreze în numărul total de norme alocate pe fiecare şcoală, aşa că se pot face «transferuri» de norme între categoriile de personal. Ei ştiu cel mai bine care sunt salariaţii indispensabili pentru bunul mers al activităţii. Nu-i totuna o şcoală în care doar se face carte şi una care are cantină şi internat. Vineri vom avea o situaţie clară a numărului de norme reduse în fiecare şcoală în parte, bineînţeles dacă se va pune problema reducerii de norme. Şi mai trebuie făcută o precizare: angajaţii vor fi disponibilizaţi cu respectarea strictă a legilor în vigoare, adică după acordarea unui preaviz“, a declarat inspectorul şcolar ge-neral Viorel Stan.

Prin târg umblă vorba că vor fi pro-bleme mai ales la unităţile de învăţământ mari. Deja se discută despre oameni daţi afară de la Colegiul „Gheorghe Cartianu“ Piatra-Neamţ şi de la Liceul cu Program Sportiv din Roman. De altfel, cele două unităţi de învăţământ, alături de Colegiul Tehnic „Petru Poni“ Roman şi de Seminarul Teologic  „Veniamin Costache“ Vânători-Neamţ au cele mai mari „găuri“ în bugetul pentru anul 2015. Aceste unităţi au împreună vreo 4.000 de elevi dar şi circa 400 de angajaţi ca pesonal nedidactic şi didactic auxiliar.

Pe de altă parte, chiar inspectorul şcolar general Viorel Stan a recunoscut că numărul şcolilor care nu se încadrează în bugetele alocate este cu mult mai mare: „Aproximativ 80% dintre şcoli au pro-bleme în a se încadra în bugetul alocat pentru 2015“. În cazul acestora, bugetele alocate ajung cam până prin luna octombrie.

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.