20.8 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăEconomicLocurile de muncă în străinătate, supliciul celor disperaţi

Locurile de muncă în străinătate, supliciul celor disperaţi

Date:

 

l nemţenii care vor să lucreze în alte state trebuie să verifice temeinic firmele la care apelează, altfel pot deveni victimele unor escroci l în judeţul Neamţ nicio firmă nu se mai ocupă cu plasarea forţei de muncă în străinătate l inspectorii de muncă recomandă vigilenţă maximă la semnarea contractelor

Salariile, în multe cazuri, derizorii în condiţiile unor preţuri în creştere continuă, lipsa locurilor de muncă şi traiul din ce în ce mai greu îi trimit pe nemţeni cu gândul departe, la locurile de muncă din străinătate. Odată cu trecerea în noul an, s-au înmulţit şi job-urile sezoniere oferite de angajatorii străini, dar şi firmele care intermediază obţinerea unei slujbe în afara ţării. Unii dintre cei care se ocupă cu acest lucru profită de disperarea cetăţenilor aflaţi în căutarea unei slujbe bine-plătite, dar şi de naivitatea acestora, şi îi păcălesc. Cazurile de ţepe cu locuri de muncă în străinătate sunt nenumărate, iar peste 99 la sută din cazuri sunt în mediul virtual, pe internet. Recent, o firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate a lăsat fără bani mai multe persoane după ce le-a promis locuri de muncă în Germania, la tăiat de brăduţi. În realitate, nu exista niciun job ci doar dorinţa unora de a se îmbogăţi, pro-fitând de naivitatea cetăţenilor care au plătit între 120 şi 170 de lei pentru transport şi întocmirea dosarelor de angajare, dar n-au ajuns în Germania, ci doar până la sediul Poliţiei. În alte cazuri, cetăţenii au reuşit să se angajeze la firme din Italia unde angajatorii îi tratau ca pe sclavi şi munceau în condiţii inumane.

Pentru a evita toate neplăcerile cauzate de escroci, inspectorii de muncă atrag atenţia nemţenilor să fie foarte vigilenţi atunci când apelează la astfel de agenţi economici pentru a nu fi ţinta unor înşelătorii grosolane. Trebuie ştiut că, în judeţul Neamţ, din trei firme avizate să se ocupe cu plasarea forţei de muncă, niciuna nu mai funcţionează în acest moment, toate având activitatea suspendată. Înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale ce are ca activitate principală selecţia şi plasarea forţei de muncă (numit agent de ocupare a forţei de muncă), cei care vor să lucreze în străinătate trebuie să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ şi să solicite informaţii referitoare la înregistrarea firmei, dar şi la sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul. Asta şi în situaţia în care societatea este din alt judeţ. Chiar dacă firma în cauză funcţionează legal, cetăţenii interesaţi de job-uri în străinătate trebuie să acorde o atenţie deosebită şi datelor din contractul individual de muncă pe care urmează să-l încheie. Acesta trebuie să cuprindă: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, locuit, condiţiile de protecţie socială. Inspectorii de muncă atrag atenţia şi asupra faptului că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate.

Conform legii, agentul de ocupare a forţei de muncă trebuie să fie o societate românească ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă“. Acesta trebuie să dispună de spaţiul şi de dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii, să aibă o bază de date care să cuprindă ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinătate, să încheie cu persoane juridice, persoane fizice şi organizaţii patronale din străinătate, după caz, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă şi să fie înregistrat la Inspectoratul Te-ritorial de Muncă Neamţ, ori acolo unde îşi are sediul. Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. Acestea trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind, tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agenţii au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.