Liceul „Ion Ionescu de la Brad“ Horia, care în acest an şcolar nu are clasă a IX-a de liceu şi care, din această cauză, are mai puţin de 300 de elevi, a primit sprijin necondiţionat (pentru a nu-şi pierde personalitatea juridică şi a fi arondat altei unităţi de învăţământ) de unde se aştepta mai puţin.
Noua şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean – Florentina Moise-Luca se declară o susţinătoare înfocată a învăţământului agricol şi a anunţat că va face „toate demersurile legale“ pentru ca liceul din Horia să continue să funcţioneze de sine stătător.
„Liceul Tehnologic «Ion Ionescu de la Brad» din comuna Horia trebuie să rămână de sine stătător şi să aibă personalitate juridică! Nu să devină o secţie, un «accesoriu» al vreunui alt liceu! Voi face toate demersurile legale ca Liceul «Ion Ionescu de la Brad» nu doar să rămână ceea ce este – un loc în care pregătim viitorii fermieri ai României – dar să şi crească! Să se dezvolte! Vreau să continuăm, alături de agenţii economici din judeţul nostru, de comunitate, să furnizăm ţării specialişti în agricultură şi să intrăm cu fruntea sus în cel de-al 138-lea an de la înfiinţarea liceului!“, a declarat Florentina Moise-Luca.
Un prim pas pentru salvarea liceului a fost făcut deja: i-au fost aprobate, pentru anul şcolar următor, o clasă a IX-a de liceu şi o clasă a IX-a de învăţământ profesional; ceea ce-i asigură, teoretic, efectivul minim de 300 de elevi. Dacă nu vor fi suficienţi elevi interesaţi de acest liceu, probabil se va apela la o variantă de rezervă; liceului îi va fi arondată Şcoala „Otilia Cazimir“ din aceeaşi comună.
Liceul „Ion Ionescu de la Brad“ s-a remarcat, în ultimii ani, prin rezultate dezastruoase la Bacalaureat – fiind unul dintre puţinele din ţară cu niciun reuşit. Sau, în anii „buni“, cu unul-doi absolvenţi care au promovat Bacalaureatul.
(Liviu ILIE)