Acasă Economic Lavanda de Ruseni – Alina Samson: „O zi din viaţa...

Lavanda de Ruseni – Alina Samson: „O zi din viaţa mea este plină de energie, colorată în mov şi cu mireasmă de lavandă“

2701
0
DISTRIBUIȚI

Alina şi Cristi Samson au început în 2016 să cultive lavandă, în Ruseni, comuna Borleşti. Cultura lor se întinde pe jumătate de hectar. Afacerea cu „lavanda de Ruseni“ le-a adus linişte, împlinire şi le-a oferit multă încredere în forţele lor. Au riscat mult la început, le-a fost greu, dar nu s-au lăsat doborâţi de greutăţi. Puterea şi-au luat-o din dorinţa de a răzbate într-o comunitate şi  într-o ţară în care se spune că e greu să faci ceva pe cont propriu, în domeniul agricol şi mai ales în vremurile acestea. Perseverenţa lor poate fi un exemplu pentru fiecare dintre noi, indiferent de domeniul în care lucrăm. Faptul că au devenit proprii patroni nu i-a schimbat deloc. Sunt oameni la fel de înţelegători, blânzi şi modeşti.

Mai multe despre „lavanda de Ruseni“ şi cei doi întreprinzători, în interviul pe care Alina Samson l-a acordat publicaţiei noastre:

Redactor: Cum era viaţa dumneavoastră înainte de a începe această afacere, cu lavandă?

Alina Samson: Viaţa noastră de dinaintea lavandei era la fel de plină de mişcare şi de ocupată ca şi acum, doar că lavanda ne-a adus totodată şi o stare de tihnă, mulţumire şi satisfacţie personală care echivalează cu multă încredere şi perseverenţă. Este minunat să lucrezi cu această plantă vindecătoare, ne place foarte mult activitatea noastră şi de aceea punem suflet în tot ceea ce facem. Levănţica, cum o alintam câteodată, nu a contribuit doar la dezvoltarea noastră ci ne-a deschis drumul către o altă viziune asupra vieţii.

Red.: Cum v-a venit ideea şi cum a fost începutul?

Alina Samson: Sufeream de o formă lejeră de astm şi o prietenă mi-a făcut cadou o mostră de ulei esenţial şi câteva plante de lavandă. De atunci nu m-am mai despărţit de ea, au trecut câţiva ani până am reuşit să punem în aplicare proiectul nostru, dar în tot acest timp am intrat mereu în contact cu această minunată plantă şi parcă şi ea venea mereu spre noi. Îmi era atât de dragă şi mă simţeam atât de atrasă de mirosul ei încât am început să îmi confecţionez singură săculeţi pe care îi umpleam cu floricelele mov, dar fără sa mă gândesc ca aş putea dezvolta o afacere din asta. Între timp, şi soţul meu a prins drag de ea şi la scurtă vreme a început să se implice din ce în ce mai mult. Mai întâi a făcut o analiză de sol, s-a interesat şi documentat mult în privinţa soiului pe care să îl alegem, şi-a construit singur un plantator şi de atunci, toate au venit de la sine.

Red.: Care au fost dificultăţile majore cu care v-aţi confruntat până acum?

Alina Samson: Adevăratele situaţii dificile sunt acelea asupra cărora nu avem control, în cazul nostru, atunci când nu poţi controla vremea ajunsă la extreme. Îmi amintesc anul când am plantat butaşii, a fost o toamnă foarte ploioasă, nu a fost zi să nu plouă, timpul trecea si iarna se apropia cu paşi repezi. Până la urmă, ajutaţi de plantator, am reuşit să terminăm înainte de îngheţ. Tindem să spunem mereu că din agricultură nu se poate trăi, că nu este pro-fitabilă. Este adevărat că nu te îmbogăţeşti, dar dacă vrei un stil de viaţă sănătos, simplu şi echilibrat, este mai mult decât potrivit. Agricultura nu înseamnă altceva decât munca pământului, iar pământul pentru noi reprezintă legătura cu viaţa. Însuşi existenţa noastră este strâns legată de pământ, toată sursa noastră de hrană vine din pământ, absolut orice, nu am putea trăi la nesfârşit cu hrană artificială. Că sunt legume, fructe, că sunt plante medicinale, toate ne aduc beneficii şi au rolul de a ne ţine conectaţi cu viaţa. Cu cât suntem mai aproape de natură, cu atât suntem mai sănătoşi, iar pământul merită respectat, nu otrăvit.

Red.: Ce produse comercializaţi?

Alina Samson: Produsele principale pe care le oferim iubitorilor de lavandă sunt uleiul şi apa de lavandă, în perioada de înflorire bucheţele cu flori proaspete, săculeţi şi pernuţe umplute cu plantă uscată, aranjamente şi mărturii, săpunuri, creme naturale şi alte produse de uz cosmetic.

Red.: Cum se obţine uleiul de lavandă?

Alina Samson: Uleiul şi apa de lavandă rezultă în urma procesului de distilare cu abur care are loc într-un distilator special conceput pentru extragerea uleiului esenţial.

Red.: Cum aţi găsit primii clienţi şi cine sunt cumpărătorii?

Alina Samson: Primii noştri clienţi au fost prietenii apropiaţi, vecinii, cunoştinţele şi rudele apropiate, toţi oameni minunaţi care apreciază munca şi care ne-au fost mereu alături în sensul că ne-au dat o mână de ajutor distribuindu-ne  postările, pentru a ne face cunoscuţi mai departe, iar după ce au folosit produsele noastre, ne-au recomandat cu multă încredere. Nu avem o categorie anume de cumpărători, produsele noastre se adresează tuturor celor care iubesc sănătatea, natura, lucrurile deosebite şi bineînţeles parfumul şi blândeţea lavandei.

Red.: Există concurenţă în acest domeniu?

Alina Samson: În ultima vreme culturile de lavandă s-au răspândit destul de mult, iar timpurile în care trăim aduc cu sine şi concurenţa, însă noi credem că este loc sub soare pentru toată lumea. Atâta vreme cât este loială, privită   dintr-un unghi optimist, concurenţa poate fi benefică şi constructivă.

Red.: După cât timp aţi obţinut profit?

Alina Samson: Profitul am început să îl obţinem din al doilea an de cultură, iniţial am recuperat banii investiţi.

Red.: Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?

Alina Samson: Plină de energie, colorată în mov şi cu mireasmă de lavandă. E greu de descris o zi anume, întrucât toate zilele sunt diferite, în funcţie de priorităţile pe care le avem. Sunt zile în care muncim foarte mult şi uneori din greu, dar niciodată nu ajungem să zicem că nu mai putem, iar oboseala se uită cu fiecare client mulţumit şi de fiecare dată când avem bucuria să cunoaştem oameni deosebiţi care, la rândul lor, iubesc lavanda şi tot ce ţine de aceasta.

Red.: Care este cea mai mare dorinţă a dumneavoastră?

Alina Samson: Nu ştiu dacă o putem numi cea mai mare, dar cu siguranţă ne dorim, într-un viitor apropiat, să dăm startul unui festival al lavandei în localitatea noastră şi bineînţeles să ne extindem cultura.  (Sabina DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.