Acasă Politica La a doua încercare, Vasile Pruteanu a fost executat

La a doua încercare, Vasile Pruteanu a fost executat

747
0
DISTRIBUIȚI

l „Am să fac plângere penală domnului Iacoban şi doamnei Soroceanu pentru abuz“, a spus Pruteanu

21 de consilieri judeţeni au votat pentru încetarea mandatului lui Vasile Pruteanu, în urma unei propuneri de ultim moment venită din partea executivului.

Cu o zi înainte de şedinţa ordinară de ieri s-a suplimentat ordinea de zi cu alte 11 proiecte, iar unul dintre acestea prevedea ca le-gislativul să „ia act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean ale domnului Vasile Pruteanu, ca urmare a constatării unei situaţii de conflict de interese“.

În expunerea de motive este menţionată decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 2013, în care a fost respins recursul lui Vasile Pruteanu la raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate în 2011.

Propus a fi discutat la primul punct pe ordinea de zi, consilierul vizat a cerut voie să-şi exprime punctul de vedere şi de a adresa câteva întrebări iniţiatorilor. „O să-i rog pe colegi să ia decizia aşa cum cred ei de cuviinţă. Sunt surprins de faptul că domnul preşedinte interimar Constantin Iacoban şi doamna secretar Daniela Soroceanu au propus acest proiect“. Pruteanu a amintit că pe vremea când era prefect a fost schimbat din funcţie de Gabriel Oprea, iar acum este dat afară din funcţie tot de „omul lui Gabriel Oprea“, Constantin Iacoban. El a solicitat prevederea legală în baza căreia s-a propus spre discuţie hotărârea menţionând că, în conformitate cu legea, proiectul de încetare de mandat ar fi trebuit depus în termen de şase luni de la momentul rămânerii definitive a deciziei instanţei.

Daniela Soroceanu a fost rugată de Iacoban să explice prevederile legale şi a oferit citate din mai multe legi.

„Recţionaţi la telefoane şi anumite interese. Le este teamă că voi candida din nou la şefia Consiliului Judeţean la următoarele alegeri. Am să fac plângere penală domnului Iacoban şi doamnei Soroceanu pentru abuz“, a mai spus Pruteanu şi a părăsit sala.

Adrian Bourceanu, preşedintele comisiei juridice, a avizat favorabil proiectul menţionând că el şi încă un coleg au votat împotriva acestei măsuri. El a mai spus că în opinia sa ANI a greşit în acest caz. Supus la vot proiectul a primit 21 de voturi „pentru“, 7 „împotrivă“ şi 3 „abţineri“.

Proces pentru amenzile consilierilor

La finalul lunii septembrie, s-a mai pus o dată problema excluderii lui Vasile Pruteanu din Consiliul Judeţean, invocat fiind acelaşi motiv. Atunci, consilierii au votat împotriva introducerii pe ordinea de zi a proiectului. Imediat, însă, toţi cei care s-au opus ori s-au abţinut au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei fiecare de către Agenţia Naţională de Integritate.

Cei amendaţi sunt Bogdan Onu, Adrian Bourceanu, Andrei Ignat, Gabriel Pavăl, Gabriel Vişan, Ştefănuţ Ploscaru, Neculai Iftode, Sandu Constantin, Aurelian Jora şi Mircea Pintilie. Alţi 16 consilieri s-au abţinut: Dan Vasile Constantin, Emilia Arcan, Vasile Murariu, Adrian Smarandei, Neculai Puşcaşu, Vasile Nica, Radu Tudorel, Ciprian Şerban, Claudiu Stafie, Florin Andronache, Cristian Tapalagă, Cristian Tomuleţ, Dan Manoliu, Lucian Pascariu, Dionisie Dumitraşcu şi Constantin Iacoban. Au scăpat nesancţionaţi doar Culiţă Tărâţă şi Alexandru Mihai. Consilierii sancţionaţi au contestat amenzile. Este foarte probabil că această măsură i-a determinat pe consilierii judeţeni să-şi reevalueze opţiunea în acest caz.

(Alex NECHITA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.