Nişte indivizi rămaşi deocamdată necunoscuţi au încercat, în noaptea de 11 spre 12 ianuarie, să spargă bijuteria „Hagi Gold“, situată pe bulevardul Republicii, în centrul municipiului Piatra- Neamţ. Tentativa de jaf a fost descoperită vineri dimineaţă, la ora 7,30, de angajaţii covrigăriei „Petru“ care au venit la muncă şi, când au încercat să descuie uşa, nu au putut, constatând că butucul yalei fusese blocat. Au forţat până la urmă intrarea şi au descoperit peretele care dă spre cafeneaua „Veneţia“ (lipită de magazinul de bijuterii) găurit. La faţa locului, poliţiştii au constatat că hoţii au intrat întâi în sediul covrigăriei, prin spate, dar fără a forţa uşa (folosind cel mai probabil chei potrivite). Cu o bormaşină, un flex şi un pickamer, au spart peretele comun cu cafeneaua şi au intrat în aceasta. Apoi, au încercat să găurească peretele comun dintre cafenea şi bijuterie, însă fără succes, întrucât acesta era din beton armat. „Încercarea a eşuat datorită sistemului nostru de securitate, care este instalat în magazin, fiind o investiţie de ultimă generaţie. Toate magazinele «Hagi Gold» sunt dotate cu astfel de sisteme de securitate, tehnologie care garantează siguranţa, şi toate bunurile sunt asigurate“, au declarat reprezentanţ ii Hagi Gold.
Cum au acţionat?
Primele cercetări arată că la comiterea faptei au participat cel puţin doi indivizi, care aveau sculele pregătite şi cunoşteau foarte bine terenul. De asemenea, se bănuieşte că aceştia aveau pregătită şi o maşină, cu care urmau să transporte seiful vizat (în care se aflau câteva zeci de kilograme de aur şi multe diamante). Un individ a ţinut de „şase“, iar altul a intrat în covrigărie, iar de acolo în cafenea. Ştia unde sunt amplasate camerele video, pentru că de una a încercat să se ferească, iar cealaltă nu l-a filmat întrucât hoţul acţiona în „unghiul mort“ al acesteia. Infractorul a purtat cagulă şi a avut o lampă frontală cu care şi-a luminat calea. A mers în patru labe pe jos, ascunzându-se după barul din cafenea, după care s-a ridicat brusc şi a pus o cârpă pe camera video care-l putea înregistra. Apoi s-a apucat de treabă: a dat găuri cu bormaşina şi pickamerul, exact lângă caloriferul din perete, tăind cu flexul fierul care traversa peretele comun cu magazinul de bijuterii. A ştiut exact unde să taie, vizând precis locul în care era amplasat seiful. Numai că peretele era protejat de un alt perete antiefracţie, „ascuns“ sub rigips. Aceasta l-a pus în dificultate şi l-a determinat să abandoneze.
Senzorii de vibraţie au declanşat alarma
Acţiunile spărgătorilor au declanşat alarma la bijuterie, pentru că magazinul are senzori de vibraţii în interior, iar aceştia s-au activat de la percuţia bormaşinii. Deşi cafeneaua are camere video de supraveghere în interior, aceasta nu-i ajută însă foarte mult pe anchetatori pentru că făptaşul surprins în imagini purta cagulă şi mănuşi. Bijuteria are contract cu o firmă de pază, care a intervenit imediat ce a sunat alarma. Numai că agenţii s-au uitat pe dinafară cu lanternele în magazin şi, cum nu au văzut pe nimeni, iar uşa nu prezenta vreo urmă că ar fi fost forţată, au plecat. Trebuie specificat că bijuteria nu are uşă de acces în spate, ci doar în faţă, iar aceasta este din sticlă, la fel ca întreg peretele frontal. Când şi-au dat seama că nu au cum să ajungă la seif, hoţii au plecat pe unde intraseră, încuind la loc uşa covrigăriei „Petru“. Poliţiştii au deschis un dosar penal şi fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la furt calificat. Vineri după-amiază, magazinul de bijuterii îşi reluase activitatea.
Acelaşi tipar, folosit şi la Târgu-Neamţ
Spargerea de la Hagi Gold seamănă foarte mult cu cea petrecută în noaptea de 6 spre 7 aprilie 2017, la magazinul de bijuterii „Stelian“, din centrul oraşului Târgu-Neamţ. Magazinul era prevăzut cu sistem de alarmă, cameră video de supraveghere externă şi jaluzele antiefracţie, numai că infractorii au pătruns prin spargerea unui zid. În acest caz a fost vorba de peretele care separă magazinul de spălătoria „Iris“. Atunci, din interior au fost sustrase toate bijuteriile aflate în vitrine (zece kilograme de aur şi mai mult argint), hoţii lăsând intact seiful, probabil pentru că le-ar fi luat prea mult timp să-l care. Se bănuieşte că făptaşii (neidentificaţi până în prezent) au acţionat „la pont“, supraveghind mai multe zile unitatea şi lucrând foarte rapid; totodată având la dispoziţie şi o maşină cu care să dispară din zonă. (Mihai SAVA)
Avem politie locala,politie nationala, o gramada de firme de paza,platiti regeste fata de restul,au dormit toti ?