Acasă Economic Investitorii nu dau bani pe locuinţele datornicilor la bănci

Investitorii nu dau bani pe locuinţele datornicilor la bănci

1513
0
DISTRIBUIȚI

Băncile au rămas cu locuinţele datornicilor în portofolii deoarece cumpărătorii sunt foarte scumpi la vedere. Sunt destul de rare cazurile în care executorii reuşesc să vândă câte un imobil, chiar dacă preţurile, în majoritatea cazurilor, sunt reduse cu 25 sau 50 la sută. Pe de altă parte, numărul locuinţelor ipotecate scoase la vânzare de unităţile bancare este în creştere alarmantă, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai multe persoane nu-şi mai pot achita împrumuturile contractate pentru cumpărarea de locuinţe. Paradoxal, aşa cum arată datele Băncii Naţionale a României (BNR), sunt şi mulţi cetăţeni care împrumută bani pentru a-şi achiziţiona locuinţe. Deşi la contractarea cre-ditelor sunt siguri pe veniturile pe care le obţin, în anii care urmează, ţinând cont că un astfel de împrumut poate fi rambursat şi în 30 de ani, contextul economico-social nu mai este în favoarea lor. Fie le scad salariile sau, în cel mai rău caz, rămân fără locuri de muncă.

Casele şi apartamentele, în topul locuinţelor scoase la mezat

Cele mai multe imobile scoase la vânzare de bănci sunt case şi apartamente. Probabil că investitorii vor să îşi adjudece aceste imobile la preţuri de nimic, astfel că aşteaptă momentul în care scăderile vor fi semnificative.

În acest context, imobilele sunt scoase iar şi iar la mezat, în speranţa că cineva va fi interesat de astfel de achiziţii. Băncile au întocmit noi liste cu licitaţiile pe care le vor organiza începând cu această lună. Sunt şi unităţi bancare care aşteaptă oferte de la investitori, în condiţiile în care sunt locuinţe pe care aşteaptă să le vândă de mai bine de doi ani.

Nemţenii care dispun de bani şi vor să-şi cumpere o locuinţă la un preţ mai mic decât cel de pe piaţă se pot adresa bancilor pentru a participa la licitaţiile organizate, ori pentru a depune oferte în vederea cumpărării unei case.

În acest sens, o bancă scoate la mezat o casă alcătuită din două camere, plus terenul aferent de 1.000 de metri pătraţi, la preţul de 17.500 de euro, bunurile fiind situate în localitatea Tupilaţi. Luna viitoare, pe data de 1 octombrie, o bancă va încerca din nou să valorifice o casă cu 2 camere, plus 360 de metri pătraţi de teren, în Piatra-Neamţ, pe strada Petru Movilă, cu suma de 30.500 de euro.

Vânzările de imobile continuă în Drăgăneşti, cu o locuinţă formată din două camere, plus 2.300 metri pătraţi de teren, cu 22.800 de euro, dar şi în Roznov unde o unitate bancară vinde o vilă compusă din trei camere, cu 2.000 metri pătraţi de teren, la preţul de 55.000 de euro. De la bănci pot fi cumpărate şi locuinţe situate la bloc. Astfel, băncile au scos la vânzare un apartament cu două camere situat în Piatra-Neamţ, pe strada Mihai Viteazu, la preţul de 28.700 de euro, iar un altul cu trei camere în Bicaz, cu 12.600 de euro, ori unul cu două camere situat în Piatra-Neamţ, în cartierul Mărăţei, la preţul de 24.000 de euro.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.