Acasă Eveniment Inundaţiile au făcut dezastru în judeţ

Inundaţiile au făcut dezastru în judeţ

1100
0
DISTRIBUIȚI

Sfârşitul săptămânii trecute a fost unul de groază pentru mii de nemţeni care au avut ghinionul de a se confrunta cu cele mai puternice inundaţii din ultimii ani. Au fost zeci de localităţi afectate, sute de gospodării inundate, oameni eva-cuaţi şi câteva zeci de drumuri blocate. Potrivit bilanţului rea-lizat duminică dimineaţă de Instituţia Prefectului, cele mai multe probleme s-au înregistrat în comuna Farcaşa, unde prăpădul a venit încă de vineri noapte şi a creat probleme fără precedent. Apele de pe versanţi au măturat totul în cale, motiv pentru care s-a luat decizia evacuării a 430 de persoane. Pentru 30 dintre ele, care nu au avut rude la care să se adăpostească, autorităţile au pus la dispoziţie sala de sport a şcolii din localitate. Dacă la Farcaşa majoritatea oamenilor au fost prevăzători şi au fugit singuri din calea apelor (cu câteva excepţii, când au intervenit pompierii şi jandarmii) nu acelaşi lucru s-a întâmplat în alte comune, unde 12 localnici au fost salvaţi din calea apelor de autorităţi pentru că nu au mai avut timp să fugă din calea apelor. S-a întâmplat la Timişeşti (6 adulţi şi 2 copii), la Horia (1 adult), la Borca (1 adult şi 2 copii); în comuna Gârcina o persoană a fost dată dispărută, fiind găsită după câteva ore înecată în pârâul Cuejdi. Per total, furia apelor s-a abătut asupra a 46 de localităţi, printre care se numără şi oraşele Piatra-Neamţ, Roman, Roznov şi Bicaz.

Probleme s-au înregistrat şi la alimentarea cu energie electrică, localităţile afectate fiind Agapia şi Nemţişor: 761 de consumatori nu au avut curent preţ de mai multe ore din cauză că mai mulţi stâlpi de medie tensiune au fost afecţaţi de fenomenele meteo periculoase.

Apele au afectat şi 4.100 de hectare de teren agricol şi 119 hectare de păşuni şi fâneţe, dar şi trei drumuri naţionale, 8 drumuri judeţene, 134 de drumuri comunale, pe care s-a circulat cu dificultate. Alte 14 tronsoane (de pe teritoriul comunelor Pipirig, Rediu, Poiana Teiului şi Farcaşa) au fost distruse de viituri, motiv pentru care circulaţia rutieră a fost închisă şi deviată pe alte rute.

Pe lângă problemele enumerate, de-a lungul ultimelor trei zile de foc în care judeţul nostru a fost sub avertizare Cod portocaliu şi ulterior Cod roşu de inundaţii, autorităţile au stat cu ochii şi pe debitele râurilor principale care traversează judeţul. Mai problematică a fost situaţia la intrarea în Piatra-Neamţ a Cuejdiului, care aproape a rupt digul de protecţie şi ameninţa casele localnicilor; pentru a evita o tragedie primăria a intervenit cu utilaje şi l-a consolidat. Şi Cracăul a băgat spaima în populaţia din Roznov; aici autorităţile au fost la un pas să evacueze localnicii din Slobozia, care erau cei mai vulnerabili în cazul unei revărsări. De asemenea, s-a dat alertă şi pentru bazinele hidrografice ale râurilor Siret şi Moldova, drept pentru care Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit la Roman duminică dimineaţă pentru a lua măsurile necesare. Vestea bună este că, după tot dezastrul, începând de duminică dimineaţă nu a mai fost în vigoare nicio avertizare meteorologică, însă problemele nu s-au terminat aici pentru nemţenii afectaţi, care vor fi nevoiţi să o ia de la zero.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.