l Consiliul Judeţean cere trei lei taxă pentru fiecare metru cub de lemn exploatat din Situl Natura 2000 l Direcţia Silvică spune că nu este normal şi că vor ataca această prevedere stabilită la începutul anului 2015
Între Consiliul Judeţean Neamţ şi Direcţia Silvică Neamţ au apărut disensiuni cu privire la preţul stabilit de executivul nemţean să fie încasat pe fiecare metru cub de lemn exploatat din zona de protecţie cuprinsă în Sit-ul Natura 2000.
Discuţiile au demarat după ce la începutul acestui an Consiliul Judeţean a aprobat un proiect de hotărâre în care se stabilesc taxele şi tarifele încasate în mai multe domenii, printre acestea fiind aprobată şi majorarea taxei de exploatare a materialului lemnos în zona Parcului Naţional Ceahlău şi a Sitului Natura 2000, de la 1,5 lei la 3 lei pentru fiecare metru cub de lemn exploatat.
Acestei hotărâri i-a urmat, săptămâna trecută, adunarea membrilor Consiliului Ştiinţific al parcului. Dan Manoliu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, cel care reprezintă instituţia în acest for, a menţionat că poziţia a fost decisă şi că este normal ca cei care exploatează masă lemnoasă să plătească banii către instituţia care deţine terenurile – Consiliul Judeţean Neamţ. „Neînţelegerile cu cei de la Romsilva au apărut de la momentul în care am majorat taxa la trei lei. Nu ştiu cum se face că sunt extrem de grijulii cu operatorii care exploatează în zonele menţionate. Sunt mai multe ocoale silvice în care trebuie achitată această taxă“, a spus Dan Manoliu.
75.000 de lei pentru 2015
Inginerul Lucian Cozma, reprezentantul Direcţiei Silvice Neamţ, a confirmat faptul că instituţia pe care o reprezintă nu este deloc de acord cu taxa implementată, dar a făcut şi o menţiune importantă. El a specificat că în ceea ce priveşte exploatările din zona de protecţie a Parcului Naţional Ceahlău, este normal ca acestea să suporte taxele impuse de Consiliul Judeţean. „Noi ne-am expus deja opinia în cadrul reuniunii Consiliului Ştiinţific. Este vorba doar de aplicarea acestei taxe pe metru cub în zona cuprinsă în Sit-ul Natura 2000 care este mult mai mare decât cea cuprinsă în zona de protecţie a parcului. Este vorba de două ocoale silvice cuprinse în acest areal – Ocolul Silvic Poiana Teiului şi Ocolul Silvic Bicaz. Noi vom face o adresă documentată şi o expunere cu documente în care vom explica că nu este firesc să se perceapă această taxă şi în afara zonei de protecţie a parcului“, a spus Lucian Cozma.
Ocolul Silvic Poiana Teiului şi Ocolul Silvic Bicaz au anunţat că în anul 2015 vor exploata între 20.000 şi 30.000 de metri cubi de lemn. O medie între cele două cifre anunţate este de 25.000 de metri cubi de material lemnos gata pentru a fi tăiat în 2015.
Preţul materialului lemnos, aşa cum este vândut de Direcţia Silvică, este între 100 şi 150 de lei metrul cub, în funcţie de cum este exploatat şi calitatea acestuia.
(Alex NECHITA)
directia silvica este penibila in ceea ce priveste majorarea taxei pe mc lemn transportat.atunci cand organizeaza licitatii pentru a gentii economici in pretul de incepere a licitatiei sunt cuprinse toate costurile inclusiv profitul.au apus de mult vremurile cand se lua la un pas adica pretul de incepere a licitatiei plus 10%(asta inseamna un pas)de regula mai ia la un pas societatile comerciale a lui mestecaneanu,garbulet,timisescu si inca 2-4 societati acoperite(sunt si de astea)muritorii de rand adica vre-o 50-100 societati comerciale iau la 10-25 pasi,ceia ce inseamna profit curat.cand la o licitatie vinzi intre 250.000-400.000 mc cum mai poti invoca acel nimic de 20.000 mc ori 1,5 lei.de aceea sustin ca sunt penibili cei de la directia silvica.rog documentare si bun simt.