21.7 C
Piatra Neamț
duminică, iunie 22, 2025
AcasăSocialÎntr-un final, Finanţiştii s-au întors la muncă

Într-un final, Finanţiştii s-au întors la muncă

Date:

Ieri a fost prima zi din această săptămână în care angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice au lucrat după programul normal, lăsând protestele la o parte. Miercuri, sindicaliştii s-au întâlni cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, şi cu preşedintele ANAF, Bogdan Stan, de la care au smuls promisiunea că se vor implica astfel încât salariile angajaţilor din teritoriu să nu scadă odată cu intrarea în vigoare a proiectului salarizării unice.

„Atât ministrul Finanţelor Publice cât şi preşedintele ANAF au recunoscut faptul că este necesară o repoziţionare a salarizarii angajaţilor, dată fiind importanţa strategică a domeniului nostru de activitate în economie. După discuţii îndelungate, s-a conturat un punct de vedere comun asupra faptului ca riscurile, incompatibilităţile, inexistenţa sporurilor, complexitatea muncii angajaţilor trebuie reflectate într-o salarizare corespunzătoare. Argumentele prezentate  pentru sustinerea salarizării unitaţilor fiscale pe grila aparatului central au fost recunoscute şi acceptate de ministrul Finantelor Publice şi vor fi transmise Parlamentului României, pentru a fi dezbatute în comisiile de specialitate, la Senat şi la Camera Deputaţilor. Azi (n.r. ieri) continuă discuţiile în Comisia de muncă din Senat. Colegii mei nu au mai protestat, urmează să le comunic ceea ce ne-a promis ministrul. O să vedem ce se va concretiza“, a declarat Cristian Aanei, preşedintele „Sed Lex“, filiala Neamţ.

Protest în versuri

Chiar dacă au început activitatea, totuşi, finanţiştii au vrut să tragă un nou semnal de alarmă, de data aceasta cu privire la cât de bine sunt plătiţi unii dintre bugetari comparativ cu ei. Ieri dimineaţă, pe ghişeele instituţiei, finanţiştii au lipit foi cu câteva versuri pe care să le citească fiecare contribuabil şi să tragă concluzii. Cert este că salariaţii Fiscului sunt deranjaţi că celelalte categorii de bugetari sunt mai bine plătite.

„Mai bine bibliotecar, decât executor/Mai bine sufleor, decât controlor/Mai bine artist, decât finanţist“, acestea sunt versurile celor de la Finanţe, adaptate după „Imnul golanilor“ al lui Cristian Paţurcă, cântec devenit celebru la Revoluţia din 1989.

Timp de cinci zile, trei zile în această săptămână şi două la finele săptămânii trecute, finanţişii au blocat activitatea instituţiei prin declanşarea de proteste spontane. În primă fază, timid, o oră şi jumătate, apoi trei ore, trecând, la începutul acestei săptămâni, la paralizarea întregii activităţi. Oamenii s-au plâns că odată cu intrarea în vigoare a proiectului legii salarizării unice, retribuţiile lor vor scădea, în unele cazuri chiar şi cu 35 la sută. În toate aceste zile, salariaţii Fiscului s-au arătat nemulţumiţi de faptul că, deşi ei sunt cei care încasează banii care se duc la bugetul consolidat al statului, sunt cea mai prost plătită ca-tegorie de bugetari, un fel de „Cenuşăreasa bugetarilor“, aşa cum spunea liderul de sindicat.

Contribuabili şi ziarişti trataţi cu … fundul

Din cauza protestelor au avut de suferit contribuabilii, persoane fizice şi juridice, care nu au reuşit, în timpul alocat, să-şi rezolve problemele pe care le aveau la Fisc.

Acţiunile finanţiştilor au scos în evidenţă comportamentul inadecvat pe care unii dintre salariaţii Fiscului îl au faţă de cetăţeni. Lipsa de respect, vorbele aruncate în zeflemea unor contribuabili, indiferent de pătura socială din care proveneau, au lăsat o proastă impresie despre tot ceea ce înseamnă salariat al Fiscului.

Protestul a scos în evidenţă şi bătaia de joc a celorlalte instituţii la adresa cetăţenilor, un exemplu elocvent fiind Casa Judeţeană de Sănătate. Salariaţii acestei instituţii i-au trimis pe oameni la Fisc după documente, deşi la Fisc nu se lucra. Cu un simplu apel telefonic al celor de la Casa de Sănătate la Fisc, cetăţenii nu s-ar mai fi ploconit în faţa salariaţilor de la Finanţe pentru o adeverinţă pe care oricum nu aveau s-o primească în timpul protestului. La fel au făcut şi angajaţii de la Permise auto, plimbându-i pe oameni inutil pe drumuri.

Şi ziariştii, care urmau să relateze despre protestele finanţiştilor, s-au izbit de comportamentul nepotrivit al unora dintre cei de la Finanţe, fiind trataţi cu fundul. La propriu. În momentul în care am dorit să fotografiem protestatarii, aceştia ne-au întors efectiv spatele. Şi nu o dată.

În plus, foarte puţini au fost cei care au dorit să spună de ce protestează, asta evidenţiind lipsa de responsabilitate a acestora în contextul dat. Mulţi dintre cei cu care urma să discutăm ni l-au indicat pe liderul de sindicat, deşi acesta nu avea nicio implicare, protestul fiind spontan, spuneau ei. Alţii gesticulau nefiresc, dând de înţeles că nu au chef de vorbă.

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.