Acasă Politica Interviu cu Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ: „Sunt un om cu frică...

Interviu cu Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ: „Sunt un om cu frică de Dumnezeu care-şi iubeşte familia şi ţara“

7105
0
DISTRIBUIȚI

 

Reporter: Cine este omul Mugur Cozmanciuc?

Mugur Cozmanciuc: Nu îmi place foarte mult să vorbesc despre mine, iar cei apropiaţi ştiu asta. Dar sunt conştient că după implicarea mea în politică cetăţenii vor să ştie cine îi reprezintă. Sunt un om cu frică de Dumnezeu care-şi iubeşte familia şi ţara. Aş vrea să ştiţi despre mine că am absolvit Liceul Militar de la Câmpulung Moldovenesc. A însemnat foarte mult acea perioadă pentru mine. O anumită rigoare militară ne-a fost impusă, chiar dacă eram doar nişte adolescenţi, şi asta m-a făcut să rămân după acea perioadă cu seriozitatea, organizarea şi convingerea că binele e singurul scop care trebuie să te ghideze în ceea ce faci.

Imediat după ce am terminat liceul m-am îndreptat spre Iaşi, unde am absolvit Facultatea de Drept, şi tot la Iaşi am făcut pri-mii paşi în politică. Liceul Militar îmi dăduse inclusiv această dorinţă de a mă implica, iar în timpul facultăţii, m-am decis să fac acest pas. Şi în ce partid s-ar fi putut înscrie un tânăr de 21 de ani în anul 1999 dacă nu în PNL? Liberalii nu erau o noutate pentru mine. Mi-a plăcut mult istoria în şcoală, îmi amintesc că am parti-cipat la multe olimpiade când eram copil, aşa că ştiam ce a reprezentat Partidul Naţional Liberal pentru România în istorie. Şi-acum, după 17 ani de la acel pas pe care l-am făcut, ştiu că a fost alegerea bună.

Au urmat ani în care am învăţat multe alături de ceilalţi tineri de vârsta mea din PNL, lucruri care mi-au fost de folos pe oriunde am fost. De la consilier local şi consilier judeţean, la ministru secretar de stat la Ministerul Mediului, de la vice-preşedinte al tineretului liberal sau preşedinte al PNL Neamţ, la deputat în Parlamentul României. Atât anii petrecuţi la Liceul Militar, cât şi studiile de la Iaşi m-au ajutat extrem de mult în toată cariera. Tot aici am învăţat cât de important este lucrul în echipă, pentru că singur nu poţi să duci la capăt proiectele mari, care vin în ajutorul celor din jur.

Dar a mai fost un lucru în trecutul meu pe care puţini îl ştiu şi care cred că m-a ajutat enorm. În copilărie mi-a plăcut extrem de mult şahul. Atât de mut încât făcea zi de zi parte din viaţa mea de copil şi aşa am ajuns ca la 10 ani să fiu al treilea pe judeţ în competiţiile de şah pentru copiii de vârsta mea. Ce mi-a adus şahul? M-a făcut să înţeleg de la o vârsă fragedă că trebuie să ai vi-ziune, un ţel, să gândeşti cu două trei mutări înainte şi, pas cu pas, să te îndrepţi spre obiectivul propus. De aceea mă face fericit să văd cum munca mea se concretizează într-o schimbare în bine a vieţii oamenilor din jur. Sunt energic şi nu mă tem de provocările pe care le aruncă viaţa.

Rep: Sistemul de vot s-a schimbat în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean. Cea mai importantă este echipa. Cât contează omul politic în această ecuaţie?

M.C.: Omul sfin-ţeşte locul! Indiferent de sistemul de vot, preşedintele Consiliului Judeţean rămâne omul care arată direcţia, propune pro-iecte, impulsionează şi îi responsabilizează (când e cazul) pe ceilalţi membri ai Consiliului. E membru al echipei, dar şi lider al ei. Fără un preşedinte de Consiliu Judeţean care să iubească judeţul, consiliul e precum o maşină frumoasă, dar care n-are şofer.

 

„Nemţenii sunt persoane calde, ospitaliere, prietenoase“

 

Rep: Cum vedeţi dezvoltarea judeţului Neamţ în contextul regional – Moldova?

M.C: Avem o şansă extraordinară datorită poziţiei geografice, care ne permite să fim punctul de legătură între Ardeal, Bucovina şi municipiul Iaşi. Dacă luăm în calcul şi calitatea aerului, priveliştile minunate şi locurile de atracţie turistică, ar trebui să fim cel mai bogat judeţ din Moldova. Prosperitatea nemţenilor este, din acest motiv, obiectivul PNL asumat prin programul Neamţ 2020. Dacă ar fi să explic asta în câteva cuvinte ar fi următoarele: locuri de muncă, sănătate, educaţie, infrastructură, familie şi respect faţă de credinţă, valori şi cultură.

Rep: Cum i-aţi descrie pe nemţeni?

M.C: Eu ştiu că nemţenii sunt persoane calde, ospitaliere, prietenoase, bune şi tolerante. De doi ani de când sunt preşedintele PNL Neamţ, am bătut judeţul, în lung şi lat, şi am fost primit cu căldură. Ştiu care sunt nevoile şi păsurile nemţenilor. În plus, cunosc bine şi judeţele Suceava şi Iaşi, însă, din păcate, judeţele Moldovei se confruntă în general cu aceleaşi probleme. Această experienţă anterioară m-a ajutat să identific mult mai uşor drumul pe care Neamţul trebuie să pornească pentru a progresa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.