Acasă Sport Înot – Sporting Club Piatra-Neamţ / Performerilor pietreni le-a fost pregătit un...

Înot – Sporting Club Piatra-Neamţ / Performerilor pietreni le-a fost pregătit un început de nou sezon cu multe schimbări

838
0
DISTRIBUIȚI

 

Sezonul 2015 a debutat cu multe schimbări în curtea grupării pietrene de nataţie Sporting Club. Cei 34 de componenţi ai grupelor de performanţă şi iniţiere, aflaţi sub comanda profesorului Ovidiu Găleată şi-au reluat activitatea încă din 5 ianuarie. La cei 16 ani, Adina Nastasă şi Paul Laszlo au devenit veteranii echipei, în vreme ce mezinul grupului a rămas Rareş Muntean, care va aniversa 8 ani în acest an.

Cei înscrişi la grupele de performanţă au aflat, odată cu startul noii etape pregătitoare, de modificarea programului desfăşurării Campionatelor Naţionale. Astfel, cele mai importante întreceri de pe plan naţional nu vor mai fi trei la număr într-un an calendaristic (toamnă-primăvară-vară) ca până acum. Competiţia internă va fi organizată o singură dată în sezonul competiţional: vara, urmând ca întrecerea din toamna să se transforme în Campionat Naţional de Poliatlon (cu obligativitatea celor înscrişi la start de a înota la toate probele. Tot toamna vor fi programate şi Campionatele Naţionale în bazin scurt (noiembrie-decembrie).

Federaţia a umblat şi la modificarea categoriilor de vârstă

Înotătorii pietreni au aflat şi de modificarea categoriilor de vârstă anunţate în concursurile oficiale. Secţiunea destinată copiilor a rămas cea de 10-11 ani. În categoria cadeţilor au fost promovaţi cei cu vârsta de 12-13 şi 14 ani. Performerii de 15-16 ani vor alcătui categoria juniorilor, cei de la 17-18 ani sunt consideraţi deja la tineret, în vreme ce sportivii cu vârsta de 19 ani şi mai mult au acces în secţiunea seniorilor.

„Până acum, fetele erau considerate senioare de la 17 ani. Cu noua aşezare  a categoriilor stabilită de federaţie, ele au parte de-acum înainte de o etapă intermediară. Actuala formulă de organizare a categoriilor de concurs a fost stabilită şi pentru faptul că cei mai mulţi sportivi români începeau să se retragă de la 16 ani. cert este faptul că toate clasamentele concursurilor vor fi alcătuite, separat, pe baza categoriilor de vârstă“, spunea profesorul Ovidiu Găleată.

Antrenorul de la Sporting Club aşteaptă să vadă cât de mult îi avantajează ori împiedică pe sportivii săi, noua măsură de organizare a competiţiilor şi categoriilor de vârstă, impusă de federali.

Concursurile oficiale importante încep cu etapele regionale

În primăvară va fi dat startul concursurilor regionale. Pentru copii de 10 şi 11 nai, vor fi patru etape în acelaşi sfârşit de săptămână: 21-22 martie, la Bacău, Bucureşti, Reşiţa şi Baia-Mare. Pe regiunea Moldovei, tot la Bacău, vor concura în etapa regională cadeţii: pe 17, 18 şi 19 aprilie.

Piscina olimpică de la Bacău va găzdui şi întrecerea Campionatului Naţional de seniori, tineret şi juniori: între 25 şi 29 aprilie. Începând cu 2015, copii de 10-11 ani sunt obligaţi să-şi facă barem la proba de 200 metri liber pentru a fi declaraţi promovaţi în etapa finală. Şi cadeţii au ca obligativitate o probă pentru realizarea baremului de a accede în finale: întrecerea de 400 metri liber. Copiii care obţin, în cadrul etapelor regionale, baremul de calificare necesar participării în finala Campionatelor Naţionale sunt aşteptaţi între 3 şi 5 iulie, la Arad, pentru întrecerea pe medalii. Concursurile naţionale pe medalii, destinate categoriilor seniori, tineret şi juniori vor fi intitulate Campionatele Internaţionale. La acest gen de întreceri, federaţia de resort intenţionează să invite şi sportivi din străinătate, iar clasamentele finale vor fi alcătuite pe trei secţiuni diferite. 16-19 iulie este perioada rezervată desfăşurării concursului pe medalii, destinat cadeţilor, la Cluj-Napoca.

Florin Doboş s-a retras, Adina Nastasă aproape de a-l urma

Antrenorul de la Sporting Club a primit cea mai proastă veste în debutul noului sezon competiţional chiar din interiorul propriei echipe. Campion naţional la proba de 400 metri liber, Florin Doboş a decis să se retragă din activitatea competiţională. „Nu mai găsesc motivaţii pentru a conti-nua!“ a fost răspunsul primit de antrenor care s-a interesat de viitorul sportivului său. În luna decembrie, timp de trei săptămâni, profesorul Ovidiu Găleată a ştiut că şi Adina Nastasă va urma exemplul colegului ei, Florin Doboş. „Până la urmă am convins-o să revină la antrenamente“. Aşteptările antrenorului înotătorilor noştri au fost anunţate odată cu reluarea programului de antrenamente: participarea la toate concursurile regionale şi în special la etapele finale!

Se ştiu cei mai buni din sezonul trecut

O zi la fel de fericită ca cele din festi-vităţile de premiere, înotătorii de la Sporting Club au trăit-o pe 20 decembrie, anul trecut. Atunci au fost anunţaţi cei mai valoroşi reprezentanţi ai echipei de performanţă. Podiumul a fost alcătuit din Adina Nastasă, Florin Doboş şi Paul Laszlo. De premii frumoase s-au bucurat toţi reprezentanţii echipei profesorului Ovidiu Găleată. Lista viitoarelor mari speranţe ìi include, în top, pe Cosmin Rotaru (cel mai valoros la categoria lui de vârstă, 2004), Arina Chelmuş (2006) şi Rareş Muntean (2007). Antrenorul de la Sporting Club spune că ierarhia celor mai valoroşi performeri ai grupării „a fost întocmit pe baza rezultatelor sportivilor înregistrate la campionatele naţionale, concursurile de casă, iar nu în cele din urmă a seriozităţii dovedită în antrenamente şi la programul individual de pregătire“. Profesorul Ovi-diu Găleată a ţinut să mulţumească tuturor celor care au susţinut activitatea de performanţă la echipa sa: Dafferman, Izotec, Kod Impex, RMC Coninstal şi Consiliului Judeţean.

Calificarea Adinei la Jocurile Balcanice, obiectiv primordial

Până la cantonamentul centralizat de pregătire, programat în finalul lunii august, cei mai valoroşi înotători ai grupării pietrene vor avea parte de un minicantonament în vacanţa imediată de primăvară. Tot pentru perioada acestui început de an, obiectivul principal la Sporting Club îl reprezintă reuşita calificării Adinei Nastasă la ediţia anului 2015 a Jocurilor Balcanice de înot. Întrecerea va fi organizată în ţară, la Izvorani, în 25 şi 26 aprilie, iar între competitori sunt aşteptaţi băieţii cu vârsta cuprinsă între 17 şi 18 ani, respectiv fetele de 15-16 ani. „Vom solicita inclusiv sprijinul autorităţilor locale pentru susţinerea performanţei acestei sportive“, a conchis antrenorul Ovidiu Găleată. Încă de la primele antrenamente din 2015, antrenorul aşteaptă alţi copii la grupele de iniţiere. „Pe cei mai buni îi vom selecţiona în cadrul echipei de performanţă!“, sună mesajul antrenorului înotătorilor de la Sporting Club.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.