De peste 15 ani se aruncă, periodic, ideea îndrăzneaţă a construirii unui centru de afa-ceri, incubator, parc industrial, zonă pentru business şi alte expresii năstruşnice care au avut doar rolul de a scoate în evidenţă personaje.
Ultima apariţie de acest gen a plecat, în urmă cu două zile din cabinetul preşedintei Emilia Arcan. Cu titlul „Oportunitate pentru oamenii de afaceri din Neamţ – un parc industrial“, Consiliul Judeţean anunţă că a găzduit o întâlnire iniţiată de oamenii de afaceri din mediul de business pentru stabilirea unei viitoare dezbateri publice privind înfiinţarea unui parc industrial în judeţul Neamţ.
Discuţiile ar fi fost purtate de consilierul judeţean UNPR Ciprian Şerban şi „privesc dorinţa oamenilor de afaceri din Neamţ de a înfiinţa un parc industrial care să vină în întâmpinarea unor oameni dornici să deschidă o afacere, care vor să îşi dezvolte afacerea“. În acest sens se va organiza şi o dezbatere publică. Deja miroase a campanie electorală.
Apoi vine declaraţia Emiliei Arcan: „Consiliul Judeţean va avea un rol important în tot acest demers şi în viitorul loc în care sper că vor ajunge cât mai mulţi români şi străini dornici să demareze o afacere şi să creeze locuri de muncă“.
Şi a lui Liviu Negelschi: „Am vrea să existe o zonă preauto-rizată, un incubator de afaceri şi pentru tineri, dar să venim şi în întâmpinarea administraţiilor locale, care au nevoie de ajutor ca să acceseze fonduri“.
Le reamintim tuturor celor care au ajuns la dezbateri publice pe această temă că în 2014, Mi-nisterul pentru IMM-uri era dispus să ofere bani pentru deschiderea unui incubator de afaceri în municipiul Piatra-Neamţ.
De atunci Consiliul Judeţean (Emilia Arcan era pe atunci vicepreşedintă iar Ciprian Şerban consilier) s-a codit să pună la dispoziţie un sediu. Subiectul a fost discutat de mai multe ori în cadrul şedinţelor de plen şi cu excepţia lui Mihai Alexandru nu a ridicat nimeni mâna, nici măcar un deget. Şi culmea e că totul era gratis.
George Brezoi, fost secretar de stat în Ministerul pentru IMM-uri spunea, în 2014, după ce a anunţat că sunt de luat până la 200.000 de euro: „Acum mingea este în terenul autorităţilor publice locale care vor trebui să adreseze soli-citarea către departamentul din minister. Incubator de afaceri înseamnă o clădire pe care noi o renovăm, o dotăm, o utilăm şi în care vor fi incubate societăţi comerciale. Acestea, pe lângă faptul că nu plătesc chirie trei ani, primesc consiliere fiscală, consiliere juridică şi chiar consiliere pentru accesarea de fonduri nerambursabile. Astea toate, în plus faţă de cei 20.000 de lei pe care îi au ca subvenţie din partea administratorului de incubator“.
Să vii acum cu o astfel de idee, în prag de campanie electorală denotă o lipsă totală a realităţii şi mai ales a oportunităţilor pe care, din păcate, le-au pierdut judeţul şi oamenii de afacere adevăraţi. (A.N.)
De acord.
Da, este un “incubator de…campanie”. Se vede din satelit.