Acasă Administratie Începe procesul fostului inspector şcolar general

Începe procesul fostului inspector şcolar general

610
0
DISTRIBUIȚI
????????????????????????????????????

Tribunalul a primit, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la sfârşitul săptămânii trecute, dosarul în care ex-deputatul Viorel Stan (fost şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean – ISJ) a fost trimis în judecată de către DNA pentru luare de mită în formă continuată, într-o cauză privind o lucrare de reabilitare a Liceului cu Program Sportiv (LPS) Roman. Iniţial, dosarul intrase pe rolul ÎCCJ în 2019, însă la începutul acestui an a fost declinat Tribunalului de sub Pietricica.

În acelaşi dosar au mai fost puşi sub acuzare profesorul (pensionar) Petru Sandu (fost director al LPS) pentru luare de mită, trafic de influenţă, dare de mită în formă continuată (două fapte) şi cumpărare de influenţă în formă continuată (trei fapte); patronul unei firme – dare de mită şi cumpărare de influenţă; reprezentantul altei societăţi comerciale – complicitate la cumpărare de influenţă; un alt patron – aceleaşi infracţiuni, Eugenia Condurat (fostă contabilă şefă a ISJ) – luare de mită în formă continuată; Alin Cătălin Păunescu (fost director general şi inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale) – trafic de influenţă în formă continuată şi Maria Dornean (fost director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Buget-Finanţe şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale) – trafic de influenţă în formă continuată.

Motorul întregii fapte infracţionale pare să fi fost profesorul Petru Sandu, care a primit şi suma cea mai mare – 232.300 lei. Asta pe când era director al LPS Roman. După pensionare, pentru că încă mai avea trecere pe la conducerea liceului şi la Inspectoratul Şcolar şi Ministerul Educaţiei, ar mai fi primit 24.100 de lei. Potrivit procurorilor, el se ocupa şi cu distribuirea banilor de la patronii firmelor contractante către oficialii din Inspectoratul Şcolar şi minister. De remarcat că Viorel Stan, deşi era inspector şcolar general, ar fi primit 9.800 de lei în timp ce contabila şefă a instituţiei ar fi primit 51.620 de lei şi 400 de euro precum şi produse alimentare în valoare de 4.950 de lei. Mai mult chiar şi decât oficialii din minister. Asta ca să fie clar cine deţinea pâinea şi cuţitul.

Zeciuiala

Conform DNA, în perioada 2013-2016, directorul LPS Roman ar fi cerut şi primit de la un reprezentant al unei societăţi comerciale (care a beneficiat şi de ajutor din partea patronilor altor două firme) 10% din valoarea plăţilor efectuate de LPS către firmele controlate de aceştia, firme care au executat lucrări de construcţii în beneficiul unităţii şcolare.

Mita ar fi fost dată pentru a atribui firmelor respective contracte de lucrări (în principal) şi livrare produse (prin procedura de atribuire directă) dar şi pentru a obţine finanţarea necesară derulării acestor contracte.

„Concret, inculpatul Sandu Petru a primit de la cei doi oameni de afaceri în total 232.300 de lei, reprezentând 10% din plăţile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman. În acelaşi context, în condiţiile în care nu mai deţinea funcţia menţionată mai sus, în perioada decembrie 2016-decembrie 2017, inculpatul a primit de la aceiaşi oameni de afaceri 24.100 de lei, reprezentând acelaşi procentaj din plăţile efectuate de LPS, pentru a-şi folosi influenţa asupra inculpaţilor Păunescu Alin Cătălin, Dornean Maria (persoane din conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale), Stan Viorel şi Condurat Eugenia (şefi din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ) şi asupra a doi directori ai unităţii şcolare (funcţionari cu atribuţii în ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de construcţii sau care puteau influenţa acordarea finanţării). Ulterior, în anul 2014 şi în perioada 2017-2018, persoanele respective, având în vedere funcţiile pe care le deţineau, au primit de la inculpatul Sandu Petru sume de bani şi produse, după cum urmează: Stan Viorel, în 13 tranşe, suma totală de 9.800 de lei, Condurat Eugenia, în 30 de tranşe, 51.620 de lei şi 400 de euro precum şi produse alimentare în valoare de 4.950 de lei; Păunescu Alin Cătălin, în 14 tranşe, 16.115 lei şi 150 de euro precum şi produse alimentare în valoare de 2.650 de lei, iar Dornean Maria, 7.000 de lei, produse alimentare în valoare de 1.000 de lei, un laptop marca HP şi două telefoane Iphone 5S“, se arată într-un comunicat al DNA.

Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Condurat, Păunescu şi Sandu. Aceeaşi măsură a mai fost dispusă şi asupra sumelor de bani existente în două conturi pe care le deţin inculpaţii Dornean şi Stan.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.