13.3 C
Piatra Neamț
vineri, aprilie 25, 2025
AcasăSocialÎncep probele scrise la Bacalaureat

Încep probele scrise la Bacalaureat

Date:

l astăzi, candidaţii susţin proba scrisă la limba şi literatura română

În această dimineaţă, cu începere de la ora 9.00, 3.467 de absolvenţi de liceu din Neamţ vor susţine, în cadrul a 12 centre de exa-men, prima probă scrisă Bacalaureatului. Este adevăratul debut al acestui examen, probele de certificare a competenţelor fiind depăşite cu brio de toţi candidaţii prin simpla lor prezenţă în faţa comisiilor de evaluare.

E drept, o parte dintre absolvenţi nu şi-au făcut timp pentru aşa ceva, ei fiind declaraţi respinşi indiferent dacă vor participa la probele scrise.

Reguli obligatorii pentru candidaţi

Potrivit metodologiei de examen, accesul în centrele de examen este permis candidaţilor în intervalul orar 7.30-8.30. Fiecare dintre candidaţi trebuie să aibă asupra sa actul de identitate, fără de care nu poate intra în examen! La intrarea în centrul de examen, candidaţii trebuie să predea toate acele bunuri şi materiale conside-rate nepermise: telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetele sau genţile. Aceste obiecte personale vor fi depozitate într-o sală specială, situată în apropierea intrării în centrul de examen.

Nerespectarea dispozi-ţiilor referitoare la introdu-cerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Candidaţii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate, şi completează citeţ celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit. Procedura se repetă pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea (candidaţii vor primi atâtea coli tipizate şi ciorne câte le sunt necesare).

Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. Orice altă formă de corectură este considerată semn particular şi duce la eliminarea candidatului din examen. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, primesc alte coli tipizate. Însă acest fapt nu va conduce la prelungirea timpului alocat rezolvării subiectelor! Colile folosite iniţial se anulează de profesorii asistenţi.

După ce îşi încheie lucrările, candidaţii numerotează foile, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini. Se vor numerota toate paginile pe care candidatul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de asistenţi. Înainte de a părăsi sala, candidaţii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrărilor şi a numărului de pagini. La expirarea celor trei ore alocate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Desfăşurătorul probelor scrise

Probele scrise ale Bacalaureatului se vor desfăşura astfel: 26 iunie – limba şi literatura română (3.467 de candidaţi o vor susţine); 28 iunie – proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie; va fi dată de 3.474 de candidaţi); 30 iunie – proba la alegere a profilului şi specializării (geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informa-tică, sociologie, filosofie, logică, psihologie; 3.509 candidaţi).

Pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele iniţiale, iar pe 10 iulie, după rezolvarea contestaţiilor – rezultatele finale ale acestei sesiuni de exa-men.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei judeţene de Bacalaureat, îi vor găzdui pe candidaţii care vor susţine probele scrise: Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ (acolo dau exa-men şi absolvenţii Colegiului Naţional „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamţ); Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra-Neamţ (proprii elevi, plus absolvenţii Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu“ Roznov şi ai Seminarului Teologic „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ Piatra-Neamţ); Liceul Tehnologic Econo-mic Administrativ Piatra-Neamţ (plus elevii de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamţ şi de la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ); Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamţ (propriii elevi şi cei de la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra-Neamţ, Liceul cu Program Sportiv Piatra-Neamţ, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra-Neamţ şi de la două licee particulare); Liceul Teoretic „Carol I“ Bicaz (subcomisie la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu“ Borca); Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (acolo dau examen şi absolvenţii Colegiului Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ); Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman (proprii elevi, şi cei de la liceele teologice „Sfântul Francisc de Assisi“ şi „Episcop Melchisedec“; Colegiul Tehnic „Petru Poni“ Roman (dau examen şi elevii de la Liceul Tehnologic Nisiporeşti, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia şi de la un liceu particular); Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ Roman (propriii elevi şi cei de la Liceul cu Program Sportiv Roman); Colegiul Tehnic „Danubiana“ Roman (centru de examen şi pentru absolvenţii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri’’ Săbăoani şi ai Colegiului Tehnic „Miron Costin“ Roman); Liceul „Vasile Conta“ Târgu-Neamţ (plus absolvenţii de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu-Neamţ); Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ (centru de examen şi pentru candidaţii de la seminariile „Cuvioasa Parascheva“ Agapia şi „Veniamin Costachi“ Mănăstirea Neamţ, de la Liceul Tehnologic Petricani şi de la Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ Pipirig).

Organizatoric, sunt în grafic

Din punct de vedere organizatoric, pregătirea pentru probele scrise a Bacalaureatului s-a realizat sâmbătă şi ieri. Sâmbătă, 24 iunie, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a avut loc, în şedinţă publică, tragerea la sorţi pentru stabilirea comisiilor din centrele de examen. Ieri, tot la sediul ISJ Neamţ, au fost desemnaţi preşedinţii comisiilor de examen.

Desfăşurarea examenului de Bacalaureat din judeţul Neamţ va fi monitorizată, ca în fiecare an, de un reprezentant al Ministerului Educaţiei.

Promovabilitate de 67,65% în 2016

Anul trecut, procentul de promovare la Bacalaureat a fost de 67,65%. Au fost două medii de 10, ambele aparţinând unor absolvente ale Colegiului Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ: Laura Mihaela Gheoldan şi Corina Hetea. Cele două au fost urmate în clasament de colega lor Ruxandra Maria Mîndru, cu media 9,98. Absolvenţii Colegiului „Petru Rareş“ ocupă cinci din primele zece locuri la nivel judeţean! Alte patru locuri din top 10 au fost acontate de absolvenţii Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ , iar unul – de un absolvent al Colegiului Naţional „Roman Vodă“ Roman. Statistic, 547 candidaţi au obţinut medii între 6 şi 6,99; 610 – între 7 şi 7,99; 606 – între 8 şi 8,99; 548 – între 9 şi 10.

La nivel de judeţ, 2.311 dintre candidaţii care au susţinut toate probele de examen (şi nu au fost eliminaţi) au fost declaraţi reuşiţi. Opt au fost eliminaţi din examen, iar 1.097 au obţinut medii sub 6 şi au fost declaraţi respinşi.

 

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.