Pe parcursul zilei de luni (18 martie), pompierii, alături de membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a 18 arderi de vegetaţie uscată şi litieră, care au afectat o suprafaţă de aproximativ 32 de hectare.
Evenimentele au avut loc în următoarele localităţi: Dobreni, Bodeşti (Corni), Pe-tricani (Ţolici), Valea Ursului, Bicaz (Izvoru Muntelui), Târgu-Neamţ (strada Ion Creangă), Piatra Neamţ (strada Fermelor – două evenimente), Roman (tot două incidente), Grumăzeşti, Piatra-Neamţ (anexa Văleni), Bahna (Izvoare), Piatra-Neamţ (strada Strămutaţi), Grumăzeşti (Curechiştea), Târgu-Neamţ (zona Humuleşti), Oniceni şi Pângăraţi (Stejaru). Totodată, au fost şi situaţii când arderile de vegetaţie s-au propagat la construcţii, bunuri şi fondul forestier, cum ar fi incendiul de la Valea Ursului, unde flăcările care au afectat 120 de metri pătraţi de buruieni s-au propagat şi la o şură; au ars aproximativ 1.500 de kilograme de coceni.
„Arderea de vegetaţie uscată de pe un teren proprietate privată din oraşul Bicaz – Izvoru Muntelui s-a propagat la fondul forestier, unde s-au mistuit aproximativ zece hectare de litieră şi cioate şi arbori uscaţi (citca 20 de metri cubi de lemn). Lupta tuturor forţelor angrenate pentru lichidarea tuturor focarelor a durat aproximativ şase ore şi a implicat doi ofiteri şi 26 de subofitţeri, zece voluntari şi tot atâţia lucrători ai Ocolului Silvic Bicaz. Proprietarul terenului de unde a pornit arderea care s-a propagat la fondul forestier a fost sancţionat cu amendă de 2.500 de lei de către inspectorii de specialitate din cadrul instituţiei noastre. Acţiunea de sancţionare contraven-ţională a celor vinovaţi de producerea incendiilor de vegetaţie, care pot fi identificaţi, va continua“, a declarat sublocotenentul Adrian Rotaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“.
(Mihai SAVA)